De firma Albatros is al sinds 1927 een begrip in de hengelsport. In de hoogtijdagen was de Albatros-catalogus iets waar iedereen aan het begin van het seizoen op zat te wachten. Die verscheen toen in een oplage van 300.000 stuks (!) en werd elk jaar geïntroduceerd op de Visma. Albatros is onlangs verhuisd naar Naarden, na 50 jaar in Rijsenhout te hebben gezeten. We gingen een kijkje nemen in het nieuwe onderkomen. Een mooie gelegenheid om de huidige directeur/eigenaar Patrick Kroon, na de rondleiding, een paar vragen te stellen.

Tekst & foto’s: redactie Beet

Hoe lang bestaat Albatros al, hoe is het begonnen?

Albatros is van oudsher een echt familiebedrijf. Nelis Vogel, de grondlegger van Albatros Hengelsport, maakt in 1927 van zijn hobby zijn beroep. Met de verkoop van zijn motorfiets, een Harley Davidson, vergaart hij startkapitaal voor een eigen winkel met hengelsportartikelen in Amsterdam. Al snel werd de winkel een begrip in de stad. Eén van de klanten was een bekend journalist, Kick Geudeker. Nelis en Kick raken bevriend en worden vismaten. Geudeker schrijft het hengelsportboek met de titel ‘Beet’. Een bestseller met vele herdrukken welke was opgedragen aan zijn vismakker Nelis Vogel.
Na de oorlog begint de hengelsport te groeien en in 1947 start Nelis samen met zijn zoon Henk een groothandel. Al spoedig krijgt Albatros de exclusieve verdeling van belangrijke merken voor de Benelux, zoals de Mitchell werpmolens. De zaken beginnen te groeien en bloeien. Frankrijk is een belangrijk land waar veel producten worden geproduceerd en welke door Albatros worden geïmporteerd, zoals Pezon & Michel en Mepps. Albatros kiest ook voor samenwerking met toonaangevende bedrijven als Rapala, Daiwa, Mustad, Platil, Fuji etc. Nylon maakte enorme ontwikkelingen door en ook de kunstaasvisserij wordt steeds belangrijker mede dankzij Nelis Vogel, die zelf spinners ontwikkelt voor ondiep water (onverzwaard) en laat produceren in Frankrijk. Uit deze tijd komen de nog steeds ongeëvenaarde Ondex spinners. De groei brengt met zich mee dat er continu gezocht wordt naar grotere huisvesting. In 1970 laat Albatros een complex bouwen in Rijsenhout onder de rook van Schiphol, waar Albatros tot eind vorig jaar was gevestigd. Kort na de verhuizing in 1970 komt Nelis Vogel veel te vroeg te overlijden. De beide zonen van Henk, Cees en Max komen Albatros versterken. Zij doen ervaring op middels stages in het buitenland. Cees bij Mitchell in Frankrijk en Max bij Balzer in Duitsland.

De Ondex spinner, een ongeëvenaarde klassieker en speciaal ontworpen voor Nederlandse omstandigheden. Nog steeds een top kunstaasje!

De Ondex spinner, een ongeëvenaarde klassieker en speciaal ontworpen voor Nederlandse omstandigheden. Nog steeds een top kunstaasje!

Er wordt ook veel samengewerkt met collega familiebedrijven in het buitenland zoals Balzer in Duitsland, Arca in België, Sundridge in Engeland, Grauvell in Spanje en Migliazza in Italië op gebied van ontwikkeling en inkoop. Op één van de reizen van Henk naar Amerika komt hij in aanraking met de Mr Twister en krijgt de alleenverkoop voor heel Europa. Aanvankelijk wordt de Mr Twister met veel sceptisch ontvangen en kost het moeite om dit nieuwe product aan de man te brengen, maar door de enorme vangkracht bewijst het product zichzelf en valt het product niet aan te slepen. In 1986 wil Henk het roer overgeven. Naast Albatros wordt een nieuwe firma opgericht, te weten Hengelsport Europa. Max krijgt de zeggenschap over Albatros terwijl Cees de leiding neemt in Hengelsport Europa. Max weet het succes van Albatros voort te zetten, maar in 2015 komt er na drie generaties Vogel een eind aan de dynastie en komt Albatros in andere handen.

Iedereen keek uit naar het verschijnen van de catalogus!

Iedereen keek uit naar het verschijnen van de catalogus!

De eerste generatie softbaits!

De eerste generatie softbaits!

Hoe en wanneer ben je bij Albatros terechtgekomen?

Na enkele jaren een commerciële functie gehad te hebben bij een handelsorganisatie in feestartikelen in België ben ik gaan werken in Amsterdam in het commercieel vastgoed, specialisatie winkels. Ik vond en vind Albatros een prachtig mooi merk en heb op een bepaald moment het bedrijf benaderd met de vraag of er over een overname te spreken viel. In 2013 kreeg ik beet bij Albatros en werd mij aangeboden om eerst te kijken of het mij iets leek en beviel om daarna te bepalen of ik het wilde overnemen. Ik ben toen kort ingewerkt door Carol van Brakel, adjunct directeur en hoofd inkoop, die 47 jaar werkzaam was bij Albatros. In 2015 heb ik Albatros volledig overgenomen van Max Vogel.
Mijn roots liggen in Groningen. Als jongen speelde ik altijd buiten. In de zomer ging ik met vriendjes vissen in het Hoendiep bij Briltil. Op mijn verjaardag vroeg ik visspullen. Mijn grootouders woonden in de stad Groningen en kochten de cadeautjes bij Titus Blom of Frits Kuipers. Beide hengelsportzaken bestaan nog steeds.
Mijn vader had een zeilboot en deze lag in Lauwersoog, waar ik heel veel gevist heb. Tijdens onze vakanties trokken wij met de zeilboot door Friesland en langs de Nederlandse en Duitse Waddeneilanden. Voordat we in de haven waren aangemeerd had ik al de hengel in de hand.
Nu heb ik zelf twee kinderen, twee jongens van 11 en 13 jaar. Ik ga het liefst naar de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland op vakantie en heb dan altijd mijn strandhengels mee en geniet daar dan volop op van het vissen aan de heerlijke Noordzeekust.

Vanwaar de verhuizing naar Naarden?

Aan het besluit om te verhuizen liggen meerdere redenen ten grondslag. De belangrijkste zijn efficiency en duurzaamheid. Er zaten grenzen aan de groeimogelijkheden in het oude onderkomen. En het gebied waar we zaten had een verouderde digitale infrastructuur. We zaten in een 50 jaar oud pand, de tand des tijd had er vat op gekregen. Er moesten behoorlijke investeringen gedaan worden om het gebouw aan de huidige milieu- en energie-eisen te laten voldoen.

Klaar voor de toekomst in het nieuwe pand te Naarden!

Klaar voor de toekomst in het nieuwe pand te Naarden!

Wat zijn tegenwoordig jullie speerpunten – qua merken/visdisicplines? Is karpervissen nog steeds een groeimarkt?

De basis van het vissen begint bij Albatros producten. Wij hebben met Albatros artikelen een compleet totaal pakket aan hengelsportproducten voor alle disciplines van het vissen. Deze producten zijn goed en betaalbaar, ‘value for money’. Wij merken dat bij het karpervissen het instant vissen groeiende is. Steeds meer karpervissers gaan met minder uitgebreide voorbereidingen kortere sessies vissen. Op deze ontwikkeling spelen wij met ons assortiment van SOUL in. Mooie kwaliteitsproducten die betaalbaar zijn met de essentiële karperartikelen. Met Rigsolutions hebben wij een weldoordacht, kwalitatief hoogstaand karper end-tackle pakket met alle denkbare lijnen en producten voor de laatste meter en een zeer uiteenlopende range voorgeknoopte kant-en-klare rigs.

Met de merken SOUL en Rigsolutions een zeer compleet pakket voor de karpervisser: van luggage, hengels tot end-tackle!

Met de merken SOUL en Rigsolutions een zeer compleet pakket voor de karpervisser: van luggage, hengels tot end-tackle...

Met de merken SOUL en Rigsolutions een zeer compleet pakket voor de karpervisser: van luggage, hengels tot end-tackle.

Met de merken SOUL en Rigsolutions een zeer compleet pakket voor de karpervisser: van luggage, hengels tot end-tackle.

Met Predox, hebben wij voor het roofvissen een prachtig compleet en uitgebreid pakket kwaliteitsproducten voor alle disciplines van het roofvissen. Verder zijn wij zijn exclusief verdeler van Keitech, een prachtig Japans kunstaas assortiment met geweldig onderscheidende vangkracht.

Keitech: hoogwaardig kunstaas uit Japan.

Keitech: hoogwaardig kunstaas uit Japan.

Daarnaast hebben we met Trophy Baits een complete voerlijn met alle denkbare producten voor het witvissen, karpervissen en forelvissen. Het pakket bestaat uit allerlei soorten, maten en smaken lokvoer, methodmixen, boilies , pellets, partikels, pop-ups, soaks, deeg, mummy woms, foreldeeg en –pellets.

Roofvissen is erg in opkomst, kunnen jullie dat ook merken?

Nederland heeft een uitzonderlijk goed roofvisbestand met een breed aanbod van groot formaat vissen. De jacht op een metersnoek neemt steeds grotere vormen aan. Wij zien dat in de verkoop van grotere netten, doodaasdobbers en takels met een grote haakmaat. Voorheen lag de verkoop vooral in de maanden mei tot en met september. Nu zie je dat er in het najaar en de wintermaanden de verkoop van roofvisartikelen door blijft gaan, omdat er in deze maanden veel meer gevist wordt op de snoek, de snoekbaars en de baars.
De jeugd wil ook zo snel mogelijk werpend met kunstaas vissen. Het belangrijke stadium, vissen met het vaste hengeltje, willen ze overslaan en ze starten het liefst met een werphengelsetje. Het vraagt weinig voorbereiding en met weinig spullen kun je snel overal vissen met vaak vangresultaat.

Sommige relikwieën in de toonzaal herinneren nog aan de oude geschiedenis.

Sommige relikwieën in de toonzaal herinneren nog aan de oude geschiedenis.

Door de corona-perikelen zijn veel mensen (veel jeugd ook) gaan vissen afgelopen jaren. Kunnen jullie dat ook merken?

Afgelopen jaar was voor Albatros een ongekend intens jaar. Het begon met de plannen voor de verhuizing van Rijsenhout naar Naarden. Het verkoopseizoen 2019/2020 begon heel rustig. Toen kwam de COVID-19 uitbraak. Belgische en Duitse winkels gingen op slot, maar Nederland bleef open. Onze vertegenwoordigers bleven de Nederlandse winkels bezoeken, echter werden we aanvankelijk de winkels uit gekeken. “Wat kom je doen?”, was een veel gehoorde opmerking van de winkeliers. Het weer was prachtig, ouders konden weinig ondernemen met de kinderen, want alles aangaande vertier was gesloten. Nederland ging massaal vissen en de hengelsportartikelen waren niet aan te slepen. Er zijn veel nieuwe vissers bijgekomen, maar ook herintreders die ons belden met de vraag of wij een Albatros catalogus konden opsturen, deze hadden ze vroeger op het nachtkastje liggen. Wij moesten deze herintreders teleurstellen, want wij maken al jaren geen catalogus meer voor het publiek enkel nog voor de dealers. Door de enorme verkoop ontstonden gaten in de voorraad en zijn wij snel opdrachten gaan geven om bij te produceren en hebben waar mogelijk voorraden opgekocht.

De basis van het vissen begint bij Albatros...

De basis van het vissen begint bij Albatros.

De basis van het vissen begint bij Albatros.

Covid-19 heeft er voor gezorgd dat veel mensen het vissen hebben ontdekt of hebben herontdekt. Afgelopen jaar zijn de mensen massaal in eigen land vakantie gaan vieren. Op campings, in huisjes op parken in boten of gewoon thuis gebleven. De verwachting is dat het komend seizoen niet anders zal zijn.

Hoe zien jullie de toekomst: van Albatros en de sportvisserij in het algemeen?

Wij zien de toekomst van de hengelsport heel positief in. De nieuwe aanwas die er is gekomen en die er nog gaat komen moeten we blijven boeien en binden. Daar moet naast Sportvisserij Nederland de hele hengelsportsector inspanningen voor leveren. Op de eerste plaats moeten we zorgen dat het vissen toegankelijk blijft voor alle hengelsporters: Vissen is een hele betaalbare en gemakkelijk toegankelijke sport, zorg dat het betaalbaar blijft. Ga niet te veel waarschuwen van ‘dit mag niet en dat mag niet’. Nee, nodig iedereen uit om te gaan vissen en geniet van deze mooie vrijetijdsbesteding en de prachtige natuur waar zich dit in afspeelt.
Daarnaast alle wateren, of in ieder geval zoveel mogelijk wateren openstellen voor iedereen. Zo min mogelijk beperkingen door de regels en voorschriften duidelijk en algemeen te houden en zorgen dat vergunningen en VISpassen gemakkelijk en overal op ieder gewenst moment verkrijgbaar zijn. Zorg dat de visstand goed is, zodat er genoeg vis gevangen kan worden.

De jeugd is verkocht aan het roofvissen. Met het merk Predox biedt Albatros goede producten tegen een eerlijke prijs!..

De jeugd is verkocht aan het roofvissen. Met het merk Predox biedt Albatros goede producten tegen een eerlijke prijs!

De jeugd is verkocht aan het roofvissen. Met het merk Predox biedt Albatros goede producten tegen een eerlijke prijs!

Belangrijk is ook dat hengelsportartikelen gemakkelijk en overal verkrijgbaar zijn. De online verkoop is enorm gegroeid en vooral de lokale internet verkoopkanalen doen het goed. Maar het is en blijft zeer belangrijk dat er volop fysieke winkels zijn waar hengelsportartikelen verkrijgbaar zijn. In deze winkels krijg je vaak goed advies over de te gebruiken materialen, nieuwe technieken en tips over lokale wateren. Daarnaast moet het verse aas en voer gemakkelijk te verkrijgen zijn en het moet niet zo zijn dat je als visser meer dan een halfuur moet rijden om een bakje maden, pieren of wormen te halen. De online verkoop van gesubsidieerde Aziatische aanbieders moet verboden worden. Dit is oneerlijke concurrentie en is vaak ‘goedkoop is duurkoop’ voor de consument .
Sportvisserij Nederland doet het op dit moment heel goed om influencers als Enzo Knol, Dutch Performante, Don de Jong, Ties Granzier te betrekken bij het vissen. Je ziet dat het verschijnen van de vissende influencers op social media een enorme impact heeft op de jeugd. Voorbeeld doet volgen.