Voor (roof)vissers die vanaf de kant vissen is de stekkeuze beperkt. Vaak keer je terug naar de bekende stekken, simpelweg omdat je deze kent. De kennis van deze spots heb je opgedaan door ervaring, van alle keren dat je er gaat vissen. Op deze manier bouw je langzaam een denkbeeldige waterkaart op, onder meer van de diepte en hoe de bodem er op die stek uitziet. Maar kan dit niet sneller? Denk eens aan de vistijd die je kunt besparen als binnen no-time het bodemverloop, obstakels, plantengroei en meer van een nieuwe stek gelijk kunt zien?

 

Dit zou natuurlijk perfect zijn, en dit kan ook! Met de Deeper fishfinders kan je stekken in een handomdraai ‘scannen’ en weet je precies hoe het water er onder water uit ziet en ook waar de vis ligt! Dit is een hulpmiddel wat eigenlijk niet mag ontbreken in de uitrusting van een serieuze kantvisser.

Deeper maakte tien jaar geleden met de introductie van hun draadloze dieptemeter behoorlijk wat indruk in de hengelsportwereld. Draadloze dieptemeters waren er al wel, de techniek van de draadloze visvinder nog in de kinderschoenen, maar Deeper bracht dit item naar een nieuw, hoog niveau! Er was simpelweg niets vergelijkbaars wat op Deeper leek en kon.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en de techniek dus ook. Met de laatste nieuwe modellen, de Deeper PRO+ 2 en Deeper Chirp+ 2, is er geen verschil meer in beeld en detectiekwaliteit ten opzichte van een moderne traditionele fishfinder. Het enige verschil is dat het de Deeper een stuk compacter is en je deze gewoon via de Deeper app op je telefoon kunt gebruiken.

Maar hoe werkt dit in de praktijk?

Veel mensen zullen misschien denken dat het gebruik van de Deeper veel tijd en kennis vergt, maar niets is minder waar! Als je de app hebt ingesteld en een account geregistreerd hebt, dan ben je klaar voor gebruik.

Voordat je begint met vissen werp je de Deeper over de stek. Op het scherm kan je zien of er vis ligt en gelijktijdig wordt er een dieptekaart opbouwt in de app. In principe kan je de Deeper aan elke kunstaashengel van 30 gram werpgewicht dicht om je inwerpen – circa maximaal 15 meter. Wil je verder uit de kant het water onderzoeken – de Deeper PRO+ 2 heeft een zendbereik van 120 meter! – dan zal je een hengel met een werpgewicht van minimaal 90 gram moeten hebben. Zo kan je de Deeper met maximale kracht wegzetten.

Zeker ook voor zeebaarsvissers vanaf de kant is dit ook een hulpmiddel om dat ene mosselbankje of die hoop stenen onderwater te vinden, die vanaf het oppervlakte niet te zien zijn. Maar ook voor snoekbaars en baarsvissers vanaf de kant is dit eigenlijk onmisbaar. En aan de grootte ligt het niet; een Deeper fishfinder heeft het formaat van een mandarijn en is dus super makkelijk om in je jaszak of vistas mee te nemen. Tel daarbij op dat de batterij tot wel negen uur meegaat (Deeper PRO+ 2), daarmee kan makkelijk 2 tot 3 visdagen vissen. Mocht de Deeper leeg zijn, geen probleem! Met de bijgeleverde kabel laad hij in 45 minuten tot 80% op.

 

Gebruik

Een Deeper werp je in op de stek en draai deze langzaam binnen. Door de twee ‘contactjes’ aan de onderkant van het ‘balletje’ schakelt hij aan zodra deze het water raakt. Terwijl je binnen draait zal je op de verschillende schermen in de app het beeld kunnen zien, zoals een traditionele visvinder, maar ook de waterkaart die je ziet ontstaan op je scherm. Deze kan je later ook nog bekijken als je met je account inlogt op de online Deeper maps website. Hiermee sla je alle kaarten prive op in de cloud en kan je rustig vanachter je PC nog een keer kijken hoe je stek er onderwater uit ziet.

Tot slot

Met de komst van Deeper ben je instaat om als visser veel tijd te besparen. An de waterkant zie je steeds meer vissers hiervan gebruik maken. Dit zijn niet alleen roofvissers, maar ook witvissers en karpervissers. Zeker op wateren waar het niet toegestaan is om met een boot of voerboot te varen, is de Deeper de tool om toch goede en nauwkeurige dieptekaarten te kunnen creëren en uiteindelijk meer vistijd en meer vissen te kunnen vangen!