Het zag er zo mooi uit, en vele standhouders en duizenden karpervissers uit 35 landen keken er enorm naar uit, maar helaas heeft ook de organisatie van de karperbeurs CARP Den Bosch (voorheen CARP Zwolle) vanwege de onzekerheid omtrent de covid-19 pandemie besloten de geplande beurs van 21 t/m 23 januari 2022 uit te stellen naar 2023.

De drukte in de Zwolse IJsselhallen van voorheen, krijgt helaas nog geen vervolg in de Brabanthallen komende januari…

Risico

Organisator Mick Paine laat weten dat het geen makkelijke beslissing was, maar dat de knagende onzekerheid rond de beperkingen, eventuele lockdowns, reisverboden en het gevaar voor besmettingen van bezoekers geen andere mogelijkheid lieten. Paine: “Na 26 opeenvolgende, jaarlijkse beursedities was dit geen makkelijke beslissing. Met de constante veranderingen in reismogelijkheden, het sluiten van grenzen en het risico op het verspreiden van het virus, voelen wij dat we niet de standaardkwaliteit van de beurs kunnen garanderen voor onze bezoekers.”

Mick Paine: “Het is niet anders.”

Knoop doorhakken

Het is even slikken: ook Europa’s grootste en beste karperbeurs, gepland in de Brabanthallen in Den Bosch, moet capituleren voor de corona. Liefst 25.728 m² aan beursoppervlak stond gereserveerd voor de eerste editie van CARP Den Bosch. In september en oktober leek het er nog goed uit te zien, aldus Mick Paine, maar daarna liep het dagelijks aantal besmettingen ineens weer hoog op. “Op een gegeven moment moet je gewoon de knoop doorhakken, want iedereen maakt kosten om de beurs mogelijk te maken en als je tot het laatste moment blijft wachten, worden die kosten alleen maar hoger, zowel voor mij als de 95 standhouders, totdat het onverantwoord wordt.”

Bovendien is de karperbeurs zo’n begrip in Europa en qua status en uitstraling, dat je de karperbeurs ofwel 100 procent goed organiseert, ofwel helemaal niet. Er is geen tussenweg volgens de organisatie. Ook de onzekerheid over het feit of het volgende ijkpunt begin december, wanneer de huidige beperkingen weer geëvalueerd zijn en er op 3 december weer een persconferentie plaatsvindt van Rutte & De Jonge, wel versoepeling zal opleveren – of juist een verlenging van de beperkingen, was geen reden om het afblazen van CARP Den Bosch uit te stellen. Ook de situatie in Engeland, waar veel versoepelingen zijn terwijl de besmettingen juist toenemen, bieden weinig hoop bij de organisatie. “En stel dat er op het laatste moment in Duitsland een uitreisverbod komt,” aldus een nuchtere en berustende Mick Paine, “dan zou dat ineens een kwart minder standhouders en bezoekers betekenen. Dat is een te groot risico voor iedereen en onverantwoord. We staan dus achter het besluit. Het is niet anders.”

De organisatie hoopt dus dat het virus in 2023 onder controle is. Vooralsnog wordt alles een jaar opgeschoven en staat de karperbeurs in de Brabanthallen in Den Bosch gepland van 21 t/m 23 januari 2023.