In onderstaand stuk beantwoordt Paul de Wal vragen over de nieuwe Spike serie  hengels van Abu Garcia.

Redactie: “De Spike serie aan hengels van Abu Garcia is specifiek ontworpen voor het vissen op baars en snoekbaars. Vanwaar deze keuze en waarom niet gewoon een ‘reguliere’ serie kunstaas hengels?”

Paul de Wal: “Al decennialang worden bijna alle roofvishengels in de markt ‘generiek’ ontwikkeld: een serie bevat vaak modellen met allerlei verschillende lengtes en werpgewichten, maar met één bepaalde actie. Fabrikanten willen vaak met één hengel zoveel mogelijk verschillende markten kunnen bedienen: een 210 cm, 3-15 grams spinhengel wordt in Nederland verkocht voor het vissen op baars en in Noorwegen voor forel – om maar een voorbeeld te noemen. Het nadeel hiervan is dat de actie en de componenten van de hengel daardoor niet specifiek zijn gekozen voor één bepaalde visserij en dat een hengel daardoor vaak ook geen uitblinker is voor een bepaalde visserij.”

“Bij Abu Garcia besteden we veel tijd aan marktonderzoek, waarbij we praten met zowel winkeliers als sportvissers (van beginner tot ‘pro’). Daaruit blijkt dat er al veel aanbod is aan hengels, maar dat het vaak onduidelijk is welke hengel mensen moeten kopen die het beste aansluit bij hun specifieke visserij en dat veel hengels op de markt te generiek zijn qua actie en componenten. Voor snoek hebben we al een concept (Beast) waar al jaren lang aan ontwikkeld is. De Beast-range omvat hengels, werpmolens, werpreels, kunstaas, tassen en accessoires: echt alles voor de snoekvisser.”

“Echter, voor baars en snoekbaars bestaat een dergelijk concept nog niet (ook niet bij andere merken) en dat was voor ons de aanleiding om Spike te ontwikkelen. Spike is het ultieme concept voor elke baars- en snoekbaarsvisser. Elk product in de range is ontwikkeld door een team van professionele roofvissers uit verschillende Europese landen, dit met slechts één doel: roofvissers het allerbeste materiaal bieden voor het vissen op baars en snoekbaars – ongeacht wat hun favoriete techniek is.”

Redactie: “Jullie hebben twee series, de Spike Pro en de Spike X, wat zijn hierin de verschillen?”

Paul de Wal: “Spike Pro is onze beste hengelserie en is ontwikkeld voor baars- en snoekbaarsvissers die op zoek zijn naar het allerbeste. De Spike Pro heeft een zeer hoogwaardige 36T blank met nanotechnologie: dit zorgt voor een extreem lichte, snelle en gevoelige hengel. Afgebouwd met Fuji SiC K/KL type geleide ogen, Fuji werpmolen/reel houders en AAA-kwaliteit kurk.”

“Spike X is de serie die hier net onder zit: deze hengels hebben identieke acties en zijn ook zeer licht, snel en gevoelig – maar allemaal net één stapje minder dan de Pro serie. De Spike X heeft een 30T blank met nanotechnologie en is afgebouwd met SeaGuide Hero XOG type geleide ogen en EVA handgrepen van hoge kwaliteit.”

Redactie: “Hoe lang neemt het ontwikkelen van zo’n hengelserie in beslag en hoeveel prototypes gingen eraan vooraf?”

Paul de Wal: “Al met al zijn we anderhalf jaar bezig geweest met de ontwikkeling van de Spike hengels. Het begon met een inventariseren welke technieken veel gedaan worden (van crankbaiten tot verticalen tot ‘c-riggen’) en welke acties, lengtes, werpgewichten deze hengels moeten hebben (naar aanleiding van marktonderzoek en input van ons pro-team). Toen zijn we vanaf scratch gestart door vanaf de tekentafel nieuwe blanks te ontwerpen met bijbehorende componenten – over elk detail is nagedacht om alles perfect op elkaar af te stemmen.”

“In totaal zijn er drie volledige sample rondes gedaan per hengel (waarbij pro-team sportvissers uit Nederland, Duitsland, Engeland, Zweden, Frankrijk en Denemarken elk model langdurig hebben getest), om uiteindelijk te komen tot de serie die het geworden is. We zijn erg trots op het resultaat!”

Redactie: “Welke modellen zijn er en waarom is er voor deze modellen gekozen?”

Paul de Wal: “Het is een grote en veelzijdige serie geworden: Spike Pro telt dertien modellen, Spike X maar liefst negentien. We hebben hengels ontwikkeld voor het verticalen, pelagisch verticalen, jiggen, light jiggen en varianten daarop, tech rigs (Carolina rig, Texas rig, dropshot, etc), crankbaits, tech hardbaits (twitchbaits, jerkbaits, topwaters) en light spinning. Dit dekt 99,9% van alle kunstaasvisserijen die gedaan worden op baars en snoekbaars en daarmee is er voor iedere roofvisser een geschikte hengel in de range – dat was ons doel!”

Redactie: “We zien bij beide series hengellengtes die je normaal niet zo veel ziet bij andere series (merken), is hier bewust voor gekozen (en wat is hier de reden van)?”

Paul de Wal: “Ons uitgangspunt met Spike is om materiaal te ontwikkelen wat echt perfect past bij een specifieke techniek of visserij. Omdat we vanaf scratch zijn begonnen en met veel detail hebben gekeken naar hoe de visserijen worden gedaan (en welke eigenschappen het kunstaas heeft waarmee deze visserij wordt gedaan), zijn we niet tot standaard lengtes en werpgewichten gekomen, maar juist tot doorontwikkelde hengels met specificaties die meer bieden dan hengels die al op de markt zijn.

“Een concreet voorbeeld: de 8’6” 3-18 grams Tech Rig hengel is 2,59 meter lang. Deze hengel is speciaal gemaakt om met technische rigs (zoals de Carolina rig) op grote plassen, kanalen en rivieren te vissen op grote baars. Met deze rigs is het niet eenvoudig om grote afstanden te werpen, omdat ze veel luchtweerstand hebben. Daardoor is de blank zeer specifiek gebouwd. Zo is het middendeel van de hengel zachter om een betere buiging en ‘lancering’ te krijgen tijdens de worp. We hebben het getest en zowel bij een kortere als bij een langere hengellengte neemt de maximale werpafstand af.

De top van deze hengel is een ultra-gevoelige solid carbon top, voorzien van zeer fijne en lichte geleideogen. Dit zorgt ervoor dat, wanneer een vis de gewichtloos geviste creature bait (in het geval van een Carolina rig set-up) pakt, de visser dit gelijk op de hengeltop ziet en voelt, maar de vis zal nog geen weerstand voelen. Dat betekent extra tijd voor de sportvisser om de haak te zetten! Dit is slechts één voorbeeld: elke hengel in de range is op deze manier doordacht en biedt het maximale voor de visser.”

Redactie: “Zijn er nog specifieke dingen/ontwerp kenmerken in de Spike serie die in eerste instantie niet direct zichtbaar zijn, maar wel heel kenmerkend voor de Spike serie van Abu Garcia?”

Paul de Wal: ”We hebben tot in het kleinste detail nagedacht over elk model in deze serie. Veruit de meeste tijd en aandacht zijn gegaan naar de ontwikkeling van de blanks in combinatie met de componenten. Alles moet perfect op elkaar afgestemd zijn om tot een écht goede hengel te komen. Het is dus niet één specifiek detail, maar een combinatie van heel veel voorbereiding en denkwerk om tot zeer goede hengels te komen.”

Redactie: “Met welke hengel uit beide series vis je zelf het liefste en waarom?”

Paul de Wal: “Van origine ben ik een snoekbaarsvisser (ik woon aan de rivier de Merwede) en dus gebruik ik ook de jigging modellen zeer graag hiervoor. De Spike Pro 9ft/275 cm 10-40 gram is dan wel waanzinnig mooi en licht daarvoor.”

“De laatste twee jaar ben ik veel op grote baars aan het vissen met zogenaamde twitchbaits/jerkbaits: langwerpige pluggen die je zelf met tikken en halen een geweldige actie kunt geven. Voor deze techniek hebben we de ‘TECH HB’ hengel (in zowel de X als de Pro serie) ontwikkeld. Dit is een hengel die zeer uniek is in actie: hij is namelijk strak en snel om elke twich/jerkbait een geweldige actie te kunnen geven, maar bij een aanbeet buigt deze hengel helemaal parabolisch door, wat zorgt voor spectaculaire drils. Maar nog veel belangrijker: dit zorgt voor veel minder missers en losschieten van grote baarzen!”

Redactie: “Hartelijk dank voor dit inkijkje in het ontwikkelen van twee schitterende series hengels!”

| ALLES OVER DE ABU SPIKE SERIE