Liefhebbers van de sportvisserij weten er natuurlijk alles van; vissen is een heerlijke bezigheid om te doen. Het is rustgevend en brengt nieuwe perspectieven. Even één met de natuur. Ook wel te omschrijven als een soort van ‘oergevoel’.

Het enige nadeel van sportvissen is dat deze activiteit in de natuur niet helemaal zonder gevaren is. Misschien lijken veel insecten die je tijdens het vissen tegenkomt op het eerste gezicht niet zo alarmerend, maar schijn bedriegt. Sommige insecten kunnen namelijk toch voor nare problemen zorgen. Denk maar eens aan een wespensteek bij mensen die allergisch zijn of de beet van een teek. De teek is een klein spinnetje dat de ziekte van Lyme kan overbrengen. Deze ziekte kan desastreuze gevolgen hebben op de rest van jouw leven.

Foto door Michael Schwarzenberger van Pixabay.

Foto door Michael Schwarzenberger van Pixabay.

Een beet met vervelende gevolgen

Ieder jaar weer worden er ongeveer één miljoen mensen door een teek gebeten. Gelukkig heeft een tekenbeet niet altijd gevolgen. Toch krijgen twee op de honderd mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet. Een ziekte die wordt veroorzaakt door de bacterie die overgebracht wordt door de teek: Borrelia burgdorferi. De ziekte van Lyme kan verschillende klachten met zich meebrengen, zoals huidklachten, gewrichtsklachten, hartklachten of zenuwklachten. Wanneer de ziekte eenmaal is opgelopen, kan deze behandeld worden met antibiotica. Deze behandeling kan door de huisarts zelf uitgevoerd worden, maar bij ernstige klachten moet de patiënt doorverwezen worden naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Omdat de kosten voor deze zorg hoog op kunnen lopen, is het verstandig om een goede zorgverzekering af te sluiten. Kijk goed naar welke zorg er gedekt wordt en kies niet zomaar voor de goedkoopste zorgverzekering.

Ontwikkeling teek.

Voorzorgsmaatregelen nemen

Gelukkig is het wel mogelijk om zelf al een aantal voorzorgsmaatregelen tegen teken te nemen. Zo wordt er aangeraden om tijdens het vissen een speciale visserskleding te dragen. Dit pak bedekt grote delen van de huid, waardoor de teek haast geen kans krijgt om bij de huid te komen en zichzelf vast te bijten. Daarnaast zijn er ook speciale anti-teek producten die op de huid aangebracht kunnen worden. Teken houden niet van de ingrediënten in deze producten, waardoor de kans op een beet kleiner wordt.

Cyclus van de teek.

Wat te doen bij een tekenbeet

Ondanks het nemen van voorzorgsmaatregelen, kan het toch nog onverhoopt gebeuren dat je gebeten wordt door een teek. Mocht dit het geval zijn, verwijder dan de teek met een speciale tekenpen. Ga vooral niet aan de slag met een pincet of aceton, omdat de kans dan groter is dat de teek bacteriën in jouw lichaam achterlaat. Wanneer je het niet ziet zitten om de teek zelf te verwijderen, kun je dit ook altijd door de huisarts laten doen. Houd na het verwijderen van de teek de huid goed in de gaten. Mocht er namelijk tot drie maanden na de beet een verkleuring van de huid optreden, dan is het belangrijk om direct contact op te nemen met de huisarts.

Bekijk ook:
https://beet.nl/natuurliefhebber/
https://beet.nl/polderzeelt/
https://beet.nl/df25-waterdichte-viskleding-van-preston/