Kaapverdisch marlijnenspektakel

Na twee jaren van uitstel werd in 2022 eindelijk weer een EFSA Europees Kampioenschap Big Game vissen gehouden. De wedstrijdlocatie rond het Kaapverdische eiland Saõ Vicente stelde niet teleur met een indrukwekkend aantal gevangen blauwe marlijnen.

Tekst: Toine van Ierland, Foto’s: Toine van Ierland en anderen

 

Het is geen geheim; het Kaapverdische eiland Saõ Vicente is ‘the place to be’ voor vissers die aan deze kant van de Atlantische Oceaan een blauwe marlijn willen vangen. Het seizoen loopt hier het hele jaar door, met als piekmaanden april, mei en juni. Dit is de periode waarin je de grootste kans hebt op meerdere marlijnen per dag. Tussen die marlijnen kan dan altijd een écht zware vis zitten, tot aan granders (vissen van meer dan 1000 lb) toe. Wil je echter voor een blauwe marlijn van recordformaat gaan, dan is de periode van juli tot en met september beter geschikt.
Het is geen verrassing dat het European Federation of Sea Anglers (EFSA) Europees Kampioenschap Big Game Vissen in Mindelo, in het hart van Saõ Vicente wordt gehouden. De plaats ligt rond een grote natuurlijke baai met daarin de haven. Hier liggen 20 charterboten afgemeerd die met sportvissers het big game-avontuur aangaan. Een aantal van deze boten ligt afgemeerd bij de Mindelo Sportfishing Club. De rest heeft een ligplaats naast de befaamde Floating bar in Marina Mindelo. De charterboten variëren in formaat van een 28 voet (8,5 meter) Bertram tot een 46 voet (14 meter) lange G&S Flybridge game boat.

 

De marlijnenrijkdom in dit gebied heeft schippers aangetrokken met grote namen. Schippers als Marty Bates, Randy Baker, Zak Conde, Olaf Grimkowski, Matthias Henningsen, Berno Niebuhr en vele anderen, staan aan het roer van de charterboten van Mindelo.

De marlijnenrijkdom in dit gebied heeft schippers aangetrokken met grote namen. Schippers als Marty Bates, Randy Baker, Zak Conde, Olaf Grimkowski, Matthias Henningsen, Berno Niebuhr en vele anderen, staan aan het roer van de charterboten van Mindelo.

 

PENN Challenge

Het EFSA toernooi 2020 in Saõ Vicente is georganiseerd door de PENN Challenge met als hoofdsponsor PENN Europa. De opzet en regels van het toernooi zijn exact dezelfde als voor de in 2015 en 2017 gehouden PENN Challenges. En net als de eerdere toernooien is ook dit kampioenschap een liefdadigheidstoernooi.
In 2018 zijn we gestart met het boeken van de boten voor het 2020-toernooi. Met achttien geboekte boten en een reserveboot hadden we zo’n beetje de gehele Mindelo chartervloot vastliggen. Zoals op zoveel plekken strooide ook hier de Corona-pandemie roet in het eten. Corona dwong sommige eigenaren tot de verkoop van hun boot. Daardoor was het bijna onmogelijk om achttien boten voor het toernooi zeker te stellen.
De eigenaren/schippers in Mindelo hebben fors te lijden gehad onder de gevolgen van de epidemie. Vliegen naar Saõ Vicente was vrijwel onmogelijk en klanten bleven weg. De schippers konden hierdoor met moeite het hoofd boven water houden.
De opluchting bij zowel de deelnemers als de schippers en crew was dan ook groot toen zeker was dat het seizoen 2022 eindelijk kon starten. Ook bij de organisatie ging de vlag uit toen we eindelijk de voorbereidingen voor het toernooi konden hervatten.

 

Tools of the trade, PENN International reels klaren de klus.

Tools of the trade, PENN International reels klaren de klus.

 

Verwachtingen

Het toernooi heeft 56 EFSA-leden aangetrokken uit Engeland, Ierland, Schotland, Gibraltar, België, Zuid-Afrika en Senegal. In achttien teams gaan zij de strijd met elkaar aan. De kwalificaties van de deelnemers liggen ver uiteen: van vissers die nooit op marlijn hebben gevist tot zeer ervaren en bedreven marlijnvissers. De weken voor het toernooi zijn gebruikt door teamleden en bemanning om de visserij te testen en de productieve visgronden te vinden rond Saõ Vicente en de buureilanden Santo Antao en Saõ Nicolau.

 

De rest van het artikel lees je in Beet Magazine nummer 8, dat begin oktober zal verschijnen. Voor een abonnement op Beet Magazine ga je naar: https://shop.beet.nl/category/abonnementen/.