Attwood - Veiligheid voor mens en materiaal (4)

Attwood Sahara bilgepompen

Iedere boot die een ruimte heeft tussen de kiel van de boot en de vloer, heeft daar van tijd tot tijd water in staan. Dat kan regenwater zijn, maar bijvoorbeeld ook naar binnen gewaaid buiswater of de restanten van een flinke hekgolf.

Om te voorkomen dat er zich te veel water ophoopt in deze ruimte, ook wel bilge genoemd, moet deze regelmatig worden geleegd. Dat kan bijvoorbeeld door een stop te verwijderen als de boot op de trailer staat, of door deze leeg te hozen met een hoosvat, als je er eenvoudig bij kunt. Vaak is dat echter niet het geval en is het installeren van een bilgepomp erg handig.

Sahara S500, 12-Volt.
Sahara S500, 12-Volt.

De pomp wordt geplaatst op de laagste punt van de kiel, meestal achter in de boot. Via een slang die naar een hoog in de romp geplaatst gat loopt, wordt het overtollige water naar buiten gepompt. Een elektrische bilgepomp van Attwood is voorzien van een vlotterschakelaar, die er voor zorgt dat de pomp automatisch in werking wordt gezet, als het water in de bilge een bepaald niveau heeft bereikt. Dat is niet alleen erg handig als je boot ergens in de open lucht is gestald, maar wat te denken van de hoeveelheid water die een flinke hoosbui kan opleveren, als je ergens midden op het water zit… De bilgepompen van het type Sahara van de firma Attwood zijn snel te installeren en eenvoudig aan te sluiten op een accu. Bovendien zijn ze erg zuinig in gebruik. Verkrijgbaar bij de Mercury Dealer.


Electronica en verlichting -
Zekeringhouders Wie werkt met elektrische apparaten in zijn boot wil deze graag beschermen tegen kortsluiting en overbelasting. Daarvoor zijn er niet voor niets bij veel dure apparaten, zoals dieptemeters zekeringhouders en zekeringen bijgeleverd. Een zekering, ook wel smeltveiligheid genoemd bestaat voor het doel dat wij voor ogen hebben vaak uit een elektrisch geleidende band of draad die is gemaakt van een koperlegering. Meestal zit deze in een gesloten huls van glas of kunststof. Wanneer er door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom loopt, smelt de smeltdraad van de veiligheid en wordt daardoor de stroomkring onderbroken. Hierdoor wordt voorkomen dat door warmteontwikkeling schade aan de bedrading, of zelfs brand kan ontstaan.

Attwood zekering

In bepaalde gevallen, waarbij het slechts om een enkele stroomdraad gaat, zoals bijvoorbeeld bij een dieptemeter, kan er met een simpele zekeringhouder worden volstaan, die in de stroomkring wordt gemonteerd.

Attwood panel

Als er meer elektrische apparaten zijn aangesloten op dezelfde accu, zoals verlichting en pompen, is het wellicht verstandig om met een zekeringpaneeltje te gaan werken, dat naast zekeringhouder tevens dienst kan doen als controlepaneel.

Vaak eenvoudig te monteren op een goed bereikbare plek, die niet in de weg zit.
Vaak eenvoudig te monteren op een goed bereikbare plek, die niet in de weg zit.

Bij jouw Mercury Dealer zijn diverse types verkrijgbaar.


Trollingmotor connectoren

Het aansluiten van de draden van je elektromotor op de accu kan natuurlijk met behulp van klemmen die je op de polen plaatst. Toch willen die nog weleens losschieten of geen optimale verbinding maken.

Als je je accu hebt weggewerkt ergens in je boot in een bak of onder een bank, kun je er vaak wat lastig bij. Het is dan veel gemakkelijker om een vaste verbinding te maken met je accu en de draden van de elektromotor aan te sluiten via een connector. Deze kun je eenvoudig lostrekken als je de elektromotor niet gebruikt.
Als je je accu hebt weggewerkt ergens in je boot in een bak of onder een bank, kun je er vaak wat lastig bij. Het is dan veel gemakkelijker om een vaste verbinding te maken met je accu en de draden van de elektromotor aan te sluiten via een connector. Deze kun je eenvoudig lostrekken als je de elektromotor niet gebruikt.

Als de verbinding met de accu in zijn geheel kan worden weggewerkt, kun je er ook voor kiezen om te werken met een stekker-connector, die bestaat uit een ‘mannetje en een vrouwtje’. Dit heeft het grote voordeel dat je geen losse draden in je boot hebt liggen als je de elektromotor een keer niet gebruikt. Zeker bij boegmotoren is dat er erg gemakkelijk.

Attwood connector

Als je slim bent monteer je ook even een stekker op je acculader, zodat je heel simpel je accu weer vol kunt laden via dezelfde kabels.

Bij jouw Mercury Dealer zijn ook hiervan diverse types verkrijgbaar.

Attwood logo
Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer