Sloten - Ecologisch functioneren en beheer

Nieuwe handleiding voor ecologen en (water)beheerders

Hoe functioneren sloten in landelijk gebied? Deze nieuwe handleiding voor natuurbeheer presenteert de resultaten uit actueel ecolo­gisch onderzoek en geeft de nodige achter­grondinformatie. Aan bod komen fysische en biologische processen in sloten, degradatie en herstelmaatregelen, mo­nitoring, beoordeling en de toekomst. Een complete informatiebron voor ecologen, (water) beheerders en studenten.

Nederland is rijk aan sloten. Samen zijn ze maar liefst 300.000 kilometer lang. De sloten zijn onmisbaar voor de aan- en afvoer van water en vormen een geliefd onderdeel van ons karakteristieke polderlandschap. Allerlei natuurlijke processen spelen zich af in deze door de mens aangelegde wateren en ze herbergen ook nog eens tal van interessante planten en dieren. Toch zijn sloten altijd onderbelicht geweest in onderzoek en beleid. Je leest zelden iets over sloten en de meeste mensen weten er weinig van.

Dit boek brengt daar verandering in. Het vertelt het verrassende verhaal van sloten en hun geschiedenis, hun rol in het Nederlandse landschap en de fysische, chemische en biologische processen die erin plaatsvinden. Ook beschrijft het de interactie tussen sloten en mensen: beleving en recreatie, degradatie en herstelmaatregelen, monitoring en beoordeling, en de toekomst van de Nederlandse sloten. Een belangrijke informatiebron voor (water) beheerders en beleidsmakers, biologen, studenten en liefhebbers van natuur en landschap. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s en schetsen.

De auteurs zijn allen werkzaam als aquatisch of ecologisch onderzoeker aan de Wageningen Universiteit, de Universiteit Utrecht en Alterra, in samenwerking met STOWA.

 

Sloten

Ecologisch functioneren en beheer

Auteurs: Edwin Peeters, Annelies Veraart, Ralf Verdonschot, Jeroen van Zuidam, Jeroen Klein, Piet Verdonschot

Uitgever: KNNV Uitgeverij ism STOWA en Wageningen UR

Uitvoering: 160 pag., 17 x 24 cm, full colour, genaaid gebonden

ISBN: 9789050115094

Prijs: € 29,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via KNNV uitgeverij: http://www.knnvuitgeverij.nl/NL/
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer