De laatste, 7e editie van Perch Pro werd gewonnen door team CWC met Evert Oostdam en zijn Zweedse partner in crime Adam Orre. Deze grootste Europese baarscompetitie, onder regie van Kanalgratis.se, is ongekend populair en wordt door honderdduizenden vissers ‘live’ op YouTube gevolgd. Niet alleen vanuit Scandinavië, maar vanuit heel de wereld. We gingen een dag op pad met Evert. Een dag met een missie: een 50cm+ baars vangen!

Evert met een prachtige baars van het Volkerak…

 

Tekst & foto’s: Arnout Terlouw en Evert Oostdam

 

Het was meteen een mooie gelegenheid om Evert wat vragen voor te leggen over de laatste Perch Pro en wat daar zoal bij komt kijken. De deelnemende teams mogen zelf bepalen waar ze vissen. Natuurlijk kozen Evert en Adam voor Nederland, om precies te zijn het Volkerak en dat pakte goed uit met de ‘last minute’ winst!

 Het belooft een mooie dag te worden…

 

Missie 50 cm+

Klokslag 07.00 uur ben ik bij de ‘Banaan’, de grote trailerhengel net naast de brug tussen het Hollands Diep en Haringvliet. Evert is net de boot aan het traileren en we zijn niet de enigen en eersten, wat ook niet te verwachten was! De weersvoorspelling ziet er goed uit – WZW 3 Bft met eind van de ochtend kans op een zonnetje en 10-12 graden. Missie: een baars van 50 cm plus – liefst allebei eentje!

Een kwartier later varen we de brug onderdoor, met het rustige, zware pruttelende motorgeluid achter ons van de 200 pk… Met een bakje koffie in de hand (nu het nog kan) stel ik Evert vast wat vragen.

 Het juiste kunstaas…

 

Hoeveel mensen hebben er naar de afgelopen editie gekeken?

De eerste aflevering van Perch Pro 7 is door ruim 200.000 mensen uit diverse landen bekeken. Deze YouTube serie over baars is de best bekeken van heel Europa en heeft het moderne baarsvissen echt wel op de kaart gezet. Sinds de komst van Perch Pro zijn meer vissers vaker gericht op (grote) baars gaan vissen. Was de baars voorheen meer een ‘bijvangst’ tijdens het snoekbaarsvissen, nu is het ook een specifieke targetvis geworden.

 Adam kan er weer eentje noteren…

 

Wat maakt Perch Pro zo uniek?

De wedstrijd is uniek omdat de deelnemende teams zelf hun favoriete water mogen kiezen en het een spannend format is, waarbij elke dag punten zijn te verdienen voor het grootste aantal baarzen, de top 5, de grootste baars van de dag en voor de grootste baars gevangen op oppervlakte kunstaas, waardoor er door de deelnemers ook een tactisch plan uitgewerkt dient te worden. Dat maakt het geheel spectaculair en spannend tot de laatste dag/laatste uur, zeker in relatie met het professioneel monteren van de films…

Meer lezen? Dit artikel staat in de Beet magazine die vanaf 27 april 2021 in de winkels ligt of reeds bij de abonnees op de deurmat terecht kwam. Wil je voortaan ook als eerste de artikelen lezen, neem dan een voordelig abonnement: klik hier.