De Storm SX-SOFT VIB is een softbait met een inwendige loodkop. De inwendige loodkop loopt tot aan het bevestigingsoog. Vanaf daar gaat deze over in een zachte body met een ‘wire thru’ verbinding tot het achterste (dreg) oog. De SX-SOFT VIB is geschikt voor zowel zoet- en zoutwater en zal dan ook op beide getest worden.

Tekst en foto’s: Chiel Koning

Een softbait met de looks van een hardbait, interessant!

Een softbait met de looks van een hardbait, interessant!

 

INFORMATIE

Merknaam: Storm

Productnaam: SX SOFT VIB

Type: Softbait met vaste ingegoten loodkop

Lengte: 58mm

Gewicht: 14 gram

Diepte: Variabel

Adviesprijs: 10,-

Materiaal waar mee getest is: Westin w3 icm Daiwa Revros. lijn: power pro 13/00


EERSTE INDRUK

Als ik de verpakking van de SX in mijn handen heb, vallen de volgende dingen op: De voorzijde is deels doorzichtig en, naast het product en de merknaam, is de lengte en het gewicht af te lezen. De SX is voorzien van 2 VMC haken, persoonlijk zou ik een enkele dreg voldoende vinden. Als ik de SX in het licht hou, is er goed te zien hoe het lood geplaatst is en dat er gebruikt wordt gemaakt van een ‘wire thru’ verbinding voor het achterste dreg oog.

Met 'wire thru' systeem!

Met ‘wire thru’ systeem!

 

DRIE EIGENSCHAPPEN

Op de zijkant staan 3 eigenschappen van de SX beschreven: Long-casting, sinking en tight vibration action. Na de eerste worp met de SX is dit al meteen bevestigd, een compacte body van 14 gram werpt heerlijk en met wat wind in de rug vliegen de meters lijn van de spoel af. Met het binnen draaien maakt de SX een vibrerende actie, die voelbaar is in de top van mijn hengel.

 

PRAKTIJKTEST

Ik besluit de SX eerst te testen op het binnenwater. Werpend vanuit de bellyboot gooi ik een tijdje wat kanten af waar ik snoek verwacht. Als eerst vis ik de bovenste laag water af. Met een hoge snelheid draai ik de SX binnen, zodat de actie duidelijk voelbaar is in de top. De diepte waarop ik de SX vis is ongeveer 0.5-1 meter (met de hengeltop omhoog gevist). Op deze manier vis ik wat ondiepe plekken langs de kant af, helaas zonder resultaat.
Later schakel ik over op de tweede manier van binnenvissen: het laten afzakken en het binnen ‘jiggen’ van de SX op plekken waar weinig obstakels liggen. Na een tijd voel ik de eerste tikjes op de SX (vermoedelijk een school baarzen). Dit vermoeden wordt bevestigd als ik even later een aantal kleine baarsjes op de SX haak. Helaas laten de andere rovers het die dag afweten.

Agressiviteit ten top!

Agressiviteit ten top!

 

ZOUTE

Ook heb ik de SX ingezet op het ‘zoute’ vanaf de pier. Hier ben ik van mening dat de SX minder op zijn plaats is, omdat de combinatie van de zinkende eigenschap en 2 dreggen, toch wel wat risico met zich meebrengt in obstakelrijk water. Een aantal keer is de SX in de bovenste laag water ingezet (net boven de stenen van de pier). Toen dat niet het gewenste resultaat gaf ben ik over gegaan op de meer risico volle manier, het over de bodem jiggen van de SX. Na een aantal uren betekent dit ook het einde van de test van de SX wanneer ik deze verspeel aan een obstakel.

 

DUURZAAMHEID

De body van de SX ziet er stevig uit maar de plak ogen zijn van korte levensduur.

 

VERKRIJGBAARHEID

De Storm SX-SOFT VIB is niet zo goed te verkrijgen in Nederland. Er zijn wel enkele webshops die de SX aanbieden maar de keuze is niet erg groot/of het product is niet op voorraad te verkrijgen.


EINDOORDEEL

Het is duidelijk dat de SX een mooie vibrerende actie maakt als deze snel wordt binnen gevist, bij het traag binnen vissen mis ik deze actie een  beetje.
De SX is erg geschikt om lange afstanden mee te werpen. De SX komt  naar mijn mening beter tot zijn recht op het (zoete)binnenwater dan op het zoutwater, en lijkt mij ook wel geschikt voor het vissen op roofblei.