De Europese heek is bij Nederlandse zeevissers vrij onbekend. Hier en daar wordt deze pelagische kabeljauwachtige gevangen door vissers die het Hoge Noorden van Noorwegen aandoen. Maar de heek komt ook in de Noordzee voor. En niet alleen dat: een groep charterschippers aan de Deense westkust lijkt de heekcode te hebben gekraakt. 

Vooral ’s nachts, maar ook overdag? 

Door Malthe Ryge Petersen

Jazeker, een nieuwe vissoort om te vangen, daar wordt iedere zeevisser enthousiast van. En wat leuker is: de soort haalt een respectabel formaat,  ziet er geweldig uit met een krachtige lijf en gemene kop vol scherpe tanden, vecht goed en is ook nog eens heel goed te eten. En als klap op de vuurpijl kun je er in de Noordzee gericht op vissen. Dan wordt het toch pas écht spannend? Het vissen op heek is voor veel Deense vissers een droom. En sinds kort is het een droom die voor een aantal van hen uitkomt.

Overdag niet actief

Oké, de heek een ‘nieuwe’ vissoort noemen gaat wat ver. Vooral voor Noord-Europese beroepsvissers is de Europese heek een hele belangrijke soort. Deze vis maakt voor sommige trawlers en longliners een groot deel uit van de jaarlijkse besomming van de beroepsvloot. Voor sportvissers is het een ander verhaal. Dat heeft vooral te maken met de leefwijze die deze soort heeft gekozen. Heken leven namelijk het grootste gedeelte van het jaar op grote diepte. Ze jagen op 200 tot 300 meter diep water en rusten op de bodem van die diepe plekken. In de zomer paaien ze en dan wordt het interessant om als sportvisser achter deze geheimzinnige soort aan te gaan.

Een krachtig lijf en een gemene kop vol tanden…

Per de ideeënman

Tot een jaar of tien geleden was het eigenlijk onmogelijk om gericht met de hengel op heek te vissen. Ex-beroepsvisser en nu charterschipper Per Jensen bracht daar verandering in. Per viste het grootste gedeelte van zijn leven met netten op de Noordzee. Hij kent er zo’n beetje ieder rotsblok en wrak. Een jaar of 15 geleden besloot hij zijn leven in de beroepsvisserij vaarwel te zeggen. Hij bouwde zijn kotter MS Bodil om tot een plek waar het als sportvisser goed toeven is.

De code gekraakt

Door een gelukkig toeval kwam de heekvisserij op Pers pad. Tijdens een verre wrakvistrip belandde hij in gebied met grote stukken grindbodem. Hij herkende de plek van zijn beroepsvistijd, toen hij er ’s zomers veel heek met netten wist te vangen. Per wist uit ervaring dat de heek overdag weinig soelaas zou geven. Toch besloot hij om het erop te wagen. Iedereen monteerde een makreelpaternoster en ging aan de slag met het vangen van vers aas. Met de haken beaasd met verse makreel, maakte de MS Bodil haar eerste drift boven de grindgronden. Het duurde een paar uur, maar toen gebeurde het dan toch; een flinke heek had een makreel naar binnen gewerkt. Na een stevige dril en onder afgunstige blikken van de andere vissers, kwam de eerste vis binnen…

Tot zover een opzienbarend artikel dat je kunt lezen in de Zeehengelsport 381 die rond half januari 2022 verschijnen zal. Wil je met zekerheid dit artikel als eerste lezen, zorg dan dat je een abonnement hebt. Klik hier voor een aanbieding.

Makreel als aas…