REDACTIE – Vissen met verfijnde tuigjes, dunne lijnen en vaste hengel op karper; het was een generatie geleden ondenkbaar. Maar zie… dankzij het ontstaan van visvijvers & commercials en de enorme ontwikkeling van het vismateriaal is een compleet nieuwe vismanier ontstaan: ‘witvissen’ op karpervijvers. Het afgelopen decennia hebben we talloze artikelen over deze visserij gepubliceerd. Met deze tips & tricks gaan we terug naar de basis, maar zo vanzelfsprekend als dat klinkt, zo speciaal zijn deze tips!

Veel van de Nederlandse commerciële visvijvers zijn nog niet zo lang geleden aangelegd. Kenmerkend zijn de vaak steile taluds en dat vereist een heel precieze visserij. Het is vaak zaak om met min of meer een ‘staande haak’ te vissen, dus met het haakaas exact gelijk met de bodem. Als de bodem steil afloopt is het dus heel belangrijk om precies te weten waar je vist en hoe diep het daar is.

DE TAPE TRUC

Om snel te reageren op een beet vis je bijna altijd met een erg korte ‘opslag’, de lijn tussen dobber en hengeltop. Wanneer je tegen een eiland of tegen de overkant vist, betekent iets te ver vissen dat je onderlijn een stukje plat op de grond ligt. Als je ook maar iets te dichtbij vist, zal je haak boven de bodem zweven. Beide situaties zijn niet ideaal. Wanneer je vlakbij vist, onder de eigen oever, is het natuurlijk precies andersom. Hoe los je dit op; hoe vis je secuur? Leer jezelf aan om met een stukje tape de precieze visafstand(en) op je hengeldeel te markeren. Twee stukjes tape – waar tussen je de hengel vasthoudt – is ideaal. Vergis je niet, want de hengel tien centimeter te dichtbij of te ver weg vastpakken kan al betekenen dat je niet meer op de perfecte diepte vist.

 

DE WATERTEMPERATUUR

Als de watertemperatuur beneden de 7 graden Celsius ligt, is het net of bij karpers de batterij leegraakt. Ze zwemmen veel minder, ze vreten nog amper en eenmaal aan de haak vechten ze ook veel minder. Als visser moeten wij daarop anticiperen, want de karpers zullen zich echt niet aan ons aanpassen. Tussen de 7 en 10 graden lijkt het omslagpunt te zijn en komt de watertemperatuur eenmaal boven de tien graden, dan wordt alles anders en azen de karpers veel beter en vaker.

Als het water eenmaal de zomerse waarden heeft bereikt begeven de vissen zich vaak veel dichter onder het wateroppervlak. Voor ieder water is er wel een ideale diepte te vinden en de vissers die daarop het best inspelen zijn vaak het meest succesvol. Met name pal tegen de oever is tijdens deze periode vaak erg goed te vangen en meestal zijn de vissen die je daar vangt gemiddeld ook nog eens het grootst.

Lokvoer kan soms teveel kleine vis aanlokken…

AAS & VOER

Welk aas en voer je het beste kunt gebruiken verschilt per water, en hangt ook vooral af van de tijd van het jaar en de watertemperatuur. Bij hoge temperaturen zijn karpers vele malen actiever en azen ze veel meer en beter. Voor F1’s geldt dat deels, met het grote verschil dat ze ook in de koude maanden actief blijven. Het zijn dan prachtige vissen om te vangen, sterker nog, juist daarop is dan de visserij vaak gebaseerd.

  • Onder de 10 graden: voer met erg weinig aas, zoals micro-pellets en/of wat maden. Wat betreft haakaas: vis met een of twee dode maden of (kleine) expander pellets. Met grotere en hardere aassoorten, zoals harde pellets, mais of wat anders ook, krijg je vaak simpelweg vaak geen beet.
  • Vanaf 10 graden: je kan nu aanmerkelijk meer aas voeren, zoals pellets, mais en hennep. Je vist met aas zoals harde pellets, wormen, mais en zelfs vlees wanneer dat is toegestaan. Ook het vissen met ‘paste’ (deeg) kan soms dodelijk zijn, met name in de warme zomermaanden.
  • Pas op met klassiek lokvoer. Fijn voer lokt soms teveel kleine vis aan, waardoor je niet meer selectief de grotere exemplaren kunt vangen. Voer gebruik je soms alleen op die plekken waar niet teveel kleine vis aanwezig is.

|> DIT IS EEN PREVIEW UIT DE BEET  ‘VISSEN OP COMMERCIALS‘ SPECIAL

Dit ‘Vissen op Commercials Special’ kun je vinden in BEET mei. Vanaf 26 april los te koop in de winkel of bij abonnees thuis op de mat.