Albatros; welke zeevisser is er niet groot mee geworden? Dit roemruchte merk bestaat al zeer lange tijd en verruilde vorig jaar het vertrouwde pand in Rijsenhout voor een nieuw onderkomen in Naarden. In een nieuw jasje en ‘still going strong’. Wil je het zeevissen oppakken, dan heeft Albatros het goed met jou voor en levert je een complete en betaalbare zeevisuitrusting. De rest, pieren of zagers kopen en vis vangen, dát moet je zelf doen!

Begin niet te moeilijk en koop wat kant-en-klare onderlijntjes.

 

Welkom

Het is voor veel mensen in de coronatijd een geweldige ‘ontdekking’ geweest om veilig en coronaproof naar buiten te kunnen, frisse lucht en zonlicht mee te pakken en ook nog een visje te vangen. Sportvissers wisten het natuurlijk al langer, maar nu hebben duizenden nieuwe sportvissers het ook ontdekt. Welkom!

Het leukste om met zeevissen te beginnen is het strandvissen. Dit kan iedereen. De naam suggereert dat dit vanaf het strand moet, maar dat woord dekt de lading niet geheel. Je kunt namelijk ook vanaf dijken, pieren, havens en zout- of brakwaterkanalen vissen zoals het Calandkanaal, Noordzeekanaal of het kanaal Gent-Terneuzen.

Ga je in donker vissen, zet dan breekstaafjes op de hengeltop en vergeet niet een hoofdlampje of campinglamp mee te nemen.

 

De driedelige Deep Blue Challenger Flexi Tip en de Challenger zeemolen van Albatros…

 

Strandhengel

Een goede set om mee te beginnen is een strandhengel van rond de 4 meter. Vaak hebben deze de afmeting 4.20 meter. Op deze strandhengel past een stevige en liefst ook zoutwaterbestendige molen waar flink wat lijn op kan. Omdat er meestal rond de 150 gram werpgewicht (lood) aankomt, kun je er ook na wat oefening zo’n 100 meter ver mee gooien. Wanneer je er tussen de 30/00 of 40/00 nylon lijn op laat zetten, zit je meestal goed.

Al doende leert men…

 

Voordat jij je gaat verdiepen in het knopen van onderlijnen als ‘instapper’ (een mooier woord dan ‘beginner’) koop je gewoon een stel kant-en-klare onderlijnen met 2 of 3 haaklijnen eraan. In haar aanbod heeft Albatros een zeer grote hoeveelheid van deze onderlijnen te koop in de winkels of webshops.

Met deze kit kun je meteen aan de gang…

 

 Hengelsteun

Ben je er dan al? Nee, want jouw strandhengel (of twee strandhengels zoals de meeste zeevissers hebben) moet op een hengelsteun komen. Deze steunen zien eruit als een driepoot en bieden steun aan twee (soms zelfs drie!) hengels. Hiermee staan ze schuin omhoog en heb jij een mooi uitzicht op de hengeltoppen, die immers moeten aangeven of er een vis aanbijt.

Als aas wordt in 95% van de gevallen zagers of zeepieren gebruikt. Dat vereist even wat handigheid om deze op de haak te krijgen. Bij zeepieren gebeurt dit met een aasnaald waar je de pier oprijgt. De naald heeft een spitse en een holle kant. De spitse kant rijg je in de lengte door het midden van de pier, waarna je de haak in het holle uiteinde klemt. Zo schuif je de pier van de naald op de haak en de lijn. Bij een zager is het wat eenvoudiger. Je kunt hiervoor ook de aasnaald gebruiken, maar ook gewoon je vingers gebruiken om deze op de haak te schuiven.

Voor twee of zelfs drie hengels…

Zagers

 

Aasnaald en werpgewichten

Eigenlijk is dit al de basisuitrusting om het zeevissen op te pakken. Denk heus niet dat je weinig kans maakt als instapper, want de zeevis kijkt echt niet eerst wie er achter de hengel zit voordat deze het aas pakt. Wanneer jij zorgt dat het aas goed op de haak zit, en je werpt een flink stuk uit met je (lood)gewicht, dan kun je prima vangen, en al doende leer je het in de vingers te krijgen. Vergeet niet wat reserveloodjes of werpgewichten mee naar de waterkant te nemen,  variërend van 100 tot 175 gram omdat je soms bij het vastzitten eentje kwijtraakt.

Of ga eens kijken hoe anderen het doen! 

 

Je eerste zeevissen

Hoe gaaf is het om je eerste zeevissen te vangen? Heel erg gaaf! Ga maar eens de komende tijd aan het Noordzeekanaal of een van de Pieren staan vissen en je zult zeker je eerste bot, zeebaars, makreel, steenbolk, schar of zelfs tong vangen! Succes!

Lees ook de serie Zeevissen Start-up in de magazines BEET en Zeehengelsport wanneer je het zeevissen wil oppakken!

 

Klik op de foto voor meer info.