Wie kent hem nog: de buldo? Zoek maar eens in wat oude viskisten of tackleboxen en grote kans dat je er nog eentje tegenkomt. Velen associëren de buldo met een zware en vrij lompe ‘dobber’ die je enorm ver kon ingooien dankzij de twee afsluitbare gaatjes die je met water kon vullen om werpgewicht te verkrijgen. Een briljante uitvinding…

 

In de loop der tijd kreeg de buldo allerlei afgeleide vormen en kleuren.

Hoewel je zou denken dat ‘de buldo’ iets uit de voltooid verleden tijd is, blijkt het tegendeel waar. De Franse fabrikant onder de naam Buldo bestaat nog steeds en heeft na de bekende ronde buldo dobber een keur van andere materialen ontwikkeld die nog altijd goed verkocht worden.

 

Patent

Het ontstaan van de buldo zoals de meeste vissers hem kennen, ontstond na de Tweede Wereldoorlog toen de Fransman Jean Grizaud, een zilversmid, bijna blind uit de oorlog terugkwam en werk zocht. Grizaud was een verwoed vliegvisser, maar kon vanwege zijn slechte zicht niet goed meer vliegvissen en kunstvliegen aanknopen. Samen met collega’s van zijn nieuwe baan ontwikkelde hij echter een bolvormige kunststof dobber, waarvan hij het patent registreerde en waar hij een industriële aanpak voor vond om te produceren. In 1945 liepen er al 100.000 buldo’s van de band!

De Oval Buldo; ook deze kun je met water vullen om een enorm werpgewicht te krijgen.

De buldo’s gingen als warme broodjes over de toonbank en kregen meer bekendheid. In 1970 kwam de zoon van uitvinder Grizaud in de zaak en ontwikkelde voor het merk diverse andere dobbers, zoals een 80 grams buldo voor het zeevissen en voorgelode dobbers. De zaken gaan goed. Er wordt geëxporteerd naar veel landen in Europa en zelfs Canada, zodat de buldo’s wereldwijde faam krijgen. Zo’n 40% van de productie blijft voor de verkoop in Frankrijk.

Bonnand

In 2000 koopt de Buldo fabrikant een andere fabrikant op; Bonnand. Samen vergrootten zij de productie van dobbers met de producten van Bonnand, zoals kunststof tackleboxen, looddoosjes, aasketels en viskoffers. Tegenwoordig is dit bedrijf nog altijd actief in de hengelsport en dankzij het ‘Made in France’ label staat het garant voor kwalitatieve producten die met een milieuvriendelijke productie zijn vervaardigd.

Bonnand voegde nog meer producten toe aan het Buldo assortiment. 

In Nederland en België wordt Buldo verdeeld door groothandel Arca. Hieronder een aantal producten die je zou kunnen herkennen.

De Bombettes (links) of de voorgelode Cigars (rechts) waarmee je misschien wel een op snoek of op geep gevist hebt…

De opvallende oranje buldo is een populaire uitvoering.

Ook de Bombette kun je met water vullen om werpgewicht te verkrijgen.

Meer weten? Klik hier om de catalogus te downloaden.