NICO BREEVAART – De dagen worden alweer merkbaar langer en de temperaturen klimmen langzaam naar iets aangenamere waarden. Het voorjaar staat voor deur en het kriebelt aan alle kanten om achter de barbelen aan te gaan!

De wintermaanden zijn voor wat betreft het barbeelvissen de meest moeizame maanden. De watertemperatuur is dusdanig laag dat de barbelen nauwelijks azen en vooral op de Nederlandse rivieren is het eigenlijk vechten de tegen de bierkaai als je onverhoopt toch gericht op barbeel achter de hengels kruipt. Deze periode overbrug ik dan ook meestal aan de buitenlandse en voornamelijk kleinere rivieren zoals in de Belgische Ardennen.

ANTICIPEREN

De start van de lente, welke zo ongeveer gelijk op gaat met het extra (vis)uurtje dankzij de zomertijd, wil nog niet meteen zeggen dat de barbeel al voor het oprapen ligt. Net zoals in het najaar, wanneer de activiteit van de barbeel beetje bij beetje minder wordt, zal het nu in omgekeerde volgorde gaan.

Juist nu is het van belang om een aantal zaken goed in de gaten te houden. Allereerst de waterstand en watertemperatuur. Via de site van Rijkswaterstaat kan je per rivier goed volgen hoe deze verlopen. De waterstand is voor mij van belang om te bepalen of sommige stekken al goed bevisbaar zijn en om niet voor verrassingen te komen staan. Een hoge waterstand heeft uiteraard ook invloed op de mate van stroming. Als je vooraf weet dat het water hoog staat, dan kan je daar op anticiperen door zwaardere hengels en korven in de auto te deponeren. Feederhengels of lichte barbeelhengels hebben in principe mijn voorkeur, maar heb zelf in de loop van de tijd ook ondervonden dat zwaardere hengels met een testcurve van minimaal 1,75 lb wel een uitkomst zijn onder bepaalde omstandigheden. De stroming heeft gewoonweg minder grip op deze hengels hetgeen het vissen comfortabeler en effectiever maakt.

TEMPERATUUR, BOVEN MAAR VOORAL OOK ONDER WATER ÉN WATERSTAND ZIJN CRUCIALE FACTOREN

CRUCIALE WATERTEMPERATUUR

De watertemperatuur is bij het barbeelvissen in het voorjaar eigenlijk de belangrijkste graadmeter. Zodra het kwik richting de 10 graden of hoger gaat wordt het interessant om jezelf op de grote rivieren weer achter de hengels te settelen. De barbelen komen langzaam uit hun winterstand en trekken weer naar ondiepere gedeelten van de rivier en dat zijn dan ook precies de hotspots van het voorjaar.

De maand maart is voor mij het startsein om mijn vizier weer langzaam op de Nederlandse rivieren te richten. De buitentemperatuur kan in deze maand al oplopen tot aangename temperaturen van zo’n 20 graden. Juist de dagen dat er een piek in de temperatuur wordt voorspeld zijn de dagen waarop je succes kunt boeken het in het prille barbeelseizoen. Zeker als deze piek een aantal dagen aanhoudt zal dat ook een positieve uitwerking hebben op de watertemperatuur en hierdoor zal ook de barbeel een activiteitsimpuls krijgen. Vooral op de kleinere en ondiepere rivieren zoals de Grensmaas en de Roer kan je hier dan al vroeg in het seizoen succes hebben.

OP KLEINE RIVIEREEN ZOALS DE ROER KUN JE AL VROEG IN HET VOORJAAR SUCCES BOEKEN

 

TUSSEN DE KRIBBEN

De Gelderse IJssel en de Waal worden vanaf eind maart ook weer langzaam de moeite waard. Waar ik in de zomer en najaar vanaf de kop van de krib vis, ligt in het voorjaar mijn voorkeur voornamelijk vanaf de strandjes tussen de kribben. Je zal op zoek moeten naar stukken waar de bodems schoon zijn en met grote voorkeur bezaaid liggen met fijn grind. Zodra je een dergelijk traject gevonden hebt is het een kwestie van tijd totdat zo’n stek gaat lonen. Vanaf de strandjes zal je tot over de stroomnaad moeten werpen, waarbij je nu gebruik kunt maken van de lijnclip. Dit komt de precisie van het vissen ten goede. Voor het inwerpen een aantal meter naar achterlopen en zodra de montage het water het geraakt weer dezelfde meters terug om de hengel in de steun te leggen. Hierdoor geef je de montage de ruimte zodat deze keurig met een lus rond de stroomnaad komt te liggen.

TUSSEN DE KRIBBEN OP EEN PLEK MET VEEL FIJN GRIND

MADEN POWER

De laatste jaren vis ik in deze periode vooral met maden als haakaas, vaak nog voorzien van een extra rode kunstmade op de haak om het geheel wat attractiever te maken. Ook drie of vier casters met superglue op een hair gelijmd zijn voor barbelen soms onweerstaanbaar. De 23/00 mm onderlijnen houd ik op minimaal een meter en een Korum Grappler haak maat 12 of 14 maken het geheel af. Belangrijk wapen om in te zetten bij deze visserij zijn de grote madenkorven.

 

|> Dit is een preview van het artikel “Wispelturige Visserij ” – Wil je het hele artikel lezen?

Dit artikel en nog veel meer interessante artikelen kun je lezen en zien in BEET april. Vanaf 24 maart los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.

ABONNEREN OP BEET MAGAZINE