Vliegvissen

Het duister fascineert. Sinds de Star Wars-films zijn we geïntrigeerd door ‘The Dark Side’. Zwart is sinds tientallen jaren de favoriete kleur van autospuiters en… voor veel snoeken is dat niet anders. Het kan er wild aan toe gaan wanneer een zwarte streamer in de bijtzone van snoek komt. Waarom? Steffen Schultz geeft tekst en uitleg.

Tekst & foto’s Steffen Schultz

Wij vissers vallen vaak voor contrast en glitters, maar geldt dat ook voor onze roofvis…?

Wij vissers vallen vaak voor contrast en glitters, maar geldt dat ook voor onze roofvis…?

Vliegvissen op snoek zit stevig in de lift. Dat is voor een gedeelte te danken aan de YouTube-filmpjes van het Zweedse KanalGratis.se. Hun Fly TV en de series Fly vs. Jerk laten zien dat vliegvissen niet langer meer het domein is van stoffige mannetjes met vestjes en tweedhoedjes, die in een beek op forel vissen. Jonge en coole vissers maken de hoofdmoot uit van deze moderne tak van vliegvissen. De wereld van het vliegvissen op rovers is veelzijdig en trendy.

Van flashy naar zwart

Wanneer je ‘snoekstreamers’ Googelt, vind je vooral exemplaren met heldere kleuren en volop flash; ‘hoe opvallender, des te beter’ lijkt wel. Toen ik begon met vliegvissen op snoek, vulde ik mijn vliegendozen ook met kleurrijke streamers. Ik ben er nu achter dat dit een vergissing was.
In Nederland is er sinds een aantal jaren een groepje vliegvissers die de ‘zwarte magie’ hebben omarmd om grote snoeken te pakken. Ze vissen zwarte streamers met een licht of zonder kleuraccent. Hun vliegendozen bevatten weinig glitter en glamour, de streamers zien er niet bijzonder spectaculair uit. En ook al bestaan er geen zwarte aasvissen, zwarte streamers werken.

“In Nederland is er sinds een aantal jaren een groepje vissers die de ‘zwarte magie’ hebben omarmd om grote snoeken te pakken.”

Op de drukke wateren gaan ze er vol overheen, en dat zegt wat!

Op de drukke wateren gaan ze er vol overheen en dat zegt wat!

Oog voor detail

In de tijd dat ik nog veel met kunstaas viste, wist ik dat een accent in een specifieke kleur vaak het verschil kon maken. Wanneer je zulke details niet in de gaten hebt, zou het zo maar kunnen dat je visloos blijft. Vis je met verschillende kleuraccenten, dan zou daar wel eens de sleutel tot succes tussen kunnen zitten. Daarin lijkt het vissen met kunstaas veel op het vliegvissen. Je blijft proberen tot je het optimaal lopende kunstaas of de optimale vlieg met het optimale profiel hebt gevonden.
Een succesvolle visser luistert naar collega-sportvissers. Op de sociale media kun je volop gratis tips scoren. Berichten over zwarte streamers vielen me snel op. Tijdens mijn eerste poging met een zwarte streamer met wat gouden accenten was het meteen raak. Het was een topdag voor snoek. Nog wat onzeker besloot ik meteen over te schakelen naar fel gekleurde streamers. Aan het einde van de dag bleek de zwarte streamer echter onverslaanbaar.

Op het einde van de dag bleek de zwarte streamer echt onverslaanbaar.

Op het einde van de dag bleek de zwarte streamer echt onverslaanbaar.

Streamers kopen

Heb ik je weten te verleiden en ben je zelf geen vliegbinder? Ga dan eens rondkijken bij de volgende drie adressen voor streamers, die me ongelofelijke, magische momenten en grote snoeken hebben bezorgd.

Pike Terror Flies: Je doet er goed aan wat modellen van Pike Terror Flies in je doos te hebben. De Poolse binder verkoopt zijn vliegen via het Duitse adh-fishing.de.

Pike Terror Flies: Je doet er goed aan wat modellen van Pike Terror Flies in je doos te hebben. De Poolse binder verkoopt zijn vliegen via het Duitse adh-fishing.de.

De streamers komen in een grote variëteit aan maten, zelfs XXL. Dankzij het gebruik van lichtgewicht, synthetische materialen zijn ze eenvoudig te werpen.
www.adh-fishing.de
www.facebook.com/piketerror

Edwin Kerssies van Dyckers vist bijna alleen maar met zwarte EP-streamers. Dit materiaal is wat aan de stugge kant, maar werkt heel erg goed.

Edwin Kerssies van Dyckers vist bijna alleen maar met zwarte EP-streamers. Dit materiaal is wat aan de stugge kant, maar werkt heel erg goed.

Of je nu The Black One, Dyckers H2O Black of de kers20 kiest, deze vliegen vangen snoek.
www.dyckers.com

Wanneer je op zoek bent naar streamers naar jouw inzicht, neem dan eens contact op met Jan Siebert. Deze vliegbinder uit Hamburg bindt op bestelling fantastische snoekstreamers.

Wanneer je op zoek bent naar streamers naar jouw inzicht, neem dan eens contact op met Jan Siebert. Deze vliegbinder uit Hamburg bindt op bestelling fantastische snoekstreamers.

Hij maakt daarbij onder andere gebruik van de Wiggle Tails van Pacchiarini. Zoek of vraag naar Steffen’s pike flies.
www.wunschfliege.de

Zwart zien

Waarom kunnen zwarte streamers zo superieur zijn ten opzichte van andere kleuren? Ik denk dat het aan de zichtbaarheid ligt. Vooral bij een heldere lucht heeft een zwarte streamer een overduidelijk silhouet. Daarmee vallen ze meer op dan streamers die de kleuren van een natuurlijke aasvis imiteren. Snoeken zijn zichtjagers en vliegvissers vissen meestal trager dan kunstaasvissers. Het is dan ook een groot voordeel wanneer ons aas de aandacht goed weet te houden en zelfs op grotere afstand op het netvlies van de rover blijft.
Ondanks het felle silhouet is zwart in praktisch iedere omgeving een vrij onopvallende kleur die geen agressie uitstraalt.Wanneer een snoek het vermogen heeft om sceptisch te worden, dan zal dat bij een zwarte streamer niet gebeuren. Misschien is het wel de kleurgelijkenis met een paling, een vissoort die op veel wateren hoog op het lijstje van de aanwezige snoek staat. En niet alleen snoek lust graag een zwarte streamer. Ook snoekbaars is er niet vies van, vooral op zand- en grindputten met helder water.

Combineer zwarte magie met innovatieve bellyboten en de modernste dieptemeters, en je bent een heel eind op weg!

Combineer zwarte magie met innovatieve bellyboten en de modernste dieptemeters, en je bent een heel eind op weg!

Experimenteren met tails

Kleur is niet de enige factor om rekening mee te houden. De maat van je streamer kan ook een groot verschil maken. Een zwarte streamer van 30 tot 40 cm zal het niet altijd geweldig doen. Soms moet je er eentje van 15 tot 20 cm aanbinden en andere keren vangt een streamer van 25 tot 30 cm juist weer beter. Ook de dichtheid van het materiaal kan een rol spelen. Soms vangt een harige streamer beter dan een heel dun gebonden exemplaar. Op andere dagen kan het precies andersom zijn. Hetzelfde geldt voor ingebonden ratels: soms maken ze het verschil, soms werken ze niet.
Wiggletails van Paolo Pacchiarini hebben dankzij Zweedse vliegvisser Niklaus Bauer een enorme opmars gemaakt in Zweden en erbuiten. Deze accessoires geven de binder veel mogelijkheden. Ik geef de voorkeur aan de kleinere modellen tot maat M. De grotere wiggletails leveren ook resultaat op, al moet wel worden gezegd dat Zweedse resultaten niet de standaard zijn, gezien de snoekdichtheid daar op sommige plekken. Je kunt ze daar misschien zelfs met een oude sok vangen. Maar toch is het interessant om te experimenteren met wiggletails, dragontails en wavetails. En er doen al geruchten de ronde over een nieuwe lid van de kunststof staartenfamilie: de curlytail.
Zwart is een uitstekende basis voor de moderne snoekvliegvisser. Probeer het vooral zelf en je zult versteld staan wat voor een aantrekkingskracht ze op grote roofvis hebben.

 

Dit is een artikel uit de Beet van oktober 2020. Wil je alle artikelen meteen bij het uitkomen van het blad lezen, neem dan een abonnement! Ga voor een abonnement op Beet magazine naar: shop.beet.nl/category/abonnementen/.