De plannen om de opmars van de Amerikaanse rivierkreeft te stoppen, blijven zich uitbreiden. Ook in Ede is men druk bezig om de eetbare exoot aan te pakken. In de lokale Proosdijvijver zitten duizenden van die Amerikaanse rivierkreeften. Ze worden nu met fuiken en korfjes gevangen, tot groot genoegen van de Edese chef-kok Tom Hartjes…

 De culinaire waarde van de kreeftjes is een middel om de invasie tegen te gaan…

 

Schade

‘Die duizenden kreeftjes konden hun lol de afgelopen jaren niet op, maar nu is het gedaan,’ schrijft de krant De Gelderlander. De invasieve exoten krijgen wel vijfhonderd nakomelingen en al die duizenden kreeftjes kunnen best wel wat schade aanrichten in zowel de onderwaterfauna en –flora, als in de oevers. In samenwerking met adviesbureau ATBK is de aanval inmiddels geopend.

Half juli

De vangst duurt tot en met 12 juli. De plaatselijke hengelvereniging houdt via haar leden een oogje in het zeil om diefstal en vandalisme te voorkomen en lopen ‘s avonds nog een extra rondje.

Klik hier om het hele artikel te lezen en een filmpje te bekijken.

 Verslaggever Nanne Nicolasen maakte vorig jaar een reportage over de Amerikaanse rivierkreeft.