Stocks Reservoir ‘hidden gem’

Bijna 20 jaar terug viste ondergetekende één dag op het 192 hectare grote Stocks Reservoir (gelegen op 400 meter hoogte), in de schitterende natuur van de uitlopers van de Yorkshire Dales. Een ‘hidden gem’, ver weg van alle drukte in hartje UK.

Een ‘lump’ van negen pond.

Hier wilde ik ooit nog eens terugkomen vooral omdat er op Stocks de laatste jaren bijna geheid de meeste grote regenboog- en bruine forellen gevangen worden op reservoirs binnen de UK. Waarom? Glashelder water dat via een riviertje aangevoerd wordt uit de hoogvlakten van de Yorkshire Dales, geen predatoren zoals snoek en baars, een geweldig insectenaanbod en massa’s juvenielen, vooral rivierdonderpadden.

Een bruintje voor de kanjercompetitie.

De bruine forellen, feitelijk zijn het beekforellen, komen via de rivier het reservoir op zwemmen en zijn dus wild, de regenbogen worden op geregelde tijden uitgezet.

Stocks reservoir in al zijn glorie. 

Begin april was het zover, samen met Bruno Chermanne, hadden we drie memorabele vliegvisdagen op Stocks. Ondanks het koude weer (9° C) met een schrale NO-wind (gevoelstemperatuur 4-5° C) waren de salmoniden op het appel. Voor buzzers en andere nimfen was het te koud, dus hebben we overgeschakeld naar imitaties van fry zoals Sparklers, eigen Nomads en Humungus minilures en Stealth Cormorants. Gevist aan een D3 of een Sweep 3-5-3 was er prachtige sport te beleven.

 

Dit is echt reservoirvissen.

Behalve verschillende drie tot bijna vier pond zware regenbogen moest er toch een regenboog ‘lump’ (zoals de Engelsen zeggen) van negen pond het loodje leggen. De kers op de taart was natuurlijk een ruim vijf pond zware, 71 cm lange ‘overwintered’ wilde bruine forel. Missie geslaagd!

Mijn ‘oude’ vismaat Paul Bebb kan er ook wat van, hij is trouwens gids op Stocks.

Voor wie naar Stocks wil: www.stocksreservoir.com.

Guido Vinck
Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer