Dit voorjaar zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar bij de cursus voor nieuwkomers! Vele aspecten van het vliegvissen komen in de cursus, georganiseerd door de VNV, aan bod. Zoals het leren werpen met de vliegenhengel, de basiskennis van het insectenleven in het water, het binden van vliegen, kennis van het materiaal.

Cursus - Aan deze cursus kunnen maximaal twintig vissers van achttien jaar of ouder deelnemen.

Aan deze cursus kunnen maximaal twintig vissers van 18 jaar of ouder deelnemen.

Het minimum aantal deelnemers waarbij de cursus doorgang vindt, is twaalf.

Cursus - De cursus duurt vier zaterdagen van 09:00 - 17:30 uur en wordt in Wilnis gegeven.

De cursus duurt vier zaterdagen van 09:00 – 17:30 uur en wordt in Wilnis gegeven.

Data van de cursus

Data voor 2019: zaterdag 18 en 25 mei, 8 en 15 juni. Alle materialen en het gebruik van de uitrustingen zijn inbegrepen in het cursusgeld, net als de koffie en de lunches.

Cursus - Kosten voor VNV-leden: € 195,00; kosten voor niet-leden: € 225,00.

Kosten voor VNV-leden: € 195,00; kosten voor niet-leden: € 225,00.

Wat is vliegvissen?

In plaats van maden, wormen, brood, deeg, kunstaas of doodaas maakt de vliegvisser gebruik van ‘kunstvliegen’. Dit zijn imitaties van insecten, van prooivissen of het betreft fantasiepatronen die door de vissen toch voor ‘echt’ voedsel aangezien worden. Deze kunstvliegen zijn te koop in een groot aantal hengelsportspeciaalzaken, maar zeker in Nederland vervaardigen een groot aantal vliegvissers ze zelf. Een kunstvlieg heeft nauwelijks gewicht. Om deze over enige afstand weg te kunnen zetten wordt gebruik gemaakt van een lijn die een gewicht heeft van gemiddeld tien tot vijftien gram over de eerste twaalf meter. Voor aan de vliegenlijn wordt een twee tot drie meter lange nylon onderlijn bevestigd (de leader) waaraan de kunstvlieg geknoopt wordt. Helder water, met een doorzicht van minstens een halve meter, is een voorwaarde voor succes bij het vliegvissen.

Cursus - Dit voorjaar zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar bij de cursus voor nieuwkomers!

Dit voorjaar zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar bij de cursus voor nieuwkomers!

Was ruim een halve eeuw geleden het vliegvissen uitsluitend gericht op het vissen op forel en vlagzalm, tegenwoordig zijn de vismethoden zodanig aangepast dat vrijwel alle in Nederland en België voorkomende vissoorten met de vlieg gevangen kunnen worden. Met licht materiaal wordt er gevist op blankvoorn, ruisvoorn, brasem en baars, doorgaans met ‘nimfjes’: imitaties van allerlei larven die onder water leven. Er zijn mensen die met de vliegenhengel op karper vissen en niet zonder succes. Met visimitaties en zinkende vliegenlijnen wordt gevist op snoekbaars en bij veel vliegvissers is ook het vliegvissen op snoek met streamers (visimitaties of fantasiepatronen) van tien tot bijna dertig centimeter lang bijzonder geliefd. Langs de kust kan met de vliegenhengel gericht gevist worden op makreel, fint, geep en zeebaars.

Voor meer informatie over de inhoud van de cursussen van de Vereniging Nederlandse Vliegvissers en voor inschrijvingen kun je terecht op www.vnv.nu/opleidingen.

Kijk ook op deze webpagina’s:
https://beet.nl/vliegvissen-leren-tijdens-de-koolvlieg/
https://beet.nl/visma-primeur-vnv-lanceert-gratis-vliegvinder-app/
https://beet.nl/vliegvissen-een-sierlijke-sport-en-aantrekkelijk-voor-iedereen/