Handige Attwood hulpmiddelen (1)

Attwood veiligheidskabel voor kleine buitenboordmotoren.

Je zou het in het geweld dat we de laatste jaren zien bij alle grote visboten en dito buitenboordmotoren bijna vergeten, maar er zijn nog heel veel sportvissers die rondvaren in wat kleinere en minder luxe uitgeruste visbootjes met relatief lichte buitenboordmotoren. Ook zijn er nog diverse plaatsen in ons land waar visboten te huur zijn en waar vaak een eigen, zelf meegenomen buitenboordmotor van enkele PK’s achter wordt gehangen, om zo de actieradius wat groter te maken.

Waar de grote en zware motoren vaak permanent zijn bevestigd aan de spiegel, worden kleine motoren meestal bevestigd met twee klemschroeven, zodat ze, als dat bijvoorbeeld in verband met de kans op diefstal wenselijk is, eenvoudig van de spiegel kunnen worden gehaald en elders worden opgeslagen.

Daar zit ook meteen het risico, want als de klemschroeven niet stevig genoeg zijn aangedraaid kan de buitenboordmotor zich zelf, bijvoorbeeld tijdens het draaien van een korte bocht op wat hogere snelheid, van de spiegel tillen en onder water verdwijnen. Dit komt doordat de motor zijn voortstuwingskracht naar voren op zo’n moment niet kwijt kan en dan zichzelf als het ware gaat optillen. Dat komt helaas vaker voor dan veel mensen denken. Het terugvinden van de motor is dan zeker op wat dieper water een hele klus, als hij al wordt gevonden.


Om al deze ellende te voorkomen heeft Attwood een met helder vinyl gecoate, zware staalkabel beschikbaar met een lus aan de ene kant en een andere lus met daarin een zgn. bajonethaak aan de andere kant. Het ene eind kan desgewenst permanent worden bevestigd aan de boot, terwijl de andere kant simpel aan de buitenboordmotor kan worden gehaakt.

Met een lengte van 1,25 meter blijft er voldoende ruimte om de motor vrij te kunnen gebruiken. Omdat voorkomen beter is dan dreggen… Verkrijgbaar bij de Mercury Dealer.

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer