Karpervissen op dressuurwateren, waar veel en vaak gevist wordt, vergt veel van de visser. De karpers kennen hier het klappen van de zweep en kleine details kunnen bepalend zijn tijdens de weg naar succes. In dit artikel licht Bram Termohlen een tipje van de sluier op over zijn aanpak op dit soort wateren, waar je alles uit de kast moet halen om een aanbeet te forceren.
Tekst & foto’s: Bram Termohlen
De zomer is bijna aan zijn einde, het najaar staat voor de deur en voor even dwalen mijn gedachten terug naar de memorabele sessies van afgelopen maanden. Ondanks alle ervaring die ik als karpervisser heb opgedaan de afgelopen jaren is elk jaar opnieuw een jaar vol met lessen door gemaakte fouten of juist door de goede keuzes die ik wist te maken. Dit jaar was enorm anders dan de voorgaande jaren, mede door de toch wel warmere winters van de afgelopen jaren merk ik dat steeds meer collega-vissers de winter door blijven vissen en deze niet meer zien als stop in hun seizoen, iets wat vrijwel direct te merken is aan de vangsten in het voorjaar. Waar voorgaande jaren de winter een soort van reset was voor de opgetreden dressuur tijdens het jaar, is nu de lijndruk niet afgenomen en is er flink door gevist. De karpers zijn en blijven negatief geconditioneerd wat zorgt voor een moeizaam voorjaar en zomer. Maar gelukkig wist ik door enkele veranderingen in mijn montage en aanpak toch op taaie wateren mijn vissen te vangen. In dit artikel zal ik een aantal tips en tricks uit de doeken doen die mij in mijn visserij enorm geholpen hebben.

De shot-on-the-hook: agressievere inhaking!
SHOT ON THE HOOK
Een bekende maar toch, in mijn ogen, nog steeds (te) weinig gebruikte manier om je onderlijn agressiever te laten inhaken is door het gebruik van de zogenaamde ‘shot-on-the-hook’. Dit is een loodhageltje dat je bevestigt op/in de bocht van je haak waardoor de haak nog sneller in de perfecte klauwpositie komt te staan. Het shotloodje zal er voor zorgen dat, zodra de karper het aas opneemt, de haak vrijwel direct met de punt naar beneden zal komen te staan. Precies waar je de haak wilt hebben bij een voorzichtig azende vis. Dit kan namelijk vaak het verschil maken tussen het wel of niet haken van de vis. Verderop in dit artikel zal ik stap voor stap laten zien hoe ik mijn versie van deze rig maak.

‘Zet je telefoon uit, wees rustig en focus op het water’.
CAMOUFLEREN
Wat onderlijn betreft ga ik voor een materiaal dat veel onderbrekingen heeft in kleur, welke kleur maakt me niet perse uit. Voor mij is camouflage het wegnemen van vaste lijnen in kleuren en patronen. Ik denk namelijk dat de karper vaak negatief geconditioneerd is op bepaalde, herkenbare vormen zoals ronde boilies of juist eentonige kleuren, denk hierbij aan een leader of onderlijnmateriaal met maar één kleur. Onderwater is namelijk niets hetzelfde, er liggen takken, stenen, mosselen, blad, wier en nog veel meer. Een lijn uit één kleur is, in mijn ogen, zeker een nadeel voor vissen die de klappen van de zweep maar al te goed kennen.

Onderbreek monotone tonen in je onderlijnmateriaal.
AASVARIATIE
Iets wat ik altijd probeer te doen in mijn aanpak wanneer het gaat om aas is zorgen voor enorm veel variatie. Niet alleen in smaak en kleur, maar ook in voeding algemeen. Heel veel karpervissers grijpen nog steeds vrij snel naar boilies en dit is dan ook het enige wat ze vrijwel het hele jaar door gebruiken. Ik probeer mijn aas zoveel mogelijk variatie mee te geven, denk hierbij aan o.a. tijgernoten, boilies, mais, brood, boiliekruim en wanneer ik echt kort de tijd heb, probeer ik mijn aas wat extra’s mee te geven door middel van bijvoorbeeld een bait soak of iets anders wat de smaak of geur een enorme boost geeft.

Vissen voor een enkele aanbeet vraagt om kleine details die een hoop verschil kunnen maken.
Probeer ook eens te variëren in de diameter van je boilies en mix dit vooral door elkaar. De karper is enorm goed in verschil opmerken tijdens het opnemen van je haakaas in vergelijking met de losse boilies erom heen. Door er voor te zorgen dat de karper constant een andere zuigkracht moet gebruiken, zal de karper minder snel door hebben dat er iets niet in de haak is. Probeer er natuurlijk wel aan te denken dat klein voedsel zoals mais, hennep en andere partikels er voor kunnen zorgen dat de aanwezige brasems ook enorm actief gaan azen. Probeer dan meer gebruik te maken van grotere voedseldeeltjes zoals enkel boilies. Wanneer je geen aanbeten lijkt te krijgen kan het echter wel in je voordeel werken dat de brasem actief wordt; bij vissen is het namelijk vaak ‘zien eten doet eten’.

Verschillende groottes en vormen zorgen ervoor dat de vis minder snel je haakaas kan detecteren.
VOORWEKEN

Een tactiek die ik vooral in de zomer & najaar gebruik is het van te voren weken van de boilies in het water waar je gaat vissen.
Op wateren waar veel gevist wordt zie je vaak dat gedresseerde karper alleen voedsel tot zich neemt welke al geruime tijd in het water ligt. Door voor te weken in het water lijkt het net of het aas er al een lange tijd ligt en dit kan je soms echt een snelle aanbeet opleveren. Op wateren waar veel gevist wordt is het trouwens soms helemaal niet nodig om gebruik te maken van voer, minder is dan vaak meer. Probeer bijvoorbeeld eens een halve boilie op je hair te bevestigen en leg deze eens weg zonder bij te voeren. Je ziet namelijk vaak op onderwaterbeelden dat de karper maar een paar boilies pakt en vervolgens weer verder zwemt. Door met single hookbait te vissen weet je zeker dat alleen jouw haakaas gepakt kan worden. Heb je te veel last van bijvangsten dan kun je natuurlijk ook altijd schakelen in het formaat van je aas, wanneer je water dit toelaat natuurlijk.

Onderbreek vaste patronen…
Met behulp van PVA kous kun je gemakkelijk meerdere grootte voerdeeltjes vlakbij je haakaas deponeren zonder te overvoeren of een te grote voerplek te creëren.

Geen tijd of zin om zelf te knopen? Geen probleem!
NUTTIGE INFO
Een vismaat van mij weet heel vaak en snel een water naar zijn hand te zetten door middel van observatie en voorwerk. Een praatje maken met andere vissers kan bijvoorbeeld al enorm veel verschil maken. Je zult zien dat er enkele vissers zijn die keer op keer hun vis weten te vangen waar anderen al dagen of zelfs weken zitten voor een enkele vis. Ook merk je vaak uit deze gesprekken dat er enkele vissen zelden of nooit uitkomen. Door goed te luisteren naar wat andere vissers zeggen kun je al snel je eigen plannetje trekken. Welke vis wil je graag vangen? Ga je voor aantallen? Of ben je echt uit op bijvoorbeeld de topvis? In het verleden hebben mijn vismaat en ik vaak gemerkt dat bepaalde topvissen soms een patroon in hun eetgedrag of stekken hebben. Zo zul je zien dat in het voorjaar een vis vaak in een bepaalde hoek wordt gevangen, waar hij zomers vaak weer op een ander gedeelte van het water er uitkomt. Door goed informatie in te winnen (tot zover mogelijk natuurlijk) kun je wat selectiever vissen en is er meer kans dat je de vis vangt die bovenaan je targetlijst staat. Maar let op: de informatie die andere vissers met je delen is niet altijd de juiste informatie en het kan natuurlijk zijn dat jouw aanpak heel anders is en de vissen hier ook anders op reageren. Probeer ook zeker je eigen plan te trekken en gebruik te maken van eerder opgedane ervaringen.

Wat doen anderen goed of juist slecht?
VASTROESTEN
Ik kan me een aantal sessies herinneren dat ik er echt ontzettend naast zat. Het lukte bijna niet om een aanbeet te forceren, simpelweg omdat ik vastgeroest zat in oude gewoontes. De karper gedraagt zich namelijk niet altijd zoals we verwachten. Een harde zuidwestenwind, een dalende luchtdruk, kortom de perfecte omstandigheden zijn niet altijd een garantie voor succes. Probeer echt goed voorwerk te doen door te kijken of er bijvoorbeeld gevoerd wordt, wellicht is een bepaalde hoek van het water overbevist. De op het oog ‘perfecte stek’ is namelijk niet alleen perfect voor jou, maar zal ook veel andere vissers aantrekken, wat zorgt voor stekdressuur. Probeer zeker eens stekken op te zoeken waar je normaal nooit zou gaan vissen, bijvoorbeeld moeilijk begaanbare stekken of overhangende bomen waar het lastig vissen is. Kortom, zoek plekken op waarvan je verwacht dat deze het minst bevist worden. Moeilijk vangbare vissen lieten zich op dat soort plekken soms verrassend gemakkelijk verleiden tot een aanbeet.
Het is al een aantal jaren geleden dat de eerste onderwaterbeelden van karpers naar buiten kwamen. Tientallen karpers lieten zich voor de camera zien en wat al snel duidelijk werd is dat karpers van nature enorm nieuwsgierig zijn. Op de beelden was goed te zien dat wanneer er voer op de stek werd gebracht, de karpers enkele minuten daarna meteen kwamen kijken wat er aan de hand was. Van die ‘kennis’ heb ik meermaals gebruikt gemaakt.

Observatie is vaak de sleutel tot succes.
Ook vandaag de dag merk ik bij bijvoorbeeld het oppervlaktevissen nog steeds dat deze tactiek enorm goed werkt. Probeer eens, wanneer het al een tijd stil is op je stek, om een wekker om de 30 minuten te zetten en elke keer dat je wekker gaat opnieuw een klein beetje voer bij een van je hengels te brengen. Het geluid van het neerkomende aas maakt de karpers soms al binnen enkele minuten nieuwsgierig maken en komen een kijkje nemen op je stek. Soms resulteert dit in aanbeten vlak na het moment dat je opnieuw voer heb gebracht.
MIJN FAVORIETE RIG

Alle gebruikte materialen voor de rig van Bram.

Stap 1.

Stap 2.

Stap 3.

Stap 4.

Stap 5.

Stap 6.

Stap 7.

Stap 8.

Stap 9.

Vissen maar.
Check het filmpje voor een uitgebreide uitleg en een extra tip voor gebruik van deze rig.
MET DE PEN
Ik weet het… de statische visserij is enorm spannend en ook ik merk dat ik al vrij snel de hengels wegleg op de beetmelder om vervolgens te wachten op een snoeiharde run. Echter tegenwoordig probeer ik steeds vaker met de pen op pad te gaan. Ik voer dan soms tientallen plekjes aan op verschillende wateren waar ik in de toekomst wellicht nog statisch wil gaan vissen. Het pennen doe ik namelijk vaak op wateren waar ik weinig tot geen ervaring heb. Door met de pen op pad te gaan zul je al snel een idee hebben van het diepteverloop en doe je ervaring op waar de vissen zich voornamelijk ophouden. In het verleden heb ik heel vaak een water naar mijn hand kunnen zetten door deze methode aan te houden. De stekken waar ik namelijk snel een aanbeet kreeg voerde ik na mijn pensessies enkele dagen aan en ging ik vervolgens statisch bevissen. Ik wist namelijk precies hoe en waar ik de vis kon verwachten en heb hier veel voordeel uitgehaald.

Met de pen leer je een water snel kennen.
TELEFOON VERSLAAFD
De laatste jaren is het gebruik van onze telefoon enorm veranderd, we zijn bijna verslaafd aan deze vorm van afleiding en ook ik merk steeds vaker in mijn visserij dat ik niet gefocust ben en me laat afleiden door meldingen die op mijn schermpje verschijnen. Een simpele tip die ik je wil meegeven is het uitzetten van je telefoon en je ogen goed op het water gericht te houden. Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding en observeer het water goed naar aanwijzingen van karper. Zoek naar aasbelletjes, draaiende vis bovenin, springende vis of probeer het riet in de gaten te houden op die enkele beweging. De karper kan namelijk op zoveel manieren zichzelf laten zien, en wanneer jij teveel met andere dingen bezig bent zul je al snel belangrijke aanwijzingen missen en dit kost je op de langere termijn veel vis.

Als alles op zijn plek valt is dit de ultieme beloning!
‘’Ga aan de slag met de pen en leer je water enorm snel kennen.’’
‘’Karper is nieuwsgierig, maak hier gebruik van.’’
‘’Je kunt er soms zo ontzettend naast zitten.’’
‘’Soms is minder juist meer.’’
‘’Variatie in je voer maakt je visserij nog effectiever.’’
‘’Onderbreek vaste patronen.’’