En de winnaar is…

Het zit er weer op! De 2016 editie van de PENN Challenge is voorbij. Het toernooi begon al direct bij aankomst in Puerto Aventuras, Mexico met een waanzinnig goede visserij. Diegene die ervoor kozen om de dag voor toernooi zeewaarts te trekken kwamen terug met enorme vangsten. Sommige teams wisten meer dan 25 vissen, van witte marlijn tot bonito's te haken. Dat beloofde veel goeds voor de daarop volgende dagen.

Helaas! Een snel naderende tropische storm gooide roet in het eten! Op de eerste wedstrijddag konden 26 deelnemers onverrichter zake terugkeren naar het hotel. De Mexicaanse havenautoriteit had alle havens aan de Riviera Maya op het schiereiland Yucatan waar de PENN Challenge tot nader order gesloten!

In overleg met Glenna en Bob van Captain Rick's Sportfishing Center werd besloten de volgende vier dagen langer door te vissen om zodoende de verloren eerste visdag te compenseren. Dat leidde echter tot problemen met het Catalonia Riviera Maya hotel, waar alle deelnemers verblijven. Het hotelmanagement kon/wilde geen medewerking verlenen aan een vroeg ontbijt voor de deelnemers. De vissers moesten het in de vroege ochtend stellen met slechts een paar koekjes en een kop koffie. De ontbijtzaal een half uurtje eerder openstellen bleek een brug te ver voor het hotelmanagement. Geen nood echter. Glenna voorzag de boten van een extra grote lunchbox zodat er best een broodje voor ontbijt gemaakt kon worden aan boord.

Het hoge drukgebied boven Yucatan werd weggedrukt door een sterk laag. Het effect daarvan op de vis werd de eerste feitelijke toernooidag pijnlijk duidelijk. Aan het eind van de dag stonden er maar liefst vier nullen op het scorebord. ondanks dat werden er toch 17 zwaarddragers, een blauwe, diverse witte marlijnen en zeilvissen gevangen en weer losgelaten.

Het winnende team van deze dag, Team Ketupa, Frank en Miranda Koop drukten een zware stempel op het scorebord. Miranda mocht zowel haar eerste witte marlijn, eerste zeilvis als eerste mahi mahi en tonijn langszij drillen!

De Hoogduin Brothers, Klaas en Hein Hoogduin, The Tuna Boys, Kees de Groot en Piet de Korte en Team Hengeldiscount met Olga Hogeling en haar vader Erik wisselden de volgende dagen stuivertje met Team Ketupa. En hoewel bijna alle teams nog kansen op de eindoverwinning hadden op de laatste dag (een blauwe marlijn leverde immers veel punten op), leken de Hoogduin Brothers opnieuw op de overall winst af te stevenen. Vissend 'Costa Rica Style', met PENN Regiment Tuna Series hengels en de inmiddels hoog gewaardeerde PENN Clash 8000 molens, werd menig witte marlijn of zeilvis razendsnel langszij de boot gedrild. De slotdag zouden zij het verschil moeten maken…

De laatste dag en na de finale puntentelling, beste drie resultaten over vier dagen, viel de beslissing in het voordeel van Team Ketupa. Zij zijn de nieuwe EFSA Kampioen Big Game Vissen 2016 en winnaar van The PENN Challenge 2016! Met de winst in de PENN Challenge ontvangt team Ketupa de uitnodiging om deel te nemen aan het WK Big Game om The PENN Challenge te vertegenwoordigen in de Offshore World Championship 2017 in Quepos, Costa Rica.

De familie Koop werd op de voet gevolgd door The Hoogduin Brothers. Zij lieten het de laatste dag uit de handen schieten door een aantal gemiste zeilvissen. Iets wat alle deelnemers deze week moesten ervaren. Een hook up ratio van een op vier zeilvissen is heel gewoon in deze Caribische wateren.

The Tuna Boys wisten, mede door de enige gevangen blauwe marlijn in het toernooi, elke dag billfish te vangen en slopen stilletjes in de top drie overall.


Twee mooie dagresultaten brachten het team Hengeldiscount uiteindelijk op de vierde plaats.

De grootste 'non billfish' in het toernooi, een mahi mahi van exact 18 kilogram werd gevangen door Martin Kets de Vries.

Beste boot in het toernooi is Wild Bill.

In totaal zijn er 69 zwaarddragers gevangen in vier dagen. 1 blauwe marlijn, 30 witte marlijnen en 38 zeilvissen.

Volgend jaar, begin mei, strijkt de PENN Challenge weer neer in Mindelo, Sao Vicente, Kaapverdië. Dan draait het om blauwe marlijn, blauwe marlijn en blauwe marlijn...

Miranda en Frank Koop! Gefeliciteerd met de overwinning!
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer