Spreek je de eerste de beste zeevisser aan over het bootvissen met charterboten, dan verschijnt er negen van de tien keer een brede glimlach onder de twinkelende ogen. En terecht, een visdag met de charterboot is een fantastisch uitje dat in het teken staat van gezonde zeelucht, vis vangen en van een heerlijke maaltijd vis in het verschiet. Maar de charterboot van weleer, met een dek vol opstappers, is op dit moment helaas even uit beeld vanwege corona. Daarom een hart onder de riem voor deze tak van zeehengelsport, waarin de schippers hopelijk op korte termijn kunnen uitkijken naar betere tijden met gevulde dekken vol gevaccineerde opstappers!

Al eens een grote pieterman gevangen?

 

Het vaccineren van de bevolking is eindelijk in full swing en mondjesmaat mogen ook de charterboten weer wat meer opstappers meenemen. En dat is maar goed ook, want er breekt een geweldige tijd aan voor het zeevissen. De eerste zomervissen zijn nu al gearriveerd en zal het niet lang meer duren voor de gewilde soorten als makreel, haring, tong, geep en gevlekte gladde haai in grotere aantallen verschijnen.

Als er een eindje gevaren moet worden, is het soms vroeg opstaan!

 

Het leuke van charterboten voor de zeevissers is natuurlijk de buitenkans die het biedt om eens lekker veel vis te vangen. Daarnaast doe je dat zo comfortabel nodig en eventueel zonder enige ervaring. Een bootvisdag is dan ook een dag om naar uit te kijken. Je krijgt een verzorgde varende visdag voorgeschoteld  waarbij de schipper zijn uiterste best doet om het de bemanning naar de zin te maken. En dat betreft niet alleen het speuren naar de beste visstekken, maar zeker ook het verwennen van de inwendige mens bij de opvarenden, en ze voorzien van advies en onmisbare stoffelijke zaken als vers aas, kunstaas, lood of werpgewichten, kant-en-klare, liefst kogelvrije huurhengels en onderlijnen met immense breeksterktes. Niet zelden krijgen de schippers naast zeevissers ook andere groepen uit de maatschappij aan boord, zijnde regionale voetbalelftallen, afdelingen Plattelandsvrouwen of personeelsafdelingen van stadsdeelraden, om maar wat extremen te noemen.

Culinair verrassend: zowel steenbolk als zeebaars kent een schare liefhebbers.

 

Een goede schipper maakt het niet uit; hij blijft kalm en staat iedereen te woord, hij schenkt verse koffie, deelt hengels uit, plakt pleisters op verwondingen van aasnaalden en legt ondertussen het verschil uit tussen een steenbolk en een schar. ‘En als de toeter gaat, mogen jullie het aas laten zakken. Denk eraan; niet ingooien! Gewoon de beugel van de molen open en het aas laten zakken…’

Boze tongen beweren dat het beroep ‘schipper van een charterboot’ onder de zware beroepen valt in de categorie stratenmaker en kleuterjuf, en dientengevolge gehonoreerd zou moeten worden met een pensioengerechtigde leeftijd van 55 jaar, maar daarover is men het in ‘Den Haag’ nog niet eens.

Wel even opletten tegenwoordig…

 

Vissoorten

De meeste opstappers zullen in de zomer aan boord stappen met hun eigen materiaal, gericht op doelsoorten als makreel, kabeljauw of pollak (wrakken), tong of zeebaars. Elk van deze vissoorten heeft zo zijn eigen aanpak, met bijbehorende onderlijn en aassoort. De ‘instappers’ onder de opstappers zijn met een korte instructie van de schipper of een behulpzame gevorderde visser aan boord al snel geholpen. Ga je op de makreel? Hier heb je een verenpaternoster en een stuk lood. Hang dat aan de wartel aan het einde van je lijn en laat de boel maar zakken. Kijk je iets verder dan kun je in plaats van lood een net zo zware pilker onder de verenpaternoster hangen, en maak je misschien nog kans op een soort als zeebaars, pollak of gul (kabeljauw).

Ben je uit op tong of andere platvis? Maak het niet te moeilijk: dan moet je zorgen voor een onderlijn die op de bodem ligt met aassoorten als zeepier of zager aan de zijlijnen. Boek dan een dagje ‘ankervisserij’ met de charterboot en de schipper gaat op een veelbelovende stek voor anker. Platvis heeft jouw aas graag stilliggend tegen de bodem, dus ook dat is niet ingewikkeld. Een beetje beweging of binnenhalen is ook weer aantrekkelijk voor een soort als de bot, dus ook hier geldt; zorg voor wat variatie in aanbieding, aas of onderlijnen, en gaandeweg ontdek je wat de voorkeur van de vis is die dag.

Een pilletje doet wonderen tegen zeeziekte.

 

Haaien & roggen

Ben je van plan weer eens lekker op grote vis te gaan jagen en maak je plannen voor een reis naar Scandinavië, Ierland, Engeland of verder weg? Gewoon blijven doen! Maar – zeker gezien de beperkingen in reizen naar het buitenland vanwege corona – bedenk dat we in Nederland sinds een paar jaar ook heuse grote vissen kunnen vangen: haaien en roggen!

Tot zover een artikel dat je kunt lezen in de huidige editie 377 van Zeehengelsport en ook als Charterboten Special in de BEET zal verschijnen. Zorg dat je een exemplaar in bezit hebt of neem een abonnement om deze artikelen als eerste te kunnen lezen: klik hier.