Noorwegen innoveert reisroutes fjordenkust in 2035

Drijvende onderwatertunnels halveren de reistijd met behoud van natuurschoon.

Altijd al met de auto het Noorse fjordenlandschap willen verkennen? Het uitgestrekte land met ruim 4.000km kustlijn wordt dankzij een innovatief plan met onderwatertunnels sneller bereisbaar in 2035. Noorwegen heeft vergevorderde plannen voor het aanleggen van drijvende onderwatertunnels. Hierdoor kun je een of meerdere van de zeven ferrydiensten op de ruim duizend kilometerlange route van Kristiansand naar Trondheim omzeilen door onder water te reizen.

De Norwegian Public Roads Administration voorspelt dat zodra de tunnels er zijn, de huidige reistijd van 21 uur meer dan gehalveerd wordt naar slechts tien uur.

Een uitdaging op constructiegebied
De grootste uitdaging binnen dit 22,7 miljard kostende project is de Sognefjord. Dit is de langste fjord van Noorwegen en meet 3.700 meter breed en 1.250 meter diep. Zodra de tunnel langs deze fjord gerealiseerd is, zal de constructie van de overige tunnels een fluitje van een cent zijn. Waarom drijvende onderwatertunnels? Onder water zijn de tunnels minder onderhevig aan extreme weersomstandigheden. Maar ook zeker niet onbelangrijk; op deze manier worden de landschappen niet ontsierd door bruggen en viaducten.

Waar design en natuur samenvallen
Gedurende twintig jaar zijn achttien wegen verspreid over Noorwegen onder handen genomen door grote namen binnen de architectuur, onder andere het Noorse architectenbureau Snøhetta. Deze Nationaal-Toeristische Routes combineren op unieke wijze natuur met design en architectuur. Zo geniet je bijvoorbeeld van een uitzicht op de fjorden vanaf een design houten uitkijkpost. De onderwatertunnels passen geheel binnen deze visie waarin het Noorse landschap optimaal wordt ingericht en natuur behouden blijft.

Mocht je in de toekomst de route via de onderwatertunnels kiezen, neem dan ook enkele van de uitgangen van de tunnels om deze Nationaal-Toeristische Routes niet te missen tijdens jouw trip.

Minder reistijd, meer Noorwegen
Een kortere reistijd maakt een roadtrip van het zuiden naar noordelijk Noorwegen aantrekkelijker. Begin je trip met de ferry vanuit Denemarken (FjordLine) of het Duitse Kiel (ColorLine) om vervolgens het natuurschoon van Noorwegen te ervaren met het gemak en de vrijheid van eigen vervoer. Kies jouw eigen route, maak stops wanneer jij dat wilt en spot onderweg wilde rendieren en herten. Waag je aan elanden- of lamsvlees na een dag kajakken of hiken en geniet van de uitzichten langs de fjorden, meren, hoogvlaktes en bossen van het Noorse landschap.

Websites

VisitNorway
www.visitnorway.com/nl 

VisitNorway
www.visitnorway.nl/plan-je-reis-in-noorwegen/reistips/nationaal-touristische-routes  

FjordNorway
www.fjordnorway.com

Norwegian Public Roads Administration
www.vegvesen.no
Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer