Dit is de eerste column van een lange reeks die twee wekelijks op deze site gaat verschijnen. Allerlei dingen uit mijn ‘vis- en vissersleven’ zullen de revue gaan passeren. De ene keer gaat het over door mijzelf geviste wedstrijden, zoals afgelopen winter. de andere keer over de internationale wedstrijdvisserij zoals wereld- en Europese kampioenschappen.

Jan van Schendel team bondscoach

Binnenkort alles over de ontwikkelingen van onze nationale visteams!

 

EINDE WINTERVISSERIJ

Op het moment dat ik dit schrijf zitten we precies in de periode dat de wintervisserij ophoudt en dat het nieuwe wedstrijdseizoen begint. Afgelopen zondag werd de eerste wedstrijd gevist van de 4-Daagse van John Kooy Hengelsport. Traditioneel het begin van het nieuwe wedstrijdseizoen. Ik heb nog geen uitslag gezien, maar ik begreep dat er, zoals eigenlijk ieder jaar, nog niet super is gevangen. Dat is ook niet meer dan logisch. Het ijs is nog maar net van het water af. Toch zijn er altijd uitschieters. Van wat ik heb gehoord is het in vergelijking met andere jaren in elk geval niet minder geweest qua vangsten.

Jan van Schendel wedstrijd Twan Swart

Drimmelen was fantastisch dit jaar. Dat kan Twan Swart ook beamen, samen visten we er een goede koppelwedstrijd.

Zelf viste ik afgelopen zondag mijn 47e wedstrijd van deze winter. Daar komen nu nog twee havenwedstrijden bij in de komende 14 dagen, dat maakt in totaal dat ik deze winter 49 wedstrijden gevist zal hebben. Tel daar nog de 17 wedstrijden bij op die ik van maart 2017 tot begin december 2017 viste en je komt op een totaal van 66 wedstrijden. Verbazingwekkend veel!

LEES OOK  Nanoflex Parallel vaste hengels van Sensas

COACH

Sinds ik als een van de coaches betrokken ben bij zo’n beetje alle wedstrijden van onze Nationale teams staat dat coachen namelijk absoluut op nummer één en vis ik uitsluitend als er geen nationale wedstrijden zijn. Het aantal van nu staat absoluut niet in verhouding tot het aantal wedstrijden dat ik vroeger viste. Tegenwoordig zijn het bovendien vooral kleinere wedstrijden. De wedstrijden die ik viste op karpervijvers zijn sowieso altijd klein van omvang. De meeste winterwedstrijden hebben ook zeker geen gigantische deelnemersaantallen. In Drimmelen, de haven waar ik het meest heb gevist afgelopen winter, valt dat dan weer mee. Er werd daar goed gevangen en dan heb je zomaar 30 vissers op de steigers. Soms zelfs nog iets meer!

Haven huizen winter vissen Jan van Schendel witvis

Gek genoeg was het in de haven van Huizen iets minder dit jaar, alhoewel… Zo gek is dat ook weer niet.

De afgelopen winter was echt fantastisch. Het is lang geleden dat ik zoveel vis heb gevangen. Zeker in Drimmelen was de visserij ronduit geweldig met bijna iedere wedstrijd minimaal 10 kilo voor de winnaar. En soms zelfs nog aanmerkelijk meer. En dat in drie uurtjes vissen. De vissen zijn daar bovendien gemiddeld niet zo groot dus je moet echt wel een groot aantal vissen vangen voor een dergelijk gewicht. Prachtig!

HUIZEN

In Huizen was de visserij daarentegen dan weer matig. Op de een of andere manier komen de vissen daar gewoon niet meer de haven in en ik hoor van de vele roofvissers dat er daar net buiten de haveningang volop vis rondzwemt. Ik denk echt dat de vissen daar de haveningang niet meer kunnen vinden. Als je tijdens de zomermaanden in zuidelijke richting over de Stichtse Brug rijdt op de A27 dan lijkt het wel of je tegen een grasveld aankijkt. Een en al wier en waterplanten. Ik kan me voorstellen dat dit de zoektocht naar de ingang van de haven bemoeilijkt voor de witvis.

LEES OOK  EVEZET Nationale Topcompetitie Feeder 2017 van start

WK’S

Huizen is dan een negatieve uitzondering maar verder wordt er op heel veel plekken goed gevangen. Elburg, Harderwijk, Werkendam, Drimmelen en ook heel wat plaatsen in het noorden en oosten van ons land, allemaal plaatsen waar best goed gevangen is. Dan is dat wintervissen wat mij betreft echt de mooiste visserij die er is!

Jan van Schendel Haastrecht Beet

Binnenkort gaan mijn coachingswerkzaamheden weer van start, maar tot dan probeer ik nog een paar wedstrijdjes te vissen.

Geloof het of niet maar al op 24 en 25 maart vissen we onze eerste Interland aan het Beukerskanaal nabij Steenwijk tegen de teams van Polen en Duitsland. Daar ga ik meer uitgebreid op terugkomen in de volgende column.
Sowieso komen er heel wat prachtige internationale wedstrijden in 2018 en bovendien hebben we al in februari 2019 de zogenaamde wereldvisspelen in Zuid Afrika. Daar worden dan (bijna) alle WK’s in de sportvisserij op hetzelfde moment in hetzelfde land gevist. Volop gespreksstof dus alleen al daarover. Genoeg stof voor aankomende columns!

Vang ze!