Nick Eestermans is absoluut een van de beste jonge wedstrijdvissers in ons land. Hoewel hij met zijn 23 jaar nog even mee kan bij de U25 categorie op internationaal niveau, heeft hij ook al prima gepresteerd op senioren niveau. Misschien wel het beste voorbeeld daarvan is zijn individuele overwinning bij de interland Duitsland-Nederland vorig jaar in Berlijn. Daar moest bijzonder veel vis gevangen worden en juist dan is Nick volledig in zijn element, zo bleek weer eens.

Tekst & foto’s: Jan van Schendel

Ook bij verschillende Jeugd WK’s wist Nick al prima te presteren en bovendien is hij lid van het Maver-Zammataro Team, de huidige wereldkampioenen bij de Clubteams.

Kortom, een erelijst om U tegen te zeggen voor zo’n jonge visser en zeker de hoogste tijd om eens een visdag met hem te plannen.

Kortom, een erelijst om U tegen te zeggen voor zo’n jonge visser en zeker de hoogste tijd om eens een visdag met hem te plannen.

PRACHTIG VISWATER!

Het gekozen water voor deze visdag is de rivier de Maas en dan in dit geval het gedeelte nabij Maren-Kessel. Normaal zou je hier misschien vooral vissen met feederhengels, maar in dit geval dus niet. Het idee is om met de vaste hengel en vlagdobbers te gaan vissen op voorns en windes, iets wat zeker geen dagelijkse kost is in ons land. Dit gedeelte van de Maas is overigens gedeeltelijk getijdenwater, met een verschil van zo’n 30 tot 40 centimeter tussen hoog en laag water.
Wat is de rivier de Maas toch een prachtig viswater! Ik heb er ontelbaar veel wedstrijden gevist. Vrijwel wekelijks waren er altijd wel wedstrijden ergens zo tussen Grubbenvorst in Noord-Limburg en Dussen dat net stroomopwaarts ligt van de brug over de A27 snelweg nabij Keizersveer. Heel vroeger nog met de vaste hengel en dan korte wedstrijden op aantallen of op lengte, daarna vrijwel altijd feederwedstrijden waarbij vrijwel ieder dorpje langs de rivier jaarlijks zijn eigen wedstrijd had. Prachtige wedstrijden waren dat, vaak was er volop vis te vangen. En toch zijn al die wedstrijden langzaam maar zeker vrijwel allemaal verdwenen. Natuurlijk zijn er nog steeds hier en daar wedstrijdjes maar totaal niet meer in verhouding tot vroeger.

Hij heeft al een aardige erelijst opgebouwd.

Hij heeft al een aardige erelijst opgebouwd.

Het grote probleem hier is de bereikbaarheid van het water. Ik zag dat meteen weer toen ik op deze visdag langs het water reed. Overal moet je met je materiaal twee of drie weilanden door sjouwen om het water te bereiken. Destijds was dat normaal. Nu wordt dat blijkbaar niet meer geaccepteerd. Tel daarbij op dat de landwegjes van destijds nu allemaal provinciale wegen zijn met weinig parkeermogelijkheden en de reden voor de terugloop is snel duidelijk. Tijden veranderen nu eenmaal.

NICK EESTERMANS

Nick Eestermans is 23 jaar oud en woont in het Noord-Brabantse Nijnsel. Hij heeft al een aardige erelijst opgebouwd. Twee keer werd hij uitgeroepen tot Talent van het Jaar, in 2014 werd hij Nederlands kampioen in zijn leeftijdscategorie, hij is lid van het Maver-Zammataro team waarmee hij niet alleen al vier keer de Nationale titel won, maar waarmee hij dit jaar ook Wereldkampioen voor Clubteams werd. Bij de senioren won hij in 2021 de interland Duitsland-Nederland.

 

De rest van het artikel lees je in de decemberuitgave van Beet die half december bij de abonnees op de deurmat lag en ongeveer vanaf dat tijdstip te koop is in de hengelsportzaken, boeken- en tijdschriftenwinkels. Voor een abonnement op Beet – Magazine ga je naar shop.beet.nl/category/abonnementen/.