Selecties zoet 2015 bekend, keuzes maken

Afgelopen week werden alle Nationale teams bekend voor 2015 en dan weet je gewoon als coach dat je hoe dan ook een aantal rotdagen voor je hebt. Let wel, ik weet inmiddels heus wel dat het bij dit werk hoort om keuzes te maken en dat ik, wanneer ik daar niet mee zou kunnen omgaan, niet geschikt zou zijn voor dit werk. Ik loop er dan ook heus niet voor weg. Dat neemt echter niet weg dat de onvermijdelijke gesprekken met teleurgestelde viss(t)ers nooit mijn favoriete bezigheid zullen worden. Ik heb zelf als visser een lange tijd midden in dat wereldje gezeten en weet dan ook als geen ander wat je er allemaal voor moet doen en laten. Ga dan maar eens goed om met grote teleurstellingen. Ik begrijp dan ook altijd iedereen zo goed, of in ieder geval meestal.Hoe je het ook wendt of keert, er zijn altijd meer kanshebbers voor plekjes in de teams dan dat er plekken te vergeven zijn. Je ontkomt dan ook uiteindelijk nooit aan het maken van keuzes en, hoewel zoiets heel makkelijk is om te zeggen, ik kan iedereen garanderen dat dit in ieder geval altijd zorgvuldig en naar “eer en geweten” gebeurd.

Tipje van de sluier

Om een klein tipje van de sluier op te lichten, dit jaar hebben we 3 avonden bij elkaar gezeten, waarbij eerst de verschillende beschikbare coaches hun eigen lijstje gemaakt hebben. In de meerderheid van de gevallen komen de keuzes overeen, dus over de overeenkomsten hoeven we niet al te lang te praten. Er blijven echter altijd verschillende meningen en die worden stuk voor stuk besproken. Tussen de bijeenkomsten zit altijd een aantal dagen waarop een ieder nog eens alles goed overdenkt. Uiteindelijk komt er dan meestal nog een bijeenkomst met het Hoofd Wedstrijdzaken van Sportvisserij Nederland en daarna worden “de puntjes op de i” gezet.

Nu kun je  wel 100 x bij elkaar komen om alles nogmaals te overwegen, uiteindelijk blijven er onvermijdelijk moeilijke keuzes over en ook daarover moet wel een beslissing genomen worden en dat gebeurd, zoals gezegd, naar eer en geweten. Goede en slechte keuzes, we hebben die natuurlijk beide al gemaakt en ook meegemaakt. Wanneer is een gemaakte keuze eigenlijk slecht? Een visser kan en zal altijd een keer minder kunnen presteren. Soms! Geen probleem. Als iemand echter een “Remi” blijkt te zijn, anders gezegd niet in een team te kunnen functioneren, dan zal er voor hem/haar nooit een lang leven in het internationale vissen kunnen zijn. Onmogelijk! Het gaat in het internationale vissen altijd in eerste instantie om een teamwedstrijd en om het met alle teamleden samen toewerken naar dat goede teamresultaat. Voor die vissers die dan toch nog een beetje Individueel willen denken, is dit ook de beste manier om tot een goed Individueel resultaat te komen. Ik heb in mijn leven als coach verschillende pure Individualisten gezien die een goed teamresultaat om zeep hielpen. Nog nooit echter zag ik iemand uitstekend Individueel presteren zonder goed mee te hebben geholpen aan het bereiken van een goed teamresultaat.

Ambities?

 Ook dit jaar hebben we weer enkele “rot keuzes” moeten maken met uitermate kleine onderlinge verschillen. De uiteindelijk gekozen mensen kunnen nu gedurende het komende jaar laten zien of onze keuzes terecht zijn en ik heb er alle vertrouwen in dat men dat gaat bewijzen. Er staat weer een prachtig visjaar voor de deur met onder meer het WK Feedervissen in eigen land en ook een WK Dames in België. Ik noem met name deze wedstrijden omdat die “bereikbaar” zijn voor veel vissers. Ik zou iedereen willen adviseren om eens een kijkje te nemen bij zo’n kampioenschap. Zo’n Internationaal kampioenschap is altijd volledig anders dan het wedstrijdvissen dat iedereen kent. Het viel me afgelopen jaar met name bij het E.K. in België op dat er meer toeschouwers uit Rusland, Frankrijk en Engeland waren dan Nederlanders. Zoiets kan toch gewoon niet waar zijn? Met alle respect maar dat soort kampioenschappen zijn niet vaak “in de buurt”. Als er dan eindelijk eens een gelegenheid is dan moet je daar toch, zeker wanneer je zelf ambities hebt in die richting, bij zijn?

Sorry, maar als ik dan tijdens zo’n kampioenschap de aanwezige Nederlandse vissers kan tellen op de vingers van 1 hand dan is mijn mening dat het allemaal nog wel mee valt met die Internationale ambities!

Het jaar 2014 was natuurlijk een heel goed jaar qua resultaten. Nu loop ik al lang genoeg mee in dit wereldje om te weten dat er heus ook weer een keer mindere tijden zullen komen. Dat neemt echter zeker niet weg dat we langzaam maar zeker steeds weer wat verder in de richting komen van een van onze hoofddoelen, een structurele plek in de sub-top van het internationale wedstrijdvissen en met als het even kan af en toe een uitschieter naar boven. We lijken goed op weg maar ik weet ook dat we relatief “kwetsbaar” zijn en bovendien dat de internationale top in onze sport steeds breder aan het worden is. Het afgelopen jaar was, vaker dan ooit, prachtig om mee te maken. Niemand neemt ons dat nog af en om eerlijk te zijn, het smaakt naar meer. Daar gaan we voor!

Tot volgende week
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer