De Waal bij Nijmegen. Een brute rivier die kolkt, stroomt en waar je van alles kunt verwachten. Het complete palet aan Nederlandse roofvissen zwemt tussen hier en de overkant. Maar weinigen kunnen, durven en hebben de skills en het vertrouwen om hier met de boot het water op te gaan. Met Jeroen Kok, Chris de Ruijter en Juul Steyn als gidsen zijn we in goede handen.

Vissen op de Waal vereist degelijke materialen, zeker wat de boot en de motor betreft. Jeroen maakt gebruik van een 70 PK Yamaha EFI, Chris heeft een 115 PK Yamaha V Max SHO.

Tekst & foto’s: redactie 

Nabij het dorp Lent ligt een nieuwe, brede trailerhelling waarop de bootvissers veilig in een nieuwe nevengeul – zonder stroming – de boten te water kunnen laten, ideaal! We gaan met twee boten het water op, namelijk met die van Chris en Jeroen. Over veiligheid gesproken: als eerste gaan – geheel terecht – de reddingsvesten aan. Er wordt door sommigen nog steeds een beetje lacherig over gedaan. ‘Overboord gaan overkomt mij toch niet en als dat gebeurt, dan raak ik wel weer in de boot of aan de kant.’

Roofvis genoeg op de Waal, zoals  Chris hier bewijst…

 

Visgidsen?

Het trio vissers van vandaag behoort tot het UFX-collectief, wat staat voor de ‘Ultimate Fishing Experience’. Thom Prüst is ook onderdeel van deze groep, maar kon vandaag niet aanwezig zijn. Voor de goede orde, dit zijn visgidsen. Zomaar visgidsen? Nee, dat zeker niet! “Wij bezorgen onze gasten de best mogelijke ervaring door onze kennis, ervaring en passie te delen. Uitstekende service en de best mogelijke materialen zijn een integraal onderdeel van die ervaring. Ons doel is om onze gasten te laten vissen als een pro”, is de belofte, die ook op hun fraaie website is te lezen.

Eerst jiggen, en dan verder peuteren met de dropshot, de werkwijze van Jeroen…

Het plan van aanpak is als volgt. In de ochtend stappen we aan boord bij Jeroen. Juul stapt bij Chris aan boord. In de middag zullen we switchen.  Jeroen stuurt de boot behoedzaam van kribkop naar kribkop en we vissen deze secuur af, net als het gebied ertussen. “Ik ben er van overtuigd dat bij elke kribkop roofvis moet liggen. Het is even een kwestie van een actieve groep te treffen.”

Even verderop treffen we inderdaad een stukje waar een school vissen gretig aast. De eerste snoekbaars van deze nieuwe plek wordt snel gevolgd door de tweede. Het relatief kleine stukje waar de beten vandaan komen wordt na het jiggen ook nog eens afgevist met een dropshot montage. Ook dat levert nog een aantal snoekbaarzen op, waardoor de teller oploopt naar zes vissen van deze stek, gaaf!

Tot zover een deel van een artikel uit de Boten & Motoren Special die in de Beet Magazine is opgenomen die momenteel net in de winkels ligt. Een dik exemplaar om door te lezen, dus zorg dat je hem hebt. Nog geen abonnee? Neem dan een mooie aanbieding: klik hier.