Afsluiten en terugkijken

The Offshore World Championship 2016, het meest prestigieuze toernooi en één van de grootste toernooien ter wereld zit er op. 66 teams, uit 29 landen en 309 deelnemers. 1509 gevangen vissen, waaronder twaalf blauwe marlijnen, een zwarte marlijn en een gestreepte marlijn. De overige vissen zijn allemaal Pacifische zeilvissen.

Het toernooi wordt onder strikte IGFA voorwaarden vervist. Zelf je vis haken, drillen en landen zonder hulp van anderen. Catch & Release only. Niks trollen met kunstaas. Alleen vissen met een teaser (kunstaas zonder haak) en dode aasvissen.

De tegenstellingen in het toernooi zijn groot. Veel deelnemers komen uit landen waar vissen op zeilvis of marlijn net zo gewoon is als voor ons het vissen op voorntjes.

Het verschil tussen de boten is groot. Hoewel de kans dat je vis tegenkomt even groot is, is het vissen vanaf een grotere boot met meerdere vissers een stuk eenvoudiger.

Sommige teams waren al ruim een week in Quepos om voor te vissen, terwijl andere teams amper een paar uur voor de start van het toernooi aan kwamen.


Tijdens de op en top op Amerikaanse wijze georganiseerde sluitingsavond aan de haven van Marina Pez Vela, volgde een eindeloze reeks van dankbetuigingen aan de vele sponsors, voordat de winnaars worden gehuldigd.

Tijdens het diner werd een film- en fotopresentatie getoond op een megagroot scherm. Het Nederlandse team dat de PENN Challenge vertegenwoordigt, is veelvuldig in beeld. Toernooidirecteur Dan Jacobs roemt het team als één van de leukste en gezelligste teams in het toernooi. Voor het team een schrale troost, die hadden liever als beste team te boek willen staan.

Winnaar van de 2016 editie van The Offshore World Championship wordt het team dat het St. Lucia big game tournament vertegenwoordigt. De mannen uit Trinidad & Tobago, die geleid worden door Gerard 'Frothy' da Silva, winnen met vier zeilvissen meer van Brazilië. De Trini's wisten 40 zeilvissen en een blauwe marlijn te landen!

Het werd een avond van kameraadschap en verbroedering die na het officiele gedeelte tot diep in de nacht doorliep…

Toine van Ierland
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer