Eventjes een moment ertussenuit gaan stond al een tijdje op ons verlanglijstje. Omdat vissen nu eenmaal hoort bij een paar daagjes ontspanning, moest die mogelijkheid er ook zijn. De keuze voor Friesland was dan eigenlijk ook zo gemaakt. Eerdere bezoekjes aan de provincie zonder hengel, hadden hier de nodige invloed op. De keuze viel op de omgeving Sneek, waar naast het Sneekermeer en het Prinses Margriet kanaal ook volop ander water in de buurt ligt.

Tekst & foto’s Arjan Klop

Naast het vissen is het natuurlijk belangrijk dat er ook andere uitstapjes mogelijk zijn. RCN De Potten in Offingawier paste precies in het plaatje met Sneek op slecht enkele kilometers afstand.

Je kunt zo vanuit je huisje gaan vissen… maar dan wel met wat beter weer!

Je kunt zo vanuit je huisje gaan vissen… maar dan wel met wat beter weer!

Bij aankomst worden we aangenaam verrast met een prachtig uitzicht over het meer vanuit ons verblijf en een boodschappenmand vol lekkers. Bij het zien van al dat prachtige water kan het dus niet lang uitblijven om te gaan vissen. Vanwege de harde wind valt de keuze op de passantenhaven aan de overkant van het park. Dat blijkt een perfecte keuze, want we zitten er lekker beschut en krijgen volop beet van voorns en zelfs enkele brasems. In de verte rollen grote golven over het meer, terwijl wij met fijn materiaal en lichte dobbers de ene na de andere vis kunnen landen. Die golven zouden het vissen de volgende dag vanuit de boot niet eenvoudig maken…
Gelukkig kunnen we de afspraak met Jeroen Kok van Predator Fishing Holland een dagje opschuiven, zodat we met veel beter weer kunnen uitvaren. De uitnodiging om enkele uren in de stad van Sneek te komen streetvissen slaan we niet af.

De ene na de andere vis wordt binnen gehengeld.

De ene na de andere vis wordt binnen gehengeld.

Heerlijk in de luwte vissen… en er zit vis genoeg!

Heerlijk in de luwte vissen… en er zit vis genoeg!

Streetvissen

Inmiddels is het avond en de hoogste tijd om te gaan eten. De diverse restaurants in de omgeving en op het park zijn helaas gesloten. Maar de geweldige bezorgservice van het parkrestaurant stilt onze honger direct met heerlijke menu’s.
De volgende ochtend worden we wakker met een prachtige zon boven het water, die bijna zou doen vergeten dat het al herfst is. Omdat we nog enkele uurtjes tijd hebben, kunnen we mooi de speurtocht over het park maken. Wanneer we om elf uur aankomen op de afgesproken plaats in hartje Sneek, heeft Jeroen al een snoekbaarsje gehaakt. Na een stukje uitleg van deze visgids, gaan wij ook aan de slag. Het geconcentreerd vissen in zo’n drukke stad valt niet mee. Er is van alles te zien en te horen, maar toch weet Julia al snel een leuke baars te vangen. De glimlach op haar gezicht spreekt boekdelen.

Julia is maar wat blij met haar baars!

Julia is maar wat blij met haar baars!

Streetvissen in Sneek…

Streetvissen in Sneek…

Tijdens het vissen blijkt wel dat Sneek een stadje is dat veel gezelligheid biedt met zijn vele winkeltjes en terrasjes. Na een paar uurtjes het stadswater te hebben uitgekamd en diverse baarzen te hebben gevangen, gaan we terug naar het park. Eigenlijk wil ik graag even met de feeder op het meer gaan vissen, echter de harde wind en dreigende lucht brengen ons naar de midgetgolfbaan, waar we met veel plezier de middag afsluiten.

Vaarfeest!

Een paar daagjes van huis vinden de kinderen altijd wel erg leuk, maar als er dan ook nog een vaartocht met een echte visboot op het programma staat, is het helemaal feest. Wanneer we de volgende ochtend de gordijnen opendoen, hangt er een dikke laag mist boven het water. Dat is even een domper… Zo kunnen we niet varen. Dan maar even gaan voetballen in de grote voetbalkooi. Op het moment dat een waterig zonnetje verschijnt en we naar ons huisje teruglopen, komt Jeroen al aanvaren! Perfecte timing en we zitten zo in de boot met z’n allen. Het plezier is van onze gezichten af te lezen en wanneer Milan even het stuur mag overnemen is het hek van de dam. Varen met een echte boot, dat is pas echt gaaf!

Varen met een echte (vis)boot, dat is pas echt gaaf!

Varen met een echte (vis)boot, dat is pas echt gaaf!

Inmiddels is de zon lekker gaan schijnen en is het de hoogste tijd om Danielle en kinderen weer af te zetten en het grote water op te gaan. Er verschijnen een paar zeer beteuterde gezichten. Niemand wil al van boord… Op dat moment komt Jeroen met een uitstekend plan: We kunnen ook even gaan trollen op snoek richting Sneek, dan kan iedereen lekker mee genieten. Dat valt in goede aarde. We varen langs prachtige rietkragen, afgewisseld met oude en nieuwe huizen. Het is prachtig om te zien dat water in Friesland een essentieel onderdeel en verrijking is in het dagelijkse leven. De vele haventjes, aanlegsteigers en vakantieverblijven aan het water maken dit gebied zo aantrekkelijk.
Dan opeens helemaal uit het niks een keiharde aanbeet op een van de hengels! Maar voor we de kans hebben de hengel te grijpen, is de vis alweer los…. Gggghrrrrrr, gemist.

De vele haventjes, aanlegsteigers en vakantieverblijven aan het water maken dit gebied zo aantrekkelijk.

De vele haventjes, aanlegsteigers en vakantieverblijven aan het water maken dit gebied zo aantrekkelijk.

Snoekbaars hotspot

Inmiddels zitten we al veel langer op het water dan gepland en beginnen we honger te krijgen, tijd om terug te gaan. Het is al twee uur in de middag wanneer we na een snelle hap alsnog het grote Sneekermeer opvaren. Terwijl de kids nu achterblijven, komt de jonge sportvisser Jort aan boord. Ook hij verblijft op het park en is maar wat enthousiast als Jeroen hem mee vraagt op de boot. Werpend vissen we diverse stekken langs de kant af op baars. We krijgen diverse beten, maar de vis aast moeizaam. Dan gaan we naar de sluis van het PM-kanaal. Hier is het tot wel vier meter diep en het staat bekend om zijn snoekbaarsvangsten. Het duurt niet lang voor de eerste snoekbaarsjes aan boord komen. Dan opeens roept Jort: “dit is hem, ik weet het zeker!” Zijn hengeltje staat behoorlijk krom, om vervolgens de grootste snoekbaars van de dag te vangen. Hij glundert van oor tot oor!

Jort is maar wat blij met zijn snoekbaars!

Jort is maar wat blij met zijn snoekbaars!

Het is tijd om terug te gaan en tijdens het varen worden we nog even getrakteerd op een hagelbui en een prachtige regenboog. Wat is buiten zijn en genieten van de natuur toch mooi en ik eigenlijk heb ik helemaal geen zin om naar huis te gaan.

Genieten van een prachtige regenboog op de weg terug.

Genieten van een prachtige regenboog op de weg terug.

De drie dagen zijn werkelijk om gevlogen en we hebben met z’n allen erg genoten. De intrede van de herfst en de corona-maatregelen ten tijde van ons bezoek maakten diverse geplande uitstapjes niet mogelijk. De diverse restaurants, de ‘11fountains’ wandelroute en de Waterpoort in Sneek zijn zomaar enkele redenen om in de zomer terug te komen. Dit gaan we op zeker doen!

Waterpark

RCN De Potten, direct gelegen aan het Sneekermeer, is een uitgesproken waterpark. Van alle kanten omsloten door water en natuur met volop gelegenheid om te genieten van de schoonheid van de omgeving.

Een paradijs voor vissers en watersportliefhebbers.

Een paradijs voor vissers en watersportliefhebbers.

Kijk voor meer info op: https://www.rcn.nl/nl/vakantieparken/nederland/friesland/rcn-de-potten.

 

Dit is een artikel uit Beet 1 van januari 2021. Wil je direct op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en materialen, neem dan een abonnement op Beet Magazine! Alle informatie is te vinden op: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.