Waterpeil Maas zakt niet meer

Het haventje van Mook is vrijwel geheel droog gevallen.

Dit weekend inspectie van stuw Grave.

Het waterpeil van de Maas is gestopt met zakken. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het Maaswater zakte ongeveer drie meter nadat er donderdagavond een Duits binnenvaartschip tegen de stuw bij Grave voer. Omdat vijf schuiven van de stuw ontwricht zijn houden zij het Maaswater niet meer tegen. Het gebied tussen de stuw bij Sambeek en bij Grave liep daardoor als het ware leeg. Het water is ongeveer drie meter gezakt.

Gestremd
Door de kapotte stuw en het kapotte binnenvaartschip ligt het scheepvaartverkeer op de Maas tussen Sambeek en Grave stil. Ook het Maas-Waalkanaal tussen Heumen en Weurt is gestremd.

Het waterpeil in in totaal circa drie meter gezakt op dit gedeelte van de Maas.

Onderwatercamera's
Rijkswaterstaat gaat de stuw zaterdag nader inspecteren. Hoe lang het herstel van de stuw gaat duren is nog niet bekend. Rijkswaterstaat hoopt daar zaterdagmiddag, als ze met onderwatercamera's heeft gekeken, meer over te kunnen zeggen.

Aan de paal is goed te zien hoe ver het water gezakt is.

Mist
Het binnenvaartschip dat de aanvaring donderdag rond 19:30 uur in dichte mist veroorzaakte, ligt nog in de vaargeul van de Maas. De politie doet onderzoek naar de toedracht en heeft daarom het schip nog niet vrijgegeven. Ook de schipper,
een 52-jarige Slowaak, wordt gehoord. Als het schip is vrijgegeven, bekijkt Rijkswaterstaat wanneer en hoe het wordt versleept.

Scheef
Het flink gezakte waterpeil heeft gevolgen voor woonboten in het Maas-Waalkanaal en onder andere de Paesplas bij Gennep. Die liggen scheef en deels op het droge. Een aantal bewoners heeft daardoor een hotel moeten opzoeken.

Scheef gevallen steigers en boten langs het kanaal naar de Mookerplas.

Benzeen
De botsing van het binnenvaartschip zorgde er donderdagavond voor dat e
r een klein deel van de lading, de explosieve stof benzeen, ontsnapte. De hulpdiensten van Noord-Brabant en Gelderland-Zuid rukten massaal uit en schaalden op. Ook was lange tijd niet zeker of de brug beschadigd was. De N324, die over de Thompsonbrug loopt, was daardoor tot vrijdag in de middag dicht voor verkeer.

Bron: www.gelderlander.nl.

Foto’s Rudy van Duijnhoven
Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer