Handige Attwood hulpmiddelen (3)

Attwood Lift ’n lock anchor control.

Secuur ankeren is voor sportvissers uitermate belangrijk, want je wilt tenslotte lange tijd op een bepaalde stek vissen. Zeker als je alleen in de boot zit is dat geen sinecure en het vraagt zeker enige oefening en inzicht. Je moet rekening houden met stroming, de wind, de diepte van het water en je wilt bovendien de stek die je op het oog hebt niet verstoren. Zeker tijdens het snoekbaarsvissen met de pen, waarbij je de dode aasvis als het ware je stek wilt laten ‘afzoeken’ is de plek waar je ankert vaak cruciaal. Ook snoekvissers hebben baat bij een goede ankerpositie als ze bijvoorbeeld op de rivier een krib secuur willen uitkammen.

Zeker als er een beetje wind staat heb je vaak niet de mogelijkheid om even snel van het ene naar het andere ankertouw te lopen, omdat de boot dan al is verlijerd en je moet corrigeren met de motor om de originele positie terug te krijgen. Voorkomen is nog altijd de beste optie. Naast een paar goede ankers en sterke dunne ankertouwen die je nodig hebt, is er een handig hulpmiddeltje op de markt, waardoor je, indien gewenst twee ankers gelijktijdig kunt laten zakken en vastzetten, als dat nodig is.


Met het anker lift en katrolsysteem kun je vanuit elke positie van de boot het anker lostrekken uit de houder en gecontroleerd laten zakken.

Het ankertouw loopt over een katrol soepel af en hiervoor zit een soort schacht met daarin beugels, die het ankertouw vastklemmen als je het naar beneden trekt. Bovendien zorgt de katrol ervoor dat het anker ook simpel gelicht kan worden als er moet worden verkast. Door het ankertouw omhoog te trekken wordt dit uit de klemmen getrokken en kan zowel verlengd als ingehaald worden.

Dit systeem is eenvoudig te bevestigen en geschikt voor ankers tot ongeveer tien kilogram en ankerlijnen met 1/4 "tot 7/16" diameter en verkrijgbaar in twee uitvoeringen (standaard en deluxe) bij jouw Mercury Dealer. Daar zijn ook diverse hoogwaardige Attwood ankertouwen in verschillende diameters en divers typen ankers voor alle situaties beschikbaar.

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer