Mijn eerste ervaringen met een draadloze dieptemeter zijn al meer dan 20 jaar oud. Het in de volksmond genoemde ‘eitje’ kon je aan de hengel inwerpen en op een mini-schermpje formaat horloge was de diepte afleesbaar. Het aflezen van de diepte en het bodemprofiel was voor velen de hoofdreden om dit te gebruiken. Hoe snel kan de ontwikkeling gaan, want de draadloze dieptemeters van tegenwoordig, zoals de Garmin Striker Cast GPS,  kunnen al meer dan de duurste toestellen die destijds in de boot stonden!

Opvallend kleurtje dat blauw…

Tekst: Mark Pijnappels / foto’s: Mark Pijnappels en Arnout Terlouw.

Neem de laatste generatie draadloze dieptemeters, in dit geval een Garmin Striker Cast GPS welke in bruikleen was bij de redactie. Deze hebben we een tijdje aan een test onderworpen en de informatie die je hier mee kunt achterhalen; de handigheidjes die je er mee kunt doen zijn groot.

Met interne accu; handig en snel op te laden.

Deze dieptemeter zal met name bij kantvissers in trek zijn, want zonder een boot kan de roofvisser, specimen-hunter, wit- of karpervisser toch zo handige informatie vergaren. Enkele handige eigenschappen zal ik koppelen aan wat praktijkvoorbeelden. Het geeft je welllicht een beeld hoe zo’n dieptemeter een meerwaarde kan zijn voor jou visserij.

Beeld links: opeens komt er vis in beeld! Rechts in het scherm zie je een ‘live’ functie van wat er op dat moment direct onder de visvinder te zien is.

Beeld rechts: een kluwen van takken en een omgevallen boom. Niet zichtbaar in het troebele water, maar wel op de dieptemeter.

BODEMPROFIEL

Naast diepte, kun je ook mooi de bodemgesteldheid inschatten. Heb je te maken met een harde of juist een zachte bodem? Is de bodem schoon, liggen er stenen, andere obstakels of staan er misschien waterplanten. Dit soort zaken zijn allemaal zichtbaar.

 Beeld rechts: op dit kanaal liggen tot aan de onderkant van het talud grote stenen en keien. Met een loodmontage of korfje op het talud vissen is onmogelijk.

Op enkele geliefde stekken gaf de dieptemeter verrassende resultaten. Op een roofblei-stek met een hoop stroming had ik geen idee van de diepte of het verloop. Tot jaren terug geen probleem, want toen ving je er nog goed. Vanwege hengeldruk nu compleet anders! Tot mijn verbazing was het ruim 4 meter diep, en lag er in het midden een ondiepe bult van 2 meter diepte, met aan weerszijde diepe geulen. Een proefsessie met natuurlijk aas, diep driftend gevist langs de ondiepe bult, leverde al bij de eerste inzet een mooie vis op.

WAAR LIGT DE VIS?

Je kunt deze sonar ook prima gebruiken om vis op te sporen. De mogelijkheden zijn dan weer erg groot. Spoor de scholen witvis op in een haven. Voor het witvissen zelf, of als je op roofvis wilt vissen met dood aas.

Ideaal ook voor het doodazen vanaf de kant. Snel de diepte bekijken en of er aasvis ligt.

KAARTEN MAKEN

Met het GPS model heb je ook de mogelijkheid om zelf kaarten te maken. Dit kun je op de ‘achtergrond’ doen, zodat je gelijktijdig het sonarbeeld gebruikt. Een andere optie is om het kaartbeeld weer te geven en te zien hoe de kaart met dieptelijnen wordt opgebouwd.

Op een baarsstek kwamen  hartje winter – week na week  – 90 procent van de beten tussen de 1,5 en 2,5 meter diepte. Toen ik de sonar over de stek haalde kreeg ik dit te zien: vrijwel zeker grote baarzen. Nul signaal van scholen aasvis, geen enkel signaal van roofvis op diep water (verderop tot 7 meter).

ZWARE STOK NODIG

Nog enkele praktische overwegingen. De transducer weegt 75 gram; je hebt dus een stevige hengel nodig om deze weg te zetten. Dat gewichts-aspect heb ik soms wel als een obstakel ervaren, aangezien ik dat soort gewichten nooit weg krijgt met een lichte baarshengel, om maar een voorbeeld te noemen. Kortom, dan dien je een tweede, zware hengel mee te nemen. Niet echt ideaal als je instelling is ‘zo licht bepakt als mogelijk op pad gaan’… Een stevige, korte kunstaashengel is zeker een optie. Ik moest ook denken aan een stevige telescoophengel, die tijdens het reizen, vissen en verkassen nog veel compacter is.

Bij het vissen op karper en witvis – specimen stijl – is het voor mij toch een ander verhaal. Dan heb ik vaak een extra peil/spodhengel mee, hiermee kan je ook de dieptemeter prima werpen.

HANDIG

Een bootvisser kan al niet zonder meer, maar ook voor de kantvisser is deze draadloze, werpbare dieptemeter een handig hulpmiddel om zaken in beeld te brengen die normaal niet zichtbaar zijn. Soms kan het vinden van een plateau of een wiervrij stukje bodem, net het verschil maken tussen matig vangen of een echte hotspot zijn. En als je de vis weet op te sporen, dan sluit je vaak al heel wat ‘visloos’ water uit. Vang ze!

Bekijk alle specificaties en meer informatie van de  Garmin Striker Cast GPS: klik hier.

Hoewel er online steeds meer dieptekaarten geraadpleegd kunnen worden, zijn er ook zat afgesloten wateren (waar een boot soms verboden is) waar nog geen dieptekaarten voorhanden zijn.