Bert van Wijk behandelde in zijn workshop de te gebruiken schaven en beitels plus het slijpen en scherpen hiervan.

Zesentwintig splitcane hengelbouwers en zij die dat willen worden waren op zaterdag 22 april naar de Berenkuil in Nijkerk gekomen voor een contactdag waarbij ze ervaringen en tips uit konden wisselen en workshops konden volgen.

Tekst en foto’s Rudy van Duijnhoven

De dag was een initiatief van Peter den Hollander en Patrick Mercy (achter de tafel). Peter den Hollander besteedde aandacht aan de selectie van bamboe en het splijten ervan.

Na een welkomstwoord en een eerste presentatie van Patrick Mercy konden de mensen deelnemen aan meerdere workshops. Kees van der Hulst besprak een aangepaste schaafmal.

Leen Huisman (midden) had enkele fraaie staaltjes splitcane hengelbouw meegebracht naar de bijeenkomst.

Henk Melse (onder links) behandelde in zijn workshop het Garrison wikkelapparaat en het rechten van strips.

Het kost zeker veertig uur om een splitcane vliegenhengel te bouwen vanaf het splijten van het bamboe tot en met het aanbrengen van de laatste druppels lak. Leen Huisman bekijkt een hengel die gebouwd is door Charles Boshoven.

Ruard Janssen hield een presentatie over enkele gereedschappen die hij zelf gebouwd had voor het bouwen van splitcane hengels.

De hengels die de verschillende hengelbouwers gebouwd hadden moesten uiteraard ook even getest worden aan de waterkant.

Wat is er mooier dan het landen van een vis met een zelf gebonden kunstvlieg en met een hengel die je zelf gebouwd hebt?

Het ziet er naar uit dat er over een jaar of twee weer een contactdag gehouden zal worden.