Ook dit jaar is er een vervolg op het Deens/Zweedse tagging-project van blauwvintonijnen in het Skagerak. Professor Brian MacKenzie leidt dit project samen met Kim Aarestrup namens de Technical University of Denmark (DTU). Mackenzie vertelde hier al trots over in de Zeehengelsport rubriek Masterclass. Bij dit project doen tientallen Deense en Zweedse bootvissers mee die de tonijnen met hengels vangen en vervolgens merken. Momenteel loopt het redelijk voorspoedig.

 De indrukwekkende doorleefde kop van een blauwvintonijn (foto: Brian R. MacKenzie, DTU Aqua) 

Hoofdfoto: Lars Mikkelsen, DTU Aqua, via Kim Aarestrup – Twitter.

Vanaf zaterdag 28 augustus wordt er al gevist op de tonijnen. De eerste dagen ging het al prima. Na 3,5 dagen waren er al meer dan 40 gevangen, toen de harde wind er een gedwongen pauze inlaste. Gelukkig werd het weer beter en kon er weer gevist worden. De visserij vindt voornamelijk plaats rond een 220 meter diep gedeelte  ten noorden van Skagen. De tonijn wordt met name gevangen met levende makrelen onder een ballon’dobber’ en hier en daar ook trollend met een makreel.

Er worden twee merken aangebracht bij de bluefins. Foto: DTU Aqua.

Tonijn van 284 cm 

Bij een volgende tussenstand van een vorig weekend werden er op de ongeveer 80 boten negen exemplaren gemerkt tot aan vissen van 274 centimeter toe. Een dag erna werden er weer acht stuks gehaakt met een grootste tonijn van 284 cm op de boot Odin.

Het project is in 2018 in gang gezet. Er wordt geprobeerd te achterhalen waarom de tonijnen de Deense wateren opzoeken en tegelijk worden in samenwerking met andere ‘tonijnlanden’ de migratieroutes in kaart gebracht. De gevangen tonijnen worden derhalve van twee merken voorzien. Ook wordt bekeken of er in de toekomst eventueel ruimte is om de tonijnen te bevissen.

Het project kreeg dit jaar nog hoog bezoek, toen de Deense kroonprins Frederik meevoer op een van de boten en meehielp bij het aanbrengen van de tags.

Klik hieronder om een video te bekijken van het project in beginjaar 2018.