Nederland mag zich verheugen in een steeds beter wordend klimaat voor haaitjes en roggen, gezien de vele vangsten van gevlekte gladde haaien, pijlstaartroggen en ook ruwe haaien. Dat deze wellicht de loper hebben uitgelegd voor een soort als de blauwe haai is de vraag, maar het exemplaar van de Prionace glauca dat vanmiddag in Ouddorp levend aanspoelde, zal niet veel zeevissers nog verbazen…

RTZ

Leden van het Reddingsteam Zeedieren Nederland (RTZ) troffen deze blauwe haai aan bij Ouddorp en probeerden het bijna 2 meter lange dier weer terug in zee te manoeuvreren. Dit lukte echter maar ten dele, waarna besloten werd de haai maar te vervoeren naar Diergaarde Blijdorp. Dat transport was een risico omdat een haai nu eenmaal moet zwemmen om zuurstof langs de kieuwen te krijgen, maar lukte uiteindelijk gelukkig wel.

 

Engeland

Blauwe haaien komen rond Engeland en Ierland relatief veel voor en worden daar ook vaak door sportvissers op charterboten gevangen. Er kan gesproken worden van een lichte toename, een beeld dat ook past bij tal van andere soorten haaien en roggen aldaar, zoals de ruwe haai, haringhaai (porbeagle), stekelrog en pijlstaartrog.

Lees verder hoe het de blauwe haai verging op dit artikel van RTV Rijnmond.

 

Martijn Dekkers met een flinke blauwe haai uit Ierland. Lees hier het volledige artikel op Beet.nl.