“Bijgevoegd een reuze vangst uit de oude doos. Ik zeg ‘oude doos’, want de foto dateert van 26 mei 1987. Hij is van een pos die ik in de Roer ving in de buurt van Paarlo. Deze vis is gevangen met de dobber en worm tijdens het baarsvissen. Een oom van mij heeft daar toen een dia van gemaakt,” aldus de heer Eric Hermanns… 

Een flinke pos uit de Roer.

Ik stuur de foto omdat ik in die tijd nog nooit een dergelijke grote pos had gevangen. En tot op de dag van vandaag ook niet meer. En blijkbaar ook best wel uniek, gelet op de recordvissenlijst. Dat wilde ik jullie niet onthouden.

Weet dat de pos na de foto weer levend is teruggezet. En dat de bijgevoegde foto de scan betreft van de dia, dus een beetje donker. Het leek mij mooi hiervan melding te maken om de visvangst in de Roer in een ander perspectief te plaatsen. In die tijd had de Roer namelijk nog niet de mooie visstand die er vandaag de dag is. Tot omstreeks 1982 was het min of meer een dode rivier. Dat veranderde omstreeks die tijd. In een paar jaar tijd. En het werd voor mij en mijn vismaten een heel speciaal water waar vele uren studietijd verloren zijn gegaan…

Gek genoeg werden vrijwel nooit possen gevangen. Het waren met name riviergrondels, baars en blankvoorn. Vooral zeer grote blankvoorns staan in de boeken genoteerd. En ook grote snoek. Daarna werd het ieder jaar mooier. Door de vangst van mooie kopvoorn, vlagzalm, sneep, serpelingen en ook beekforel. En nog later ook barbeel.

Ik ben inmiddels al weer 20 jaar in de Randstad woonachtig maar probeer ieder jaar minimaal één keer per jaar al trottend te vissen. Het blijft een speciaal water. Met dus recordvangsten in het verschiet!

Met vriendelijke groet,  Eric Hermanns

Naschrift: de pos is op deze lengte goedgekeurd als NL Record en zal t.z.t. als BNRZ record vermeld worden in de rubriek NL Records.