JO MEBIS – Het is ongeveer 5 jaar geleden dat ik mijn Rea Gipsy roofvisboot van de hand deed. Tot op de dag van vandaag heb ik er alles samen nog geen minuut spijt van gehad. De reden? Reden nummer 1 is uit gemak waardoor ik steeds vaker en uiteindelijk enkel nog mijn bellyboot gebruikte. Ik was het gedoe en gezeul met de boot op de trailer meer dan beu…

De laatste jaren zit het bellybootvissen enorm in de lift en dat is niet zonder reden. Een bellyboot is een ideaal middel om gemakkelijk en snel een water te bevissen en dat op een uiterst aangename manier. Het is die fijne manier van vissen met de benen in het water die mij ook zo aanspreekt. Je zit als het ware op en in het water en je vormt er bijna onderdeel van uit als een grote watervogel, met zwemvliezen, stil en zonder lawaai van een benzinemotor.

Niet meer afhankelijk van een trailerhelling en kan je zowat overal te water gaan.

ZORGELOOS VISSEN

Een bellyboot past zowat in elke auto en kan je dus altijd en overal mee naar toe nemen. Ideaal dus voor bijvoorbeeld een korte sessie voor of na je werk. Wanneer je de opbouw een beetje eenvoudig houdt ben je in no time aan het vissen. Bellyboot uit de kofferbak, waadpak aan, hengel mee en binnen vijf minuten lig je te dobberen op het water. Na het vissen gaat dit ook weer even vlot en zorgeloos. Dat laatste vind ik ook één van de grootste voordelen van deze visserij. Geen zorgen meer over onderhoud van de boot, motor en trailer. Ook geen dure lidgelden van de botenhellingen meer. Doorheen het jaar vis ik graag op verschillende wateren en dat is een stuk gemakkelijker en een stuk voordeliger wanneer je niet afhankelijk bent van trailerhellingen.

Binnen vijf minuten lig je te dobberen op het water

BEPERKTE ACTIERADIUS?

Kleven er dan geen nadelen aan het vissen met een bellyboot? Tuurlijk wel. Wat actieradius betreft ben je uiteraard een heel stuk beperkter dan met een snelle visboot. Maar of ik hierdoor minder visplezier beleef of minder grote vissen vang, daarvan ben ik niet overtuigd. Soms durf ik wel het tegendeel geloven.

 Met de bellyboot ontdek je gemakkelijker hotspots binnen je viszones

Wanneer ik op groot water vis zoals de Maasplassen of de rivierdelta in Zuid-Holland zie ik vaak vissers met een snelle visboot van de ene naar de andere kant racen. Ze bevissen stekken vaak maar even en wanneer er niet snel resultaat volgt wordt er alweer verder gestoven naar een volgende stek. Als bellybootvisser ben je door de beperking in snelheid en actieradius al vanzelf anders ingesteld en neem je wat meer de tijd om een stek uitvoeriger te bevissen. Je leert de plaatsen op die manier mogelijk beter kennen en ontdekt zo ook gemakkelijker de hotspots binnen je viszones.

Zomerse schoonheid uit de diepte gepeuterd met een klein ratelplugje.

De ontwikkelingen op bellybootgebied staan ook niet stil en aan die beperkte actieradius is de laatste jaren ook al heel wat verandering gekomen. Ondertussen ben ik aan mijn vierde bellyboot toe waarbij ook het zitcomfort alleen maar beter geworden is. Mijn huidige bellyboot is door zijn strak ontwerp en in combinatie met de lichte maar krachtige Floatplus elektromotor best wel een snelle boot geworden, helemaal niet meer te vergelijken met de eerste ‘buikboot’ waar ik 10 jaar geleden mee begon. Ook wat veiligheid betreft zijn de drijvende zetels er heel wat op vooruit gegaan. Zo zijn deze ondertussen voorzien van wel vijf of zes aparte luchtkamers en gemaakt van stevig pvc-materiaal dat niet gemakkelijk stuk geraakt al blijft het toch steeds goed opletten met loshangende haken tijdens het drillen…

|> DIT IS EEN PREVIEW VAN HET ARTIKEL – ‘Allround Snoeken vanuit de Bellyboat’ – Wil je het hele artikel lezen?

Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET augustus.