Hou je van de vissport? Dan hou je van de natuur. Deze twee liefdes gaan nu eenmaal hand in hand, want met al die uren die je aan het waterfront spendeert, kan het niet anders of je bent een echte natuurliefhebber. Hoe behouden we de natuur zo mooi als dat ie is?

Verklein je ecologische voetafdruk

Het doet pijn in het hart, wanneer je alle blikjes, de verpakkingen van happy meals en plastic flesjes aan de oever of in het water ziet liggen. Niet iedereen gaat zo zuinig om met de natuur als ze zouden moeten. Hoewel sportvissers niet een heel grote voetafdruk op het milieu hebben, kunnen alle beetjes helpen. Welke stappen kun jij nemen om jouw sport zo milieuvriendelijk mogelijk te houden?

Aas

Het aas dat je gebruikt, is natuurlijk geheel afhankelijk van de vis waar je op vist. Laten we zeggen dat je graag boilies gebruikt. Hoewel de vis hier absoluut geen probleem mee lijkt te hebben, is het goed om in gedachte te houden dat dit aas veel conserveringsmiddelen bezit. Bovendien zitten ze bomvol eiwitten. Een vis die al een aantal keer aan de haak is geslagen, kan hier dus behoorlijk vet van worden. Ook nepaas komt steeds meer in trek. Hoewel dit type aas geen kwaad kan zolang het aan je hengel zit, kan het een ander verhaal worden wanneer de vis het aas opeet. Ook het type gooigewicht dat je gebruikt, kun je nog eens onder de loep nemen. Probeer bijvoorbeeld eens een steentje in plaats van lood.

duurzaam vissen

Eet je eigen vis

Hoewel in Nederland vooral de zoutwatervis erg in de smaak valt, kunnen veel soorten zoetwatervis de maag ook prima vullen. In plaats van al je vissen terug te gooien om vervolgens een aantal blikje tonijn in de supermarkt in je winkelwagen te kiepen, kun je zo nu en dan een vis mee naar huis nemen. Houd wel de regelgeving in de gaten. Niet alle vis mag meegenomen worden en in sommige gevallen wordt er een maximum aan gesteld.

Vervoer en accommodatie

Niet alleen het vissen zelf, maar ook het vervoer en de accommodatie die je gebruikt om je sport te beoefenen, tellen mee. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om te carpoolen met je vismaten, of: ga met de fiets voor extra frisse lucht. Ga je zo nu en dan naar je eigen vissershut om je hengel in een meer over de grens uit te slaan? Denk dan aan je water- en energieverbruik. Je kunt zelfs energie vergelijken om een zo groen mogelijke energieleverancier aan de haak te slaan.