Wet, wet, Wereldkampioenschap Zoetwatervissen voor de Jeugd

Onder zeer natte omstandigheden werd op vrijdag 25 juli de eerste dag van het Wereldkampioenschap Zoetwatervissen voor de Jeugd vervist in de omgeving van Assen. Tussen tien en twee uur, maar ook tijdens het wegen an afloop van de eerste van twee wedstrijddagen is het eigenlijk geen moment droog geweest.

Tekst en foto's Rudy van Duijnhoven

Vijf voor tien klonk er een signaal dat er gevoerd mocht worden, de meeste deelnemers kozen er voor gelijk te beginnen met cuppen op meerdere afstanden.

Slechts enkele deelnemers wierpen ballen lokvoer met de hand op de voerplek.

Het was zaak in de eerste uren eerst wat kleine vis te verzamelen, waarna er later op de verder weg liggende voerplek op grovere vis (brasem, maar er zwemt ook winde op dit water) geprobeerd zou worden.

Voorntjes, posjes en baarsjes verdwenen met grote regelmaat in het leefnet bij sommige van de deelnemers. Hier is Siem Dorsers in actie voor Nederland.

Alleen de coaches mochten het vak van de deelnemers betreden en nog extra aanwijzigingen geven.

Een mooie voorn voor een deelnemer uit Kroatië bij de U14, de jongste deelnemers.

Er waren ook opvallend veel meiden actief bij dit WK, een prima ontwikkeling.

Een tweetal Tsjechische supporters.

Snel vissen is aan de jeugdige wedstrijdvissers zoals Youri van Lieshout wel toevertrouwd. Met 2617 gram viste hij zich naar de vijfde plek in zijn sector.

Commentaar Sportvisserij Nederland:

De nieuwbakken U14-ploeg heeft een uitstekend debuut doorgemaakt. Een vierde plaats als tussenstand biedt volgens Stefan Verhoeven perspectief voor het vervolg van het toernooi. “We hebben goed gevist vandaag, in drie van de vier sectoren vingen we dikke brasem. Morgen loten we in ieder geval een kopplek, dus dat is gunstig.”

De bondscoach zag zijn talenten Bas de Pijper en Collin Besseling naar een keurige tweede en derde plek in hun sector vissen. “Zij konden goed met de druk omgaan. Maar ik ben vooral blij dat ze het naar hun zin hebben gehad, die jongens vonden het prachtig! Morgen vist Johan Bakkernes voor Siem Dorssers zodat alle vissers ervaring op kunnen doen.”

Van de drie ploegen behaalde de U18 uiteindelijk het beste resultaat van de dag. Met een derde positie in het klassement heeft de ploeg van Jack Valkenburg goede papieren om zaterdag het podium te mogen bestijgen. “We mikten op een plaats bij de eerste vijf, dus we zijn goed begonnen”, legt Valkenburg de verwachtingen uit.Johnno van de Haar viste een zeer goede dag en behaalde een eerste plek in zijn sector. Valkenburg benadrukt het teambelang, maar is blij met de individuele opsteker voor zijn pupil. “We willen als land een prijs pakken, maar dat Johnno zo goed viste is natuurlijk mooi meegenomen. Hij staat nu vierde in het individuele klassement, wie weet kan hij nog stijgen.”


De ploeg waar op voorhand misschien wel het meest van werd verwacht, kon de favorietenrol niet waarmaken. Een dertiende plaats voor het U23-team, met liefst zevenendertig punten achterstand op koploper Polen, geeft geen rooskleurige verwachtingen voor de tweede wedstrijddag. Toch tovert coach Jan van Schendel ongetwijfeld een geniale tactiek uit de hoge hoed om de nog iets van de eer te redden.

Klik hier voor het landen resultaat U14
Klik hier voor het individuele resultaat U14
Klik hier voor de vakresultaten U14Klik hier voor het landen resultaat U18
Klik hier voor het individuele resultaat U18
Klik hier voor de vakresultaten U18Klik hier voor het landen resultaat U23
Klik hier voor het individuele resultaat U23
Klik hier voor de vakresultaten U23

Ed Stoop deed live verslag van de wedstrijd, hier is hij in gesprek met Sjors Milder die op een kopplaats niet verder kwam dan een elfde plek.

Een mooie zevende plek voor de Belgische deelnemer Jonas Meeus, zo bleek na weging.

Leden van de Noord Nederlandse Vliegvis Vereniging die demonstraties en werplessen verzorgde op het festivalterrein.

In de tent van de Snoekstudiegroep leerde je hoe je takels en onderlijnen kon maken. Helaas kwamen er door het slechte weer maar weinig mensen naar het festivalterrein.

Ook het maken van karperonderlijnen kon geleerd worden, dit in de tent van de KSN.

Vissen met de vaste hengel is het beste vertrekpunt voor een mooie toekomst in de sportvisserij en een hobby voor het leven.

Hengelsport Kuperus uit Leek was ook met een flink assortiment witvisartikelen naar het wedstrijdterrein getrokken.

De weersverwachtingen zijn voor de tweede wedstrijddag in ieder geval beter.

Websites: www.sportvisserijnederland.nl en www.wkjuniorenzoet2014.nl.
Nederland België

Copyright © Vipmedia 2010   -   Privacy statement   -   Disclaimer