Riviermondingen zijn overal ter wereld absolute topstekken. Dat hoeft ook niet te verwonderen. Niet alleen voert de rivier de hele tijd allerhande voedsel aan (zoals dode zoetwatervissen en insecten), ook vormt die brakwaterzone voor heel veel vissoorten een ideale kraamkamer. En zeg nu zelf: wat is er voor een vis nu lekkerder dan een pas uit het ei gekropen vissenlarfje? In deze bijdrage vertelt Nico Opdebeeck hoe hij de bootvisserij aanpakt in de herfst in een van de grootste estuaria van de Lage Landen: de delta van de Schelde.

Tekst en foto’s: Nico Opdebeeck.

In onze Voordelta vertoeft er gedurende het hele jaar altijd wel ergens wat vis. Er zijn periodes waarin het allemaal niet zo gek veel uitmaakt waar je je anker laat zakken om een mooie portie vis te vangen, maar meestal is enige stekkenkennis toch wel van belang. In dit uitgestrekte en heel diverse gebied hebben bepaalde vissoorten namelijk vaak een voorkeur voor een bepaalde stek. Dat hangt af van de voedselvoorkeur en het gedrag van die vissen, maar het specifieke jaargetijde en de weersomstandigheden die op dat moment heersen spelen zeker ook een rol. In dit artikel beschrijf ik de vismogelijkheden van dit prachtige gebied in het najaar. Hopelijk hebben jullie iets aan de tips, stekken en technieken die ik heb genoteerd over één van mijn favoriete visgebieden!

De Voordelta Grand Slam: vijf soorten platvis op één dag.

De Voordelta Grand Slam: vijf soorten platvis op één dag.

Stekken – de keuze is reuze

De voordelta is een gebied voor de Zeeuwse kust dat zich uitspreidt vanaf Westkapelle langs de Steenbanken tot aan de Kop van Schouwen, de Oosterscheldekering en Neeltje Jans. Dit gebied is net zoals vele andere gebieden aan de Belgische en Nederlandse kust voortdurend in beweging, zowel boven als onder water. Wind en stroming werken er voortdurend op in, de mens legt dammen en keringen aan om het land te beschermen tegen de zee – en door dit alles is ook de bodem dan steeds aan het veranderen. Dat kun je duidelijk zien wanneer je zeekaarten van verschillende perioden naast elkaar legt.
Het blijft dan ook altijd een uitdaging om op de veranderende omstandigheden in te spelen en telkens weer op zoek te gaan naar nieuwe stekken. Ik zal even kort beschrijven waar ik zelf graag vis.

De binnenhaven van Neeltje Jans.

De binnenhaven van Neeltje Jans.

De keuze aan stekken is enorm. Ten noorden van Westkapelle ligt de uitloper van het Oostgat. Dit is een zeer voedselrijk gebied waar het troebele water van de Westerschelde en het heldere van de Oosterschelde samenkomen. Steile taluds, kleiranden en modderbodems zijn ideale gronden waar zowel zomer- als wintervissen zich thuis voelen. In het najaar zit je hier dan ook in één van de visrijkste gebieden van de Voordelta. Een dertiental kilometer uit de kust liggen de Steenbanken en het Steendiep. Enkele decennia terug stond dit gebied gekend voor zijn kabeljauwvangsten in het najaar en de winter, maar helaas zijn dit vervlogen tijden. Er zijn hier echter nog steeds mooie stekken te vinden. Het diepe water van het Steendiep is de plek waar je tot laat in oktober nog steeds toonhaai (gladde haai) mag verwachten. In het najaar komen hier de eerste wijtingen langs die naar de kust trekken en een portie schar is hier ook altijd wel te vangen.
Aan de noordkant van de Voordelta bevindt zich de zogenaamde Kop van Schouwen. Daar vinden we een hele partij ondiepe banken, waar tot diep in november de zeebaarzen foerageren. Enorme scholen zeebaars doen zich hier te goed aan de vele aasvissen die hier in het ondiepe water rondzwemmen. Dichter onder de kust liggen dan weer drie geulen: de Krabbegeul, de Oude Roompot en de Roompot. Hiertussen liggen enkele ondiepe banken, die natuurlijk ook weer een trekpleister vormen voor veel vissoorten.

 

|> Interessant? Lees het hele artikel in BEET oktober, koop een los exemplaar in de winkel of hengelsportzaak.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste hengelsportnieuws en technieken?

|> Neem een abonnement op Beet Magazine! Bijvoorbeeld: een voordelig jaarabonnement met 50% korting