Vandaag is niet zozeer de vraag ‘feeder of vaste hengel?’, maar omarmen we juist het beste van deze twee werelden. Elke techniek heeft zijn kwaliteiten en tekortkomingen, maar tezamen vullen ze elkaar perfect aan. Behoren beide technieken tot je repertoire, dan word je daar een betere visser van en ga je meer vangen. Daar kunnen Lucien de Rade en Danny Flipsen ons alles over vertellen. In het Beet januarinummer (nu in de winkel) worden alle voor- en nadelen tegen elkaar afgewogen…

De voerballen worden gecupt… 

 

Donge

Achteraf gezien was het een beetje een gok om het riviertje de Donge, tussen Raamdonksveer en Geertruidenberg, als locatie voor deze reportage te kiezen. Enkele dagen geleden had Lucien de Rade hier zijn feeder ingeworpen. Eigenlijk duurde het niet lang voordat de beten kwamen; die namiddag stond de stop niet stil en werd voorn na voorn binnen gedraaid. Het plan werd gesmeed: Lucien zou met de feeder aan de slag gaan en vismaat Danny Flipsen met de vaste hengel. Doel: een mooi netje wintervoorn.

Donker voornvoer…

 

Duivenmest

In alle vroegte ontmoeten we Danny en Lucien aan het water (Lunetkade, Geertruidenberg). We nemen eerste een kijkje bij Danny, die gereed staat om het voer klaar te maken. Het is een mix van een donker voornvoer met duivenmest: een klassiek voornvoer. Allereerst plaats Danny het ‘blok’ duivenmest in een emmer. Het is nu nog een hard blok, maar door een beetje water toe te voegen en de mixer erop te zetten, wordt de ‘vogelpoep’ weer in volle glorie hersteld. Hiermee wordt straks het droge voer aangemaakt. Ondertussen gaat in een andere emmer twee kilo droogvoer, met nog wat additieven erbij. Nu het voer nog droog is voegt hij een handje ‘zwartsel’ toe, te koop in de bouwmarkt. Dit goedje gaat het voer een veel donkere tint geven. Danny probeert altijd de kleur van het voer, zeker in de winter, te matchen bij de waterbodem. Zwart hoeft het voer in de regel niet te worden, eerder donkerbruin. Het is essentieel om het zwartsel met het droge voer te vermengen, anders mengt de kleur niet. Overigens wordt de kleur van het zwartsel pas geactiveerd wanneer het vocht erbij gaat. Met andere woorden: de kleur van de droge lokvoer-zwartsel mix zal bij het toevoegen van de duivenmest opeens veel donkerder worden. De duivenmest gaat bij de droge voermix en wordt gemengd. Danny laat het voer een kwartiertje rusten. Daarna wordt het met wat water op de juiste vochtigheid gebracht en gaat het door de zeef. Om het voer wat schraler te maken voegt hij ook wat bosgrond toe, dat ook eerst door een zeef is gehaal. Dit wordt vermengd met het voer en tot slot gaat het losse aas erbij.

Kunstaas: spaghetti…

 

Nieuwsgierig naar de rest van het artikel? De Beet januari ligt nu in de winkel. Met een abonnement heb je de Beet natuurlijk elke keer als eerste in huis. Om de Beet februari (verschijnt half februari) in huis te krijgen als los nummer (geen abonnement) kun je hier klikken.