De door Fin-Nor ondersteunde charterboot Bite Adventures, die vaart vanuit Penzance, heeft het Britse record blauwe haai verpletterd met een verbazingwekkende 37 pond. De vis, met een gewicht van 230 pond, maakte onderdeel uit van een vangst van 77 haaien tijdens het weekend halverwege juli.

Schipper Robin ‘Chippy’ Chapman vertelde:”ik had een vaste groep mensen aan boord voor het vissen op haai zoals ze dit elk jaar doen. Het is een ervaren groep sportvissers die altijd goede resultaten weet te realiseren. Op zaterdag hadden ze al een prachtige dag, ze wisten 44 haaien te landen met daarbij diverse grote exemplaren. Er zat een groot mannetje bij van 116 pond, daarnaast ook een vrouwtjes-haai van 130 pond. Maar we wisten dat er grotere vissen in de buurt waren!

De volgende dag was de groep al weer vroeg op weg. John Dines bleef bij zijn voornemen om een ‘big one’ te haken en ze bleven op dezelfde manier vissen als de dag ervoor. Hij hoefde niet lang te wachten om te zien waar ze op hoopten. De derde vis van de dag liep in de val. Zo gauw de haak gezet werd, werd direct duidelijk dat het om een grote vis ging. De haai ging er vandoor als een stoomtrein! De slip van Johns Fin-Nor Marquesa 30 zeereel gilde het uit terwijl zijn Fin-Nor Variado 20/30 boothengel diep doorboog om de eerste run te pareren. Na een zwaar gevecht van veertig minuten met deze gigant, kregen we haar eindelijk voor de eerste keer te zien. We zagen de vis vanaf de boeg toen ze rond de boot cirkelde alvorens ze weer een lange, bijna niet te stoppen run maakte naar de diepte van de oceaan. Ik vertelde John dat hij moest onthouden wat hij gezien had, want wanneer de vis nu verloren ging, dan zou niemand hem geloven! De vis herhaalde dit kunststukje nog vijf of zes keer, maar gelukkig hield de 400 lb 49-strand staaldraad het en bleef de 10/0 haak op zijn plek zitten.”

Toen de vis eindelijk uitgedrild was en klaar lag om aan boord gebracht te worden, klonken er juichkreten vanaf de gehele boot,” verklaarde Chippy, “wat een vis!”

De blauwe haai bleek een nieuw Brits recordgewicht te hebben van 230 pond, ze verpletterde het oude record van 193 pond, dat in 1959 gerealiseerd was. De vis werd gemeten en gefotografeerd en toen weer vrijgelaten in het water – met krachtige slagen van de staart ging ze er weer vandoor.

Voor meer informatie over de boot: www.biteadventures.com.