Ik zie en hoor dat veel roofvissers chatterbaits nog niet echt weten te waarderen of zelfs niet in hun viskoffer hebben. Vreemd, want bijna elke roofvisser heeft wel een paar spinnerbaits in hun aasselectie. Als je goed kijkt, dan zie je dat een chatterbait bijna dezelfde kwaliteiten heeft als een spinnerbait. En als je het mij vraagt: zelfs nog wat meer!

Ze gaan nooit onopgemerkt voorbij, die chatterbaits… 

Tekst & foto’s: Jack van de Mortel

Een chatterbait is simpel gezegd een jigkop met haak, met daarvoor een blad gemonteerd. De blade, het blad, is door middel van twee gaatjes aan een speld gemonteerd, en staat haaks op de loodkop. Tijdens het binnenvissen probeert het blad zich een weg te zoeken in het water. Dit lukt niet echt door de montage, en het resultaat is een heftig kort uitslaand blad van links naar rechts met veel vibraties.

Chatterbaits zijn al jaren geleden ‘overgewaaid’ uit de USA. Daar worden ze vooral ingezet voor het vissen op blackbass. Vele merken hebben hier toen op ingespeeld, door deze kunstaasjes ook in Europa te introduceren. Veel vissers zijn toen ook aan het knutselen gegaan, waaronder ook mijn persoontje. Er waren immers genoeg losse chatterbait bladen in de handel die op een loodkop konden worden gemonteerd, om zo hetzelfde effect te creëren.

Tussen obstakels, of onder bomen en struiken…

SNELLE START

Bij de meeste merken chatterbaits zit het blad meteen aan het oog van de loodkop bevestigd, echter bij een zelfbouw is dit vaak niet mogelijk en zijn twee splitringen nodig. Dit omdat het blad haaks op de loodkop moet staan, om het beoogde effect te krijgen. Houd er echter wel rekening mee dat een ‘blade’ die rechtstreeks zit gemonteerd op de loodkop, de chatterbait veel vlugger zal starten dan een chatterbait waar twee splitringen aan zijn bevestigd.

Tot hier een deel van het artikel over chatterbaits en spinnerbaits dat je kunt lezen in de BEET magazine die nu in de winkels ligt. Als je een abonnement neemt, lees je voortaan alles als eerste en hoef je ook niet naar de winkel: klik hier voor een mooie aanbieding.