Voor velen van ons staat de start van het nieuwe visseizoen weer voor de deur. Het voorjaar komt eraan en het begint te kriebelen; je wilt maar wat graag weer naar de waterkant! Deze tijd is perfect om de spulletjes weer piekfijn in orde te maken. Niet geheel toevallig geven Jo Adriolo, Ramon Ansing en Jurgen Spierings de nodige tips voor het perfect prepareren van tuigen, elastieken en montages. Doe er je voordeel mee!

 

Jo Adriolo:

Voeren is cruciaal om ‘de beet erin’ te houden, vooral ‘het juiste moment’. Kun je uitleggen hoe je dat doet? Te laat of te weinig voeren, betekent immers dat de vissen naar de buurman vertrekken bij een wedstrijd.

“Dit is een zeer interessant punt en één die je niet in een klein stukje theorie kunt samenvatten. Hierbij komt het meestal aan op ervaring en het gevoel van de visser; het vormt een punt waar veel wedstrijden op worden gewonnen of verloren. Het is iets dat je meestal in een wedstrijd op basis van de omstandigheden moet aanpassen. Wanneer de vissen aanwezig zijn, is het van belang om ze daar zolang mogelijk te houden. Meestal is het zo dat wanneer de vis goed aast, het van belang is om met vaste regelmaat aas en/of voer te brengen. Wanneer de vis de moeilijk is te vangen, is het meestal beter om de plek eerst af te vissen. Dit wil zeggen: pas iets brengen als de beten minder worden of wegvallen. Het overvoeren is vaak snel gebeurd en in heel veel gevallen voer je eerder teveel dan te weinig.”

Ramon Ansing legt uit hoe hij zijn elastiek het liefst inbouwt…

 

Ramon Ansing:

Maak je bij het feedervissen wel eens gebruik van een montage met geheel gevlochten lijn, al dan niet met een stukje ‘rek’ om de klappen op te vangen bij de dril? Wanneer komt deze montage het beste tot zijn recht?

“Ik vis op korte afstand, zeg maar tot zo’n 40-45 meter, eigenlijk ‘volledig rechtdoor’. Met ander woorden: gevlochten lijnen in combinatie met een schuivende montage en voorzien van een stukje Drennan Feeder Gum van 15 cm in 4 of 6 lb als schokdemper. Het voordeel is dat je de meest directe beetindicatie hebt die je kan krijgen en je perfect kunt ‘lezen’ wat er gebeurt op de visplek, bijvoorbeeld door middel van lijnzwemmers. De Feeder Gum heeft dermate veel rek dat zelfs met een dunne 10/00 onderlijn het drillen van een stevige brasem geen enkel probleem geeft, mits in combinatie met een zachte feederhengel.”

Het voorjaar is vaak nog koud en de vis nog niet echt actief…

 

Jurgen Spierings:

Welke voorbereidingen tref jij in deze periode om weer goed beslagen ten ijs te komen zodra de visserij (en hopelijk ook) de wedstrijden weer op gang komen?

“Een voorraadje onderlijnen aanleggen is hetgeen waar bij mij de meeste tijd aan voorbereiding in gaat zitten. Al zijn er tegenwoordig ook goede kant en klare onderlijnen te koop. Voor het vissen op commercials zijn de SFL-B en de GPM-B favoriet. Van deze twee haaktypes heb ik altijd een brede keus aan maten en diameters lijn voorhanden. Naast onderlijnen maak ik ook wat basistuigen klaar, die allround inzetbaar zijn. Voor een wedstrijd maak ik vaak nog een paar tuigjes extra klaar die specifiek zijn afgestemd op het te bevissen water. Je zult me dan ook niet vaak aan het water zien met hele lades vol met tuigen.”

 

De volledige versie van de Dutch Masterclass lees je in de BEET magazine die nu in de winkel ligt. Met een voordelig abonnement heb je dit magazine voortaan altijd als eerste in huis. Klik hier voor meer informatie.