Het uitzoeken van de juiste haak

Het aanbod haken in de hengelsport wereld is enorm groot. Er zijn talloze variaties te vinden waarbij de onderlinge modellen vaak maar minimaal van elkaar verschillen. Voor iedere discipline zijn tientallen modellen te vinden waarbij ieder model ook nog weer in allerlei verschillende maten verkrijgbaar is. Hoe bepaal je nu welke haak je precies nodig hebt en op welke punten verschillen de haken van elkaar?

Hierover heeft de hengelsport webwinkel Tackleshop.nl een uitgebreid artikel geschreven. Er wordt in het artikel duidelijk uitgelegd wat de belangrijkste eigenschappen van een haak zijn en waar je op dient te letten bij de aanschaf er van. Samengevat kun je haken onderscheiden op:

  1. Montage (oog of bledje)

  2. Haaksteel

  3. Bocht

  4. Punt

  5. Maat

Bij de meeste haken kun je aan de verpakking al wel zien waar ze het best geschikt voor zijn. Zo zetten fabrikanten van vishaken 'dropshot' op de verpakking van dropshothaken etc.. Maar sommige haken zijn universeel inzetbaar en daarbij wordt er niet specifiek aangegeven voor welke visserij deze te gebruiken zijn. Ook zijn er veel verschillende modellen haken te koop voor dezelfde discipline terwijl de modellen toch onderling van elkaar verschillen. In het artikel kun je lezen wat het verschil precies is en welke haak voor jouw visserij en met jouw haakaas het beste voldoet.

Een van de belangrijkste eigenschappen van de haak is natuurlijk de maat. Een onderdeel waar veel sportvissers nog wel eens moeite mee hebben om deze goed in te schatten. Koop je in de hengelsportwinkel je haak, dan kun je deze in de hand houden en zien hoe groot deze precies is. Je kunt hem bovendien naast je (kunst)aas houden om te zien of de maat juist is. Daarnaast is het vaak eerder een gevoelskwestie dan dat je afgaat op de maat die op de verpakking staat. Ga je online je haken kopen dan is de haakmaat daarom soms lastig in te schatten.

Bij Tackleshop zien ze dit probleem dan ook regelmatig voorbijkomen: “klanten hebben soms moeite met het inschatten van de haakmaat. Dit is ook niet zo verwonderlijk, want zelfs binnen hetzelfde merk kunnen de maten onderling behoorlijk van elkaar verschillen. Sommige klanten bestellen shadjes met haken die daar totaal niet bij passen. We nemen dan contact met ze op en vragen of ze de haken en de shadjes samen willen gebruiken. Meestal vinden ze het fijn als we de juiste maat voor ze uitzoeken”

Een haakmaat 1/0 van model X kan vele malen kleiner of groter zijn dan 1/0 van model Y, zelfs als ze beide van hetzelfde merk zijn. Aan de foto op internet kun je ook niet goed afzien hoe groot de haak nou daadwerkelijk is omdat dit afhankelijk is van de resolutie van je beeldscherm. Om dit probleem op te lossen heeft Tackleshop een PDF-bestand opgesteld dat gratis te downloaden is. In dit bestand staan de meest populaire haken op ware grootte afgebeeld in alle beschikbare maten. Je kunt dit bestand zelf thuis uitprinten en vervolgens kun je op ware grootte de haken zien. Zo kun je rustig thuis vergelijken en weet je precies welke maat je moet bestellen!

Je kunt het PDF bestand met haken op ware grootte hier gratis downloaden.


Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer