Artikel van toen

Heb je als allround visser last van keuzestress? Pieter Beelen helpt je in dit artikel op weg met een goede planning.

Tekst & foto’s Pieter Beelen

Als allround visser heb je soms last van keuzestress. Op welke vissoort kan ik nu het beste vissen? Vaak hoor je ‘wil je iets echt goed doen, focus op slechts één vissoort’. Gedurende de jaren ben ik er echter achter gekomen dat je met de juiste planning en prioriteiten optimaal kunt profiteren van de beste periodes in het jaar voor een bepaalde soort.

Nederland heeft als echt waterland veel mogelijkheden, dus stel eerst vooraf een bonte mix van vissoorten samen om een te eentonige visserij te voorkomen. In dit artikel wil ik met jullie delen wat de beste periodes per vissoort zijn, zodat je voortaan in een jaar tijd de beste periodes per soort kunt benutten.

Oktober

In oktober gaan de zeebaarzen zich volvreten voor de winter en dan heb je de meeste kans op een echt grote zeebaars. Zo ving ik zelf vorig jaar mijn persoonlijk record zeebaars van 73 cm en een knappe 71 cm vis helemaal aan het eind van het seizoen in oktober. Een heerlijke afsluiter! Ook het snoeken vind ik in oktober wel eens leuk om te doen en dat kan heel effectief. Lekker met kunstaas weteringen uitkammen bijvoorbeeld. De aasvis begint zich als het wat kouder wordt al een beetje te concentreren in bepaalde gebieden en de snoeken volgen.

Een mooie grote zeebaars om het seizoen mee af te sluiten.

Een mooie, grote zeebaars om het seizoen mee af te sluiten.

November en december

In deze periode richt ik me weer vooral op de snoekbaars, maar soms ook op de snoek of grote baars. Ook de havenvisserij op blankvoorn kan erg goed zijn. Een blankvoorn van 30 tot 40 cm is echt genieten op de vaste hengel of op de vliegenlat.

Eerste drie maanden

In januari, februari en maart vis ik bijna uitsluitend op snoekbaars. Hoewel ik in de eerste twee maanden ook wel eens op de voorns in de havens vis, maar dat mag verder geen naam hebben. Grote blankvoorns zijn overigens wel erg gaaf om te vangen, maar de roofvis trekt me over het algemeen meer in de winter. Dit is de periode dat de grotere snoekbaarzen richting de paaiplaatsen gaan en gemakkelijker te vangen zijn.

In de eerste maanden van het jaar is het met name goed vissen op voorn…

In de eerste maanden van het jaar is het met name goed vissen op voorn…

…maar spreekt snoekbaars mij net wat meer aan.

…maar spreekt snoekbaars mij net wat meer aan.

Op rivieren zijn met name de periodes met een wat hogere afvoer erg goed. Niet in de piek van de afvoer, maar net even daarna wanneer het water iets zakt en wat helderder wordt, vang ik ieder jaar de echte kastelen. In maart vang ik minder aantallen maar vooral de grotere vissen. Vrouwtjes zijn al echt dik en de mannetjes zijn erg mooi van kleur. Ook grote baars is goed te vangen in deze periode. Snoeken kan uiteraard ook, zelfs met kans op een echte vette wintersnoek. Zeker omdat eind maart het seizoen voor de roofvis sluit, vis ik dan enkel op roofvis. Daarna kan het twee maanden niet meer. Daarbij wordt in maart ook de roofblei vaak al actief. Deze is dan een tijdje niet bevist geweest en daardoor gemakkelijker vangbaar. Met even wat meer afvoer en iets gekleurd water is het zeker het proberen waard. De zeevisserij laat ik overigens links liggen in deze tijd van het jaar, maar als je van schar en wijting houdt is dat zeker een mogelijkheid.

De koude is snel vergeten na het vangen van zo’n gave baars.

De koude is snel vergeten na het vangen van zo’n gave baars.

De echte knotsen van meer dan drie of zelfs vier kilo zijn nu goed vangbaar!

April

April is een goede tijd voor winde! Op veel kanalen en riviertjes kun je tijdens de windetrek leuk vangen en het is een prachtig gezicht om die windes bij een stuw te zien springen. Met de vlieg of met de pen en een vlokje kun je lekker actief vissen als alternatief voor de roofvis. April is echt een maand met veel opties en je zult echt moeten kiezen wat je het liefst doet. Zo kun je bijvoorbeeld ook heel goed op brasem vissen. De echte knotsen van meer dan drie of zelfs vier kilo zijn nu goed vangbaar!

April is een goede tijd voor winde.

April is een goede tijd voor winde!

April is een goede tijd voor winde!

Vroeger had ik nooit gedacht dat ik zoveel plezier kon halen uit het brasemvissen. Als bijvangst tijdens het karpervissen zijn ze vervelend, maar gericht op ‘dikke platten’ vissen met een lichte, parabolische hengel is werkelijk fantastisch. Ik probeer steeds mijn persoonlijk record aan te scherpen voor wat betreft lengte én gewicht. Deze voorjaarsbrasems hebben vaak erg veel honger en zijn topzwaar. Met de method of met een voerkorf kun je mooie tijden beleven in deze periode.
Ook zeelt is in april al heel goed vangbaar, bijvoorbeeld met de methodfeeder en miniboilies. Voor zeelt is het voorjaar de beste tijd om mooie exemplaren en flinke aantallen te kunnen vangen. Probeer het eens en laat een zeelt vooral meer zijn dan een welkome bijvangst! Als het in april al lekker weer is, trek ik er wel eens op uit om een dikke karper te vangen óf ga ik struinend met de vliegenhengel achter de kleinere karpers aan, puur voor de sport en de aantallen.
Een klassieke fout is dat je meteen achter de karpers aan gaat bij de eerste mooie dagen. Vaak komt de natuur onder water wat langzamer op gang, dus ga niet te stevig voeren en vooral niet meteen te snel van start. Ik trap er helaas zelf ook nog weleens in en realiseer dat ik dan te vroeg begonnen ben. Regelmatig even kijken en toeslaan als de karpers echt los gaan is het advies. Eind april of begin mei zijn de grootste karpers een stuk gemakkelijker vangbaar en de meeste grote vissen laten zich in deze periode dan ook foppen zo net voor de paai. Bovendien zijn ze dan op topgewicht.

Met een lengte van 66 cm mag dit toch wel een serieuze brasem genoemd worden.

Met een lengte van 66 cm mag dit toch wel een serieuze brasem genoemd worden.

Mei en juni

De windetrek is nu over, maar de brasem en de zeelt is nog steeds goed vangbaar. Zeelt paait wat later en de brasems blijven na de paai nog even hangen, maar zijn nog wel goed vangbaar. De karpers belaag ik tot ze gepaaid hebben en daarna laat ik ze even met rust. Eind mei gaat het roofvisseizoen weer los en dat is voor mij de beste periode om echt aantallen snoekbaars te vangen. Ik geniet dan ook volop van de aanbeten, maar merk dat het wel vrij lastig is om de echte grote vissen te vangen. Ze lopen er zeker wel tussendoor, maar zijn niet meer zo vol als aan het eind van het seizoen. Eind mei begint de zeebaarsvisserij ook weer beter te worden. In Zeeland begint het vaak al wat eerder, maar wat noordelijker in het land begin ik niet eerder dan eind mei. Tijdens zonnige dagen met niet teveel wind is de geep overigens ook goed vangbaar.

Tot de paai belaag ik de karper en daarna laat ik ze met rust.

Tot de paai belaag ik de karper en daarna laat ik ze met rust.

In juni vis ik graag op zeebaars en combineer dit dikwijls met de fint, die halverwege die maand massaal aanwezig is op de Nieuwe Waterweg. Ook het roofvissen is in juni gewoon nog heel goed en ik vermaak me meestal prima met de snoekbaarzen waarvan ik er heel veel vang in deze tijd van het jaar.

ZOUTE ZOMERGASTEN

Een zomerse dunlipharder, vanaf de oever belaagd of kies voor een opstapboot bij Neeltje Jans en ga op haaienjacht. Ook breekt nu de tijd aan om te gaan zeebaarzen...

Een zomerse dunlipharder, vanaf de oever belaagd of kies voor een opstapboot bij Neeltje Jans en ga op haaienjacht. Ook breekt nu de tijd aan om te gaan zeebaarzen.

Een zomerse dunlipharder, vanaf de oever belaagd of kies voor een opstapboot bij Neeltje Jans en ga op haaienjacht. Ook breekt nu de tijd aan om te gaan zeebaarzen!

Een zomerse dunlipharder, vanaf de oever belaagd of kies voor een opstapboot bij Neeltje Jans en ga op haaienjacht. Ook breekt nu de tijd aan om te gaan zeebaarzen!

Juli t/m september

De zeebaars doet het altijd nog goed in deze periode en zomersoorten als harder en tong zijn ook goed te vangen. Naast deze soorten is het vissen op gevlekte gladde haai vanaf de kant óf vanaf de boot ook erg de moeite waard en ik kan iedereen aanraden dat zeker eens te proberen. Stap eens op bij Neeltje Jans op een van de gespecialiseerde charterschepen en maak kans op jouw eerste Nederlandse haai.

Struinen, sluipen en spotten, dat staat centraal bij het vissen op graskarper.

Struinen, sluipen en spotten, dat staat centraal bij het vissen op graskarper.

Zeelt, een mysterieuze einzelgänger, maar wat een geweldige sportvis!

Zeelt, een mysterieuze einzelgänger, maar wat een geweldige sportvis!

VEEL MEER!

Uiteraard zijn er veel meer vissoorten waar je op kunt vissen. Voor een uitgebreider overzicht ga ja naar www.fishinginholland.nl en klik je bij ‘vissoorten’ op de ‘viskalender’. Daar zie je per soort wat de beste tijden zijn om er op te vissen. Met deze kalender en dit artikel heb je een goede leidraad voor een divers en visrijk jaar.

Tijdens zwoele zomeravonden en nachten is de meerval ook actief. Karpers blijf ik regelmatig belagen met de vliegenhengel omdat het water lekker warm is en ik de vissen vaak kan spotten aan de oppervlakte. Naast die karpers is het water nu warm genoeg om ook de graskarpers goed te kunnen belagen. Een heerlijk spel van struinen, sluipen en spotten, waarbij het veel voldoening geeft als het lukt er een te vangen. Zeker met de hete en droge zomers die steeds vaker voorkomen, laat ik de zoetwaterroofvis in deze periode met rust. Wat kouder water en water met afvoer vist fijner vind ik. Ik maak in deze periode graag een uitstapje naar de IJssel of de Waal om een barbeel te vangen. Deze supersterke vissen en de altijd dynamische rivieren gaan nooit vervelen.
En zo zijn we weer bij oktober aangekomen en rijst weer de vraag wat de komende maanden voor visserij gaan doen. Een ding is zeker: door je toe te spitsen op de beste periodes voor een soort, kun je jaarrond een schitterende allround visserij beleven!

Actie tijdens een mooie zomeravond!

Actie tijdens een mooie zomeravond!

Met een knappe barbeel als resultaat…

Met een knappe barbeel als resultaat…

 

Dit is een artikel uit de Beet van oktober 2020. Wil je alle artikelen meteen bij het uitkomen van het blad lezen, neem dan een abonnement! Ga voor een abonnement op Beet Magazine naar: shop.beet.nl/category/abonnementen/.