Jiggen, wat is dat ook alweer? Grofweg: een term uit de zeehengelsport en roofvisserij om verticale bewegingen te maken met kunstaas. Maar je kunt tegenwoordig ook jiggen op witvis. Deze techniek vindt vooral plaats op de karpervijvers en commercials met speciale dobbers en zonder loodzetting.

Met centrale lijndoorvoer…

Geen lood

De dobber wordt gefixeerd tussen stoppertjes.

Op deze vijvers wordt vaak gevoerd met pellets en dat trekt de vis aan, in veel gevallen de karpertjes. Wanneer jij je dobber met een pellet aan de haak daartussen gooit, maak je kans om zo’n vis te haken. Die kans wordt echter groter, wanneer je haakpellet net zo langzaam zinkt als de gevoerde pellets. Vandaar dat er geen lood op de lijn wordt geplaatst en er meestal met een voorgelode dobber wordt gevist.

Jiggen

Deze dobbers zijn vaak inline (met centrale lijndoorvoer). Het ‘jiggen’ vindt plaats door telkens de dobber met haak en pellet naar het oppervlak te trekken, waardoor er een nieuwe daling van het haakaas plaatsvindt, liefst tegelijk met een handje voerpellets. Extra tip: natuurlijk kun je dit ook met maden als haakaas en voer-aas doen. Een voerkatapult (waar dit is toegestaan) is dan een ideale hulp, net als bij het bijschieten van voerpellets.

Het merk Middy heeft twee van zulke Jigger Extreme dobbers in het assortiment, eentje voor 6 mm pellets en eentje voor 8 mm pellets. Klik hier voor meer info.