De voshaai (Alopias vulpinus) is een voor ons vrij onbekende soort die normaal niet snel gezien zal worden in de Noordzee. Vanwege de enorme lange staartvin is hij wel makkelijk te determineren. De vondst van een jonge voshaai op het strand van Ouddorp vorige week mag dan ook tot een incident gerekend worden, net als de vondsten van blauwe haaien op het strand omdat beide haaiensoorten normaal dieper water verkiezen. Maar natuurlijk worden ze ook wel eens in ondiep water aangetroffen als ze ‘de weg kwijt zijn’…

De gevonden jonge voshaai van Ouddorp (foto SRZ Kop van Goeree)

 

Kop van Goeree

De voshaai familie kent diverse soorten, waarvan de ‘common’ uitvoering (Alopias vulpinus) niet alleen rond de Britse eilanden voorkomt, maar ook tot aan de noordwestkust van Amerika. Hij kan wel rond de 6 meter lang worden, met de aantekening dat de lange bovenste staartvin dan ongeveer de helft van de lengte in beslag neemt. Over de afkomst van de vondst in Ouddorp door Stichting Reddingsteam Zeedieren (afdeling Kop van Goeree) kan lang en breed gespeculeerd worden, variërend van ‘uit koers geraakt’ of ‘overboord gegooid door beroepsvissers’. Aan de hand van verwondingen is vaak al iets meer te duiden. Het betrof een jong exemplaar van ongeveer 170 cm; dat lijkt al lang, maar bij geboorte kunnen deze reeds 150 cm meten, inclusief staart. Het blijft een fascinerende soort om te zien.

Wel eens een voshaai zien jagen met behulp van zijn lange staart? Klik hieronder.

 

‘Stranden’

Op onderstaand filmpje van Bob Misac is eveneens goed te zien dat de soort wel eens erg dichtbij het vasteland komt. Deze voshaai kwam recentelijk op het ondiepe terecht aan de Noord-Amerikaanse oostkust. Dit exemplaar kun je letterlijk zien ‘stranden’ in het filmpje.

Klik hieronder om het FB-filmpje te bekijken.