Elke week een kijkje achter de schermen bij de Beetredactie. Leuk al die artikelen, foto’s en video’s, maar hoe komt dat tot stand? Verder natuurlijk ook de nodige onzin, humor en ludieke uitspraken. Redacteuren? Het zijn net mensen.

Een aantal weken geleden, ongeduldig als een kind dat ’s nachts zijn schoen heeft gezet wacht ik op een pakketje. Uiteindelijk komt hij. Een drone! Wat een fantastische mogelijkheden geeft zo’n ding om uniek foto én filmmateriaal te verzamelen! Wat testvluchten op de parkeerplaats achter ons kantoor bevestigen wat we al dachten: wat een topding is dit!

Easy

De besturing is absoluut niet moeilijk, zelfs ik kan probleemloos met het ding overweg. Doet die drone niet wat je wil, of gebeurt er iets onverwachts? Geen enkel probleem. Je laat gewoon alle knoppen los en die drone houdt zichzelf op zijn plaats, ook al waait het behoorlijk. Makkelijker kan niet!

Jubelend van enthousiasme staan we op de parkeerplaats van ons kantoor.

Feeder+drone=

Dan komt daar het moment waarop ik de drone voor het eerst meeneem naar een reportage. Jan van Schendel neemt plaats aan het Haringvliet om daar met de feeder te doen waar hij goed in is: witvis vangen. Een schitterende locatie. In mijn hoofd zie ik de dronebeelden al helemaal voor me. Handenwrijvend stap ik in de auto, met de drone in de achterbak.

Probleemloos

Na het verzamelen van de nodige foto’s voor het artikel in Beet mei is het tijd om de drone uit zijn koffer te halen. Met zorg schroef ik de propellers vast. Dan moet ik de drone nog even calibreren zodat hij een idee heeft van noord, west onder en boven. Als alle signalen groen geven is het tijd om op te stijgen. Probleemloos stijgt het ding naar kniehoogte op.

Redactie praat Drone in duigen

Om Jan van Schendel mooi in beeld te brengen zou ik de drone voor het eerst meenemen naar een reportage…

Panisch

Er waait een stevig windje aan het Haringvliet, maar deze drone is voorzien van GPS lock. Hij zou zichzelf dus zwevend in de lucht op dezelfde plaats moeten houden, ondanks die wind. Nou… Mooi niet dus! Het eerste de beste zuchtje wind voert de drone mee richting een boompje. Lichtelijk panisch probeer ik hem nog van het obstakel weg te sturen, maar het is te laat. Met luid geratel klappen de propellers tegen de takken en stort de drone een half metertje in vrije val naar beneden.

Dit beeld van een verwoesting zie ik in gedachte tijdens de crash. Gelukkig lijkt het mee te vallen!

Stress

Vol stress in m’n lijf bel ik Sjoerd op om het voorval uit te leggen. Gelukkig veroordeelt Sjoerd me niet en komt hij met een prima voorstel: “Is de drone kapot?” –“Nee, hij ziet er nog prima uit. Hij zou het volgens mij nog gewoon moeten doen”, antwoord ik. “Anders check je hem even op een plaats waar je wat meer ruimte hebt?” Ik vind het een goed idee.

Rare fratsen

Maar eerst moet ik even tot mezelf komen, even die stress m’n lijf uit laten sijpelen. Als dat gebeurt is – en Jan ondertussen nog niks heeft gevangen- loop ik naar de nabijgelegen parkeerplaats. Daar heb ik alle ruimte, zelfs als de drone rare fratsen uithaalt hoeft dat niet meteen desastreuze gevolgen te hebben. Wederom volg ik de checklist die je hoort te doen voor iedere vlucht, om de drone vervolgens te laten opstijgen. De drone lanceert zichzelf ditmaal tot navelhoogte de lucht in, om daar 180 graden om zijn as te draaien en met de propellers naar beneden tegen het asfalt aan te klappen. Ditmaal helaas wel zichtbare schade… En voorlopig nog heel eventjes geen dronebeelden dus!

Stef Jansens is sinds 2013 redacteur van Beet-Rover, Karpermagazine Karper en aanverwante websites.

Lees ook

Redactiepraat met Sjoerd Beljaars